Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zamierzam sobie kupić pod choinke jakas laserówke oczywiście mono :) taka do 550 zł
Potrzebuje przede wszystkim duzej wydajności druku (max ilość wydrukowanych stron z jednego tonera, zebym nie musial co tydzien latać z tonerem do uzupełnienia)
Przydałoby sie też wsparcie dla Linuxa.
Jeśli ktos testowal w pracy laserówki to moze mi poleci jakis model/firme?
Witam,
Gorąco polecam HP 4 plus!
Jest to drukarka przeznaczona do dużych obciążeń - model leciwy ale udany i niezawodny... a jeśli chodzi o koszty eksploatacji to chyba nie ma konkurencji.
Mam taką, kupiłem w Allegro - poleasingowa, sprowadzona skądś tam, przetestowana i po gruntownym przeglądzie. Jest sporo tego typu ofert w Allegro. Ja dałem za swoją chyba 180 zł z pełnym tonerem, nowym bębnem światłoczułym i kartą sieciową (super sprawa jeśli masz w domu kilka komputerów!) a do tego nieco rozbudowaną pamięcią - można dorzucić pamięci do 64 MB.
Nie wiem na ile wystarcza toner - wg opisów powinien wydrukować do 6000 - 7000 stron tekstu. To wg opisów bo ja drukuję, drukuję, drukuję... i drukuję i dalej drukuję z pierwszego tonera ;)
Rozdzielczość wydruku to max 600x600 dpi - jak do tekstu to świetnie, zdjęcia wychodzą przeciętnie. Ale jeśli zależy Ci na ekonomicznym drukowaniu to wybór jest idealny. Aaaaa, no i oczywiście Linux bez zająknięcia ją rozpoznaje ;)
siemasz!
http://www.brother.pl/main.php?go=drukarki
Najlepsza firma IMHO, żadnego problemu z sterami, duży wybór, ceny nie są złe- a drukarki niczego sobie , Polecam! :D
ja bym się dobrze zastanowił czy warto kupić laserówke w tej cenie,z kilku powodów:
-nie masz kolorów
-atrament wychodzi taniej od proszku
-atramentówki dają bardziej wyrazisty kolor
-wymiana kartridża w laserówce to wyższy wydatek
-nieorginalny proszek to słaba jakość wydruku
-rozdzielczość
ja bym się dobrze zastanowił czy warto kupić laserówke w tej cenie,z kilku powodów:
-nie masz kolorów
[/quote]
fakt, nie da się ukryć
-atrament wychodzi taniej od proszku
[/quote]
no cóż... nie chce użyć słowa "bzdura", ale ciśnie mi się ono na usta - za nabój z atramentem zapłacisz 100 zł i wydrukujesz 300 stron, za kartridż z tonerem zapłacisz 200 - 400 zł i wydrukujesz 3000 - 10000 stron, w obu wypadkach istnieje możliwość regeneracji co wydatnie obniża koszty, z tym, że nabój z atramentem uzupełnisz 3 razy i jakość wydruku bierze w łeb - toner możesz uzupełniać do bólu, wymieniając co drugi raz bęben światłoczuły (koszt 20 zł)
-atramentówki dają bardziej wyrazisty kolor
[/quote]
skupiamy się na drukarkach monochromatycznych, z kolorowymi laserami nie miałem styczności, ale i tak wolałbym taką zamiast plujki jeśli musiałbym drukować w kolorze
-wymiana kartridża w laserówce to wyższy wydatek
[/quote]
o tyle, że jednorazowo trzeba więcej zapłacić... ale potem drukujesz i drukujesz - i tak wychodzi to znacznie taniej niż ciągła wymiana pojemników z tuszem, o czym mowa była wyżej
-nieorginalny proszek to słaba jakość wydruku
[/quote]
sprawdza się to o tyle, że jeśli kupi się toner baaaaardzo tani to nie ma co liczyć na super jakość ale generalnie wybierając coś w przeciętnej cenie nie da się zauważyć utraty jakości, dokładnie tak samo to wygląda przy wyborze atramentu
-rozdzielczość
[/quote]
od dawna standardem w drukarkach laserowych jest 1200x1200 dpi i daje to wyraźny wydruk grafiki w skali szarości, jeśli chodzi o druk tekstu to idealny jest już w rozdzielczości 600x600 dpi
Reasumując: nie masz waść racji :)
[img]http://img84.imageshack.us/img84/7711/374516nq6.png[/img]Offline
#6 2006-11-26 19:36:31
pk111 - Użytkownik
Re: Druk laserowy mi sie marzy ;)
poza niektórymi wersjami HP mniej niż za 150 zł nowego bębna nie kupisz,tusz za 20zł starcza nawet na 10tyś tron,
-wymiana kartridża w laserówce to wyższy wydatek[/quote]
o tyle, że jednorazowo trzeba więcej zapłacić... ale potem drukujesz i drukujesz - i tak wychodzi to znacznie taniej niż ciągła wymiana pojemników z tuszem, o czym mowa była wyżej
-nieorginalny proszek to słaba jakość wydruku[/quote]
[/quote]
a kto Ci każe ciągle wymieniać pojemniki z tuszem ?nie wiem co Ty z tymi drukarkami robisz,(ironia w twoim stylu,powinna Ci się spodobać)Offline
#7 2006-11-26 22:15:32
szawel - Użytkownik
- szawel
- Użytkownik
poza niektórymi wersjami HP mniej niż za 150 zł nowego bębna nie kupisz,tusz za 20zł starcza nawet na 10tyś tron,
-wymiana kartridża w laserówce to wyższy wydatek[/quote]
-nieorginalny proszek to słaba jakość wydruku[/quote]
[/quote]
a kto Ci każe ciągle wymieniać pojemniki z tuszem ?nie wiem co Ty z tymi drukarkami robisz,(ironia w twoim stylu,powinna Ci się spodobać)[/quote]
Cóż... jeśli mamy się spierać w ten sposób, to powiem tak:
Wymiana pojemnika z tuszem = wymiana bębna... z tą różnicą, że za pojemnik zapłacisz więcej i znacznie mniej stron z niego wydrukujesz.
