Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam
przegladam forum w poszukiwaniu opisu instalacji pulpitu 3d (czy to bedzie xgl czy aiglx jest mi wlasciwie obojetne) i jakos nic nie moge znalesc
sa rozne opisy i linki na forum ale repo ( przewaznie dla ubuntu) w nich podane sa juz nieaktualne wiec osmielilem sie zalozyc nowy watek by spytac czy zna ktos jakis sposob (lub link do [u]aktualnego [/u] FAQ) na nacieszenie oczu trojwymiarem
na moim kompie siedzi:
Nvidia GeForce FX 5200
KDE 3.5.5
Debian testing
z gory dzieki za sugestie
Swojego czasu też chciałem nacieszyć oko tym bajerami, no ale niestety nie udało mi sie, ze względu na te nowe sterowniki nvidii, coś nie chcą mi trybić. Masz tą samą karte graficzną co ja, więc lepiej nie kombinuj z tymi sterami.
Znalazłem linka jak można aiglx uzyskać na gentoo:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_AIGLX
Z pewnością da sie tego tutka jakoś przerobić tak żeby do debianka nam pasował. Spróbuje się pobawić w weekend i zobaczymy co z tego wyniknie.
Kumpel ma gentoo i te bajery śmigają mu bezproblemowo.
Swojego czasu też chciałem nacieszyć oko tym bajerami, no ale niestety nie udało mi sie, ze względu na te nowe sterowniki nvidii, coś nie chcą mi trybić. Masz tą samą karte graficzną co ja, więc lepiej nie kombinuj z tymi sterami.
[/quote]
nie bardzo rozumiem
mam stery 96.29 i jest ok
sproboje z tym tutkiem z gentoo
A instalowałeś je z paczek czy może tą metodą "tradycyjną"?
instalowalem (a raczej probowalem instalowac) metoda podana [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=3977]tutaj[/url] ale nie wyszlo wiec pobralem sterownik z nvidia.com i zainstalowalem: sh NVIDIA-Linux...
W waszym problemie nie pomoge ale chcialem tylko dorzucic ze mialem to cacko na kompie jak mialem Mandrive i wierzcie mi gra nie warta swieczki.
Wywalilem to po jednym dniu a mialem tylko dlatego tak dlugo ze kolega co ma winde chcial to zobaczyc i czekalem az przyjdzie.Niesamowicie obciaza to kompa gry sie pier.... i jeszcze wiele innych rzeczy.Oczywiscie jesli ktos lubi bajery to prosze bardzo ale osobiscie nie polecam
Uszanowania.
http://wizah.blogspot.com/2006/10/debian-how-to-aiglx-compiz.html
http://wizah.blogspot.com/2006/10/debian-how-to-aiglx-compiz.html[/quote]
no to jest to
wielkie piwo dla Ryszarda a opis instalacji podany w linku przydaloby sie gdzies przyklejic
Superek tylko że ten opisik jest pod sida albo etha a niestety na sargu mi nie prądzi :(
Superek tylko że ten opisik jest pod sida albo etha a niestety na sargu mi nie prądzi :([/quote]
to zupdateuj sie do etcha ;-) ... problemow z nim raczej nie ma ... a nie dlugo bedzie stable :-)
"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)
W waszym problemie nie pomoge ale chcialem tylko dorzucic ze mialem to cacko na kompie jak mialem Mandrive i wierzcie mi gra nie warta swieczki.
Wywalilem to po jednym dniu a mialem tylko dlatego tak dlugo ze kolega co ma winde chcial to zobaczyc i czekalem az przyjdzie.Niesamowicie obciaza to kompa gry sie pier.... i jeszcze wiele innych rzeczy.Oczywiscie jesli ktos lubi bajery to prosze bardzo ale osobiscie nie polecam
Uszanowania.[/quote]
święte słowa ilin :)
specjalnie suse kiedyś tam zainstalowałem, by zobaczyć te cudeńka
i wszystko fajnie, tak na pierwszy rzut oka, kolebiące się okienka, pulpit kostkowy itd, ale do normalnego użytkowania się raczej nie nadaje - zbyt męczące moim zdaniem, tak więc szybciej niż prędko powróciłem do etcha bez żadnych 3d
a jak się chce tylko zobaczyc jak 3d wygląda to lepiej chyba polecić koroorae opartą na gentoo, a jest przynajmniej livecd
pozdrawiam
"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado
eee tam :) ja sobie zainstalowalem i podoba mnie sie to :) fakt ze przy moim sprzecie mam wrazenie jakby system minimalnie zwolnil ale nie na tyle by bylo to uciazliwe
zobaczymy po dluzszym uzywaniu (aiglx zainstalowalem dopiero wczoraj)
Ja zaś uważam, ze przydatne to jest. Ale nie w obecnym stanie!
drażnia mnie aktualne ustawienia compiz i beryl klawiszy. Po co pod F[cyferka] powrzucali te różne rozłożenie okien? Przecież to bez sensu....
Dodatkowo pod kde system musi używać bibliotek z gnome... (a właśnie, jak używam gtk-qt, kóry zamienia mi wyglad na qt, to czy nadal system korzysta z bibliotek glib?)
Kolejna rzecz, to nowe qt które lepiej wykorzystuje 3D (gdzieś były magiczne testy tego). Po prostu, qt4 to nowość, a glib.... nie wiem.
Trzeba poczekać na kde4 ;)
znalazlem fajny opis instalacji beryla wiec wrzuce linka moze sie komus przyda
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=9735
Ja za to powiem, ze mi działa 9631 z experimental + compiz na amd64. Tylko nie mam konfiguratora z reprezytorium i nie mam jak wybrać innego tematu. ><
Dziala przełączanie pulpitów wybierając któryś z apletu kickera.
