Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Oto jak zrobilem sobie zasoby udostepnione
[public_wewnetrzny]
comment = Katalog wewnetrzny sieci lokalnej
path=/home/pub
create mask = 0770
directory mask = 0770
valume = pub
writable = yes
public = yes
write list = exodus
browseable = yes
delete readonly = yes
oplocks = True
[public_otwarty]
path=/home/pub2
#create mask = 0777
#directory mask = 0777
volume = pub2
writable = yes
public = yes
delete readonly = yes
guest ok = yes
available = yes
oplocks = True
comment = Katalog dla wszystkich
browseable = yes
create mode = 0770
directory mode = 0770
[ftp_dla_swiata]
browseable = yes
comment = katalog ftp apacha
path=/home/ftp
#create mask = 0777
#directory mask = 0777
force create mode = 0644
force directory mode = 0644
force group = nogroup
force user = ftp
delete readonly = yes
writable = yes
public = no
ogolnie chcialem uzyskac miejsce dla ludzi z mojej sieci (ktozy maja konto na serwie) i miejsce dla gosci (bez konta). Polowicznie udalo sie. Mianowicie przy logowaniu z NT widac wszystkie udostepnione zasoby - przy probi wejscia na pub wewnetrzny prosi o haslo. Przy otwartym pub-ie mozna zapisywac.
Niestety nie wiedac zasobow pod 9x.. dlaczego nie wiem. Moze jakos mi pomozecie
Tu macie link do pelnego konfigu [url]ftp://exodusmc.hopto.org/smb.conf[/url]
Z gory dziekuje za pomoc, kazda odpowiedz jest wazna...
ja bym podmienił smb.conf na taki:
[global] workgroup = grupa_robocza netbios name = pingwin serwer string = serwer_linuksowy security = share [test] path=/home/ftp writable = yes guest ok = yes
i zobaczył czy teraz win 9x zobaczy zasoby
Witam,
Przede wszystkim poczytaj tekst na banita.pl - jest tam dobrze opisane zagadnienie użytkowania Samby jako PDC (trzeba się tylko do niego dokopać - szukaj w dziale Konfiguracja/Otoczenie Sieciowe i dalej intuicyjnie...), wraz z przykładowym plikiem konfiguracyjnym - który u mnie działa z niewielkimi modyfikacjami.
Następnie zaglądnij na samba.org, a konkretnie tu: [url]http://us2.samba.org/samba/docs/man/Samba-Guide/small.html[/url]
Powodzenia!
szawel
Szczerze mowiac to juz od dluzszego czasu (kilka miesiecy) bawie sie samba... ostatnio nie mialem zbytnio czasu... ale niedawno siadlem i zrobilem wlasnie te udzialy.. co przegapilem?? hehe no wlasnie nikt tego nie zauwazyl w tym co podalem - mianowicie np.
[public_wewnetrzny]
taki wpis jest poprostu ZA DLUGI dla 9x :) windy 9x widza udzialy o nazwie nie dluzszej niz 12 znakow ... hehe zupelnie o tym zapomnialem
po przemianowaniu tego na pub od razu widac :)
Ogolnie dzieki za zainteresowanie :)
Pozostaje tylko jeszcze jedno male pytanko... jak zrobic aby osoby "goscie" po podlaczeniu do sieci wogole nie widzieli np. pub-a, ftp... bo jak sie zaloguje jako gosci to widze te udzialy tylko ze nie moge sie zalogowac na nie (wymaga hasla)
browseable = no
Wiem ze jak tak dam
browseable = no
to zniknie udzial... ale mi chodzi zeby osoby ktore maja konto na serwie widzialy ten udzial a nie byl on widzialny dla gosci. browsable na no nie rozwiazuje tego problemu
jak dasz browseable no to dla udziału musisz utworzyć listę user którzy mogą go przeglądać.
dla każdego udziału dopisujesz read list = userzy którzy mają dostęp
korzystając z smbpasswd dodajesz user do bazy i tworzysz im hasła
EDIT
doinstaluj sobie swat z repozytorium i w swojej przeglądarce internetowej wpisz localhost:901. Jest to narzędzie do konfiguracji samby bardzo fajne ;-)
swat znam ale jakos wole reczenie edytowac - jak naucze sie co jest do czego to moze pozniej swat.. ogolnie jak konfigurowalem ze swat-a to czesto nie dzialalo tak jak chcialem...
Opcje z read list wyprobuje niedlugo.. napisze co i jak :D... ogolnie dzieki za odp - mam nadzieje ze uzyskane przeze mnie tu odpowiedzi pomoga kiedys komus kto jak ja jest poczatkujacym...
Niestety jak dam
browseable = no
i
read list = jurek
lub
read list = @firma
to nie widac i tak z konta pana jurka.
a dodałeś pana jurka czy jak tam go nazwiesz do bazy ? smbpasswd -a jurek ?
z konta pana jurka.[/quote] sadzilem ze to jest jasne... jak jurek ma konto tzn jest userem na serwie i na sambie
z konta pana jurka.[/quote] sadzilem ze to jest jasne... jak jurek ma konto tzn jest userem na serwie i na sambie[/quote]
A to przepraszam za bezsensowne pytanie więcej pomysłów nie mam u mnie działało.
Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
##
[url=http://fluxboxpl.org]FluxboxPL[/url] | [url=http://zielony.fluxboxpl.org/blog/]Mój Lepszy Świat[/url] | [url=http://www.unixy.pl/]UnixyPL[/url] | [url=www.adescom.pl]Telenia VOIP dla ISP[/url]
JID: zielony@jabster.plOffline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00059 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.114.8' WHERE u.id=1 |
0.00119 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.114.8', 1732309266) |
0.00031 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732308966 |
0.00067 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=44996 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5895 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5895 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00146 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5895 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5895 |
Total query time: 0.00572 s |