Możesz kupić 10 l tuszu ale nie wlejesz go do jednego pojemnika drukującego bo po trzecim uzupełnieniu jakość wydruku spada dramatycznie w KAŻDYM pojemniku wyposażonym w głowicę drukującą (większość obecnie używanych) bo taka głowica najzwyczajniej w świecie szybko się zużywa ze względu na bardzo delikatną budowę.
Bez wymiany bębna w tonerze narazić można się co najwyżej na irytujące kropki na wydruku a sama wymiana bębna co drugie napełnienie kartridża to czysto zapobiegawczy zabieg bo często bęben wytrzymuje do czterech napełnień (wiem coś o tym bo na co dzień między innymi tym się zajmuję). Nie trzeba być orłem z matematyki, żeby policzyć ile kosztuje wydruk atramentowy a ile laserowy. Ale może powiem bardziej obrazowo:
WSZĘDZIE, gdzie drukuje/kopiuje się DUŻO używane są TYLKO i WYŁĄCZNIE urządzenia laserowe - i raczej nie z przekory, bo większość rzadko się myli, a dlatego, że jest to po prostu O WIELE tańsze i szybsze - widziałeś kiedyś atramentową kserokopiarkę?
Twój argument o jakoby bardziej ekonomicznym drukowaniu atramentowym bierze w łeb.
A żeby dobić Twoje wywody dodam, że bęben światłoczuły w cenie 150 zł to bęben dla drukarek KOLOROWYCH, czyli taki o znacznie bardziej skomplikowanej strukturze. Bębny do drukarek monochromatycznych to wydatek 10% - 30% tej kwoty, dla potwierdzenia zamieszczam link:
[url]http://www.allegro.pl/17265_bebny_opc.html[/url]
Pozdrawiam i życzę pogodzenia się z prawami ekonomii.
szawel
[img]http://img84.imageshack.us/img84/7711/374516nq6.png[/img]Offline
#8 2006-11-26 22:23:48
Bodzio - Ojciec Założyciel
Cześć Zbooju :)
przerabiałem ten temat w robocie. Nie zarażaj si ę atramentem. Jak będziesz potrzebował wydruku w kolorze to idziesz do kafejki i za grosze wydrukujesz.
Co do lasera. HP ostatnio robi takie tańsze co mają firmware ładowane przez sterownik - oczywiście windowsowy np. 1020, 1018, 1005 ale już je rozgryzłęm i śmigają jak burza.
Z Brotherami i Samsungami też nie miałem problemów. Najlepiej sprawdź na linixprinting.org
Tyle wiem, to piszę :)
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]Offline
#9 2006-11-27 04:28:03
rychu - elektryk dyżurny
- rychu
- elektryk dyżurny
mam w chałupie brothera hl2030, śmiga bez problemów. proszek po 40 zeta.
linux regd. user #248790Offline
Informacje debugowania
Time (s) Query 0.00013 SET CHARSET latin2 0.00004 SET NAMES latin2 0.00107 SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.21.248.105' WHERE u.id=1 0.00067 REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.21.248.105', 1732307265) 0.00053 SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732306965 0.00066 DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.222.98.29' 0.00067 SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=45374 0.00101 SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5944 ORDER BY posted 0.00059 SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5944 AND t.moved_to IS NULL 0.00006 SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring 0.00089 SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5944 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 0.00075 UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5944 Total query time: 0.00707 s