Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Co trzeba wkompilować w kernel, żeby nie panikował, że nie może zamontować głównego systemu plików umieszczonego na LVM?
po pierwsze - obsluge LVM?
Device Drivers -> Multi-device support (RAID and LVM) -> RAID support (BLK_DEV_MD) Device Drivers -> Multi-device support (RAID and LVM) -> Device mