Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Byc moze mozna i tak ale moj sposob jest rowniez dobry.
Poza tym uzywam paczki zrobionej jeszcze na sarge i nie widze potrzeby ponownej kompilacji.Wszystko dziala ok.[/quote]
W psychologii nazwają to racjonalizacją. ;)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Nieprawda czytaj dokumentacje a zreszta zobacz sam
G
Pozdrawiam[/quote]
To ja dodam tylko, że miałbyś rację, gdybyś używał MPlayera przedostatniego. Wcześniej był z GTK2.0 tylko MPLayer z cvs. A swoją drogą, to gmplayer na GTK2.0 jest ładniejszy ;-)
A swoją drogą, to identycznie sprzeczałem się z czadmanem.
born to be root
linux register user #362473
Zeby byc dokladny i zaspokoic dociekliwosc Czadmana to na co dzien uzywam mplayera w wersji 1.0pre7tre2 gdyz ten najnowszy mnie rozczarowal.Nie wykryl mi najnowszych(ani starszych)kodekow divix,co dla mencodera ma kolosalne znaczenie.Ale rowniez kompilowalem go przy pomocy gtk1.2 nie wchodzac w szczegoly.
Ale moze sie skusze i zrobie to jeszcze raz aby zobaczyc jak wyglada.
Pozdrawiam
ab
edit:
sorki :)
Jestem mniej dosiadzczonym uzytkonikiem linuxa ale napewno nie mniej dociekliwym od Czadmana dlatego przetestowalem to co wyzej i skompilowalem mplayera od nowa.Prawda lezy po srodku.Najnowszego mplayera mozna kompilowac zarowno przy pomocy gtk1.2 jak i 2.Roznica w wygladzie jest niewielka.
Ale nie o to mi chodzi.Powstal nastepny problem dlatego kontynuuje ten watek.Podczas budowy paczki nie kompiluje sie gui.Nie wiem dlaczego(czyzby to gtk2? nie sadze).Jesli skompiluje klasycznie i paczke zrobie checkinstallem to wszystko jest ok ale tu mam znow inny problem poniewaz manual od mplayera gryzie mi sie z manualem od innej aplikacji.
Paczke robie takim poleceniem
DEB_BUILD_OPTIONS="--enable-gui --enable-menu --enable-radio --enable-radio-capture --disable-runtime-cpudetection --language=pl" fakeroot debian/rules binary
Co jest nie tak?
Pozdrawiam
Prawda lezy po srodku.Najnowszego mplayera mozna kompilowac zarowno przy pomocy gtk1.2 jak i 2.
[/quote]
A czy ktoś twierdził, że nie można? Patrz powyżej cytowane opcje konfiugracji. :)
Ale nie o to mi chodzi.Powstal nastepny problem dlatego kontynuuje ten watek.Podczas budowy paczki nie kompiluje sie gui.Nie wiem dlaczego(czyzby to gtk2? nie sadze).Jesli skompiluje klasycznie i paczke zrobie checkinstallem to wszystko jest ok ale tu mam znow inny problem poniewaz manual od mplayera gryzie mi sie z manualem od innej aplikacji.
Paczke robie takim poleceniem
DEB_BUILD_OPTIONS="--enable-gui --enable-menu --enable-radio --enable-radio-capture --disable-runtime-cpudetection --language=pl" fakeroot debian/rules binary
Co jest nie tak?
Pozdrawiam[/quote]
Co to znaczy man sie gryzie? W komunikatach na pweno jest więcej szczegółów.
Co do konfiguracji i kompilacji to bez logów trudno coś powiedzieć. Możesz dopisać te opcje do pliku debian/rules w miejsce $(DEB_BUILD_OPTIONS).
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
Co do gryzienia to wyglada to tak ze man od playera naklada sie na mana od innej aplikacji zrobionej checkinstallem poprostu probuje go nadpisac.Co do logow to pozniej teraz brak mi czasu
Pozdrawiam
Co do gryzienia to wyglada to tak ze man od playera naklada sie na mana od innej aplikacji zrobionej checkinstallem poprostu probuje go nadpisac.Co do logow to pozniej teraz brak mi czasu
Pozdrawiam[/quote]
Nie chce mi się logów analizować, sam zobacz. Jesteś dobry w czytaniu, więc powinieneś sobie poradzić. :)
Co do mana to to mplayer ma tylko jednego mana: mplayer.1.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Problem zostal rozwiazany dzis od podstaw od poczatku skompilowalem paczke i jest wszystko ok.
Moj wczorajszy blad polegal na tym ze pracowalem w tym samym folderze ze zrodlami i za pierwszym razem prawdopodobnie nie wpisalem enable gui (bylo juz pozno w nocy) a przed drugim wyczyscilem poleceniem make clean a powinienem fakeroot debian/rules clean.I to wszystko.