Jednak zostawię compiz nie uruchomiony. czekam az będzie zaimplementowany w kde. Szkoda ze nie wiadomo kiedy będzie kde4. po eksperymentuje sobie na nim :)
Beryl doskonale działa pod KDE, compiz nie chce.[/quote]Ależ ja uzywam KDE i uruchomiłem compiz z repo... ale to jest sam compiz bez innych skórek i bez menadżera...
jedyne co zrobilem to
zainstalowalem compiz i sterowniki nvidii z experimental (experimental tylko nvidia)
Dalej w linii komend wpisałem "compiz --replace" i to wszystko. Compiz działał. Ale nie ma jak go skonfigurowac poza grzebaniem w pliku...
beryl ma lepsze rzeczy (miałem na kubuntu), ale ja czekam na qt4 ;) Ma być szybsze od tego używanego w compiz i berylu...
http://wiki.beryl-project.org/index.php/Install/Debian takie cośik znalazłem ale powiem szczerze jeszcze nie testowałem tego opisu,ale napewno komuś mała śćiąga przyda śie napewno
wlasnie przetestowalem ta metode ktora podal Ryszard i po wlaczeniu beryla gorny pasek w oknach zniknal :( wie ktos czemu?
edit:
ok dodalem :
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
do sekcji screen i jest w porzadku
w manualu podanym przez Ryszarda autor wspomnial o dodaniu tej opcji tylko w dziale "Beryl with XGL" a w dziale "Beryl without XGL or AIGLX" zostalo to pominiete
a wie ktos moze jak wlaczyc przezroczystosc kostki i wylaczyc na gornej i dolnej scianie tapete beryla i jak zrobic sobie tlo w tyle??
dodam ze uzywam gnom'a
@darkin mialem taki sam problem, poradzilem sobie z nim ale nie wiem co zadzialalo, ja kozystalem z 4 czy 5 opisow jednoczesnie, z jakiegos forum, ze strony jakiegos kolesia (to ona: http://technowizah.com/2006/10/debian-how-to-aiglx-compiz.html ), jakiejs hiszpanskiej strony, z wiki (debian, gentoo) to z 5 :) ale pomoglo :), z tego co wyczytalem to trzeba zaktualizowac sobie xorg z unstable (tylko i wylacznie to) dodadkowo zainstalowac compiz, no i beryla, pisza tez zeby zainstalowac drivery w wersji beta zeby byla obsluga xgl i aiglx ale to juz jest wstawione w nanowszych sterownikach nvidii z ati mi sie nie powiodlo nie wlaczylo mi obslugi opengl i directa
a ja powiem tyle . uzywam juz beryla okolo tygodnia i jest wedlog mnie genialny . siedze na dapper drake aktualnie .
mam gf 2 i 256 ramu i nie tnie .. no moze przy otworzobnnych 40 zakladnkach w firefoxie wlaczonym mplayerze i amaroku i gadu i skypie .. troszke zwalnia ale minimalnie ..
jak dla mnie wybor okien po poruszeniu myszka w rog ekranu jest baardzo przyjemny ja mam zwyczaj otwierac kilka programow naraz a tu sciagam cos a tu pisze z kilkoma osobami na kadu a tu mam wlaczonego firefoxa i tak dalej .. mam na 6 pulpitach okna i sie nie gubie wogole ..
oczywiscie gry nie beigaja pod xgl ale do gier i tak uzywam fluxboxa wiec mi to ryba .. ogolnie polecam beryla osobom ktore lubia wygode i jakas taka lekkosc ktorej brakuje czystemu kde .. juz teraz jak wlacze normalne kde szalk mnie trafia ze okna sa takie nieruchome ze nic nie udaje galaretki i tak dalej .. wiem ze gadam glupio ale mi sie beryl + kde strasznie podoba :P
jedyna glupota to uzycie klawiszy f gryy
btw skrot shift backspace backspace jest w normalnym kde tez czy to beryl dodal sobie ?? bo jak 5 raz z zedu zamkna mi sie ixy przez ten skrot jak ppisze duzymi literami na forum posta to zaj.. komus chyba
Mam mały, a w zasadzie duży problem z berylem. Nie chcą mi działać klawisze Alt+F2, Alt+F1 w KDE. Czuję się jak kaleka. Próbowałem sobie ustawiać, ale nie działa. Czy jest na to jakaś rada?
[color=blue]Edit:[/color]
Oto [url=http://forum.beryl-project.org/viewtopic.php?p=15043#p15043]rozwziązanie[/url].
Witam,
Postanowiłem sobie zainstalować Beryla zgodnie z podanym opisem.
No i kupa.
Mam kartę Ati i po wydaniu komendy compiz --replace --fast-filter
dostaje takie coś w konsoli
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". /usr/bin/compiz.real: GLX_SGIX_fbconfig is missing /usr/bin/compiz.real: Failed to manage screen: 0 /usr/bin/compiz.real: No manageable screens found on display :0
i tracę menadżera okien.
Do karty mam zainstalowane sterowniki do karty i działa mi randerowanie 3D
Ktoś ma jakieś pomysły co może być?
Pozdrawiam
Własnościowe sterowniki ati nie wspierają aiglx. Jedyna opcja to wykorzystanie XGL.
http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install_Beryl_on_Debian#Beryl_with_XGL
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.140.198.201' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.140.198.201', 1732442322) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732442022 |
0.00083 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=46015 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6031 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6031 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00230 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6031 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6031 |
Total query time: 0.00728 s |