Wszystko gra.
Dzieki za zainteresowanie i zwrocenie uwagi na szczegoly dzieki ktorym moja wiedza na temat linuxa zostala poszerzona.
Pozdrawiam
przy starcie gmplayer
********* Twój system jest ZA WOLNY!!! ********
Prawdopodobne przyczyny, rozwiązania:
- Najbardziej powszechne: wadliwe/błędne _sterowniki_audio_
- Spróbuj użyć -ao sdl lub emulacji OSS w ALSA
- Poeksperymentuj z różnymi wartościami -autosync, "30" na dobry początek.
- Za wolny sterownik wyjściowy:
- Spróbuj innego sterownika -vo (lista: -vo help) albo -framedrop!
- Za wolny procesor
- Nie próbuj odtwarzać dużych DVD/DivXów na wolnym procesorze! Spróbuj -hardframedrop.
- Zepsuty plik
- Spróbuj różnych kombinacji -nobps, -ni, forceidx, -mc 0.
- Za wolne źródło (zamontowane NFS/SMB, DVD, VCD itd.)
- Spróbuj: -cache 8192.
- Czy używasz pamięci podręcznej do odtwarzania plików bez przeplotu? Spróbuj -nocache
Przeczytaj DOCS/HTML/pl/video.html, gdzie znajdziesz wskazówki
jak przyśpieszyć działanie MPlayera
Jeśli nic nie pomaga, przeczytaj DOCS/HTML/pl/bugreports.html.
[/quote]
o co chodzi
Masz cos nie tak z konfiguracja mplayera masz tam rozne opcje kazda z wyzej wymienionych przyczyn jest mozliwa.Napisz co sie dzieje jak probujesz cos odtwarzac.
Najwazniejsze sprawy to ustawienie sterownika video i audio.
No i napisz co to za wersja mplayera (paczka czy samodzielna kompilacja.
Pozdrawiam
(np. mało kommu potrzebny sdl),[/quote]
Mi jest bardzo potrzebny i powinien być potrzebny wszystkim, którzy używają mplayera bez gui w X`ach. To sdl obsługuje wyświetlanie napisów pod filmem - xv bez użycia expanda już nie :)
Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik
z paczki byl intsalowany. prubu uzycia wskazowek tez zakonczyly sie bledami
[MPlayer 1.0pre8-4.1.2 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 1.70GHz (Family: 15, Model: 1, Stepping: 3)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Skompilowany dla procesora z rozszerzeniami: MMX MMX2 SSE SSE2
Dostępne sterowniki video:
x11 X11 ( XImage/Shm )
xover General X11 driver for overlay capable video output drivers
fbdev Framebuffer Device
fbdev2 Framebuffer Device
xvidix X11 (VIDIX)
cvidix console VIDIX
null Null video output
mpegpes Mpeg-PES to DVB card
yuv4mpeg yuv4mpeg output for mjpegtools
png PNG file
tga Targa output
pnm PPM/PGM/PGMYUV file
md5sum md5sum of each fram[/quote]
To jest gmplayer -vo helpja juz pislame na pocztaku mam grafike radeon 9600pro
U mnie gmplayer chodzi na sterowniku x11 ale dziala rowniez na opengl i opengl2 tych opcji u ciebie nie ma.(Ja mam kompilowany )
Opcja x11 jest chyba najbardziej uniwersalna. zobacz tez sterowniki dzwieku bo one czasami tez sprawiaja problemy.No i napisz co sie dzieje jak probujesz cos odtwarzac bo bez tego to mozna jedynie zgadywac.
No i odpal mplayera konsolowego i zobacz co wypisuje przy odtwarzaniu bo od tego wlasciwie trzeba by zaczac
Pozdrawiam
przy odplanie mplayer z konsoli jak i gmpalyer przy odpaleniu full screnu caly film zarywa zdjae mi sie ze to jest wina odsiwerzania
Wydaje mi sie ze tu jest sprawa twoich sterow do grafy.
Pozdrawiam.
P.S.Poprobuj czy to samo dzieje sie w kaffeine.
kaffeine wogule nie zalancza jest dziwk ale brak obrazu
Mozliwosci sa dwie albo masz skopana grafike albo probujesz odtwarzac format do ktorego kaffeine nie ma kodekow.
Kaffeine dobrze radzi sobie z divix,xvid,mpeg1,mpeg2,(vcd,DVD) ale zeby odtwarzac np. wmv czy real media to trzeba dorzucic mu kodeki.Najlepiej te ze strony mplayera.
Jak jest w twoim przypadku nie wiem.
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00133 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.226.158' WHERE u.id=1 |
0.00089 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.226.158', 1732595725) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732595425 |
0.00068 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.116.90.57' |
0.00042 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=44798 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5812 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5812 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00341 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5812 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00103 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5812 |
Total query time: 0.00934 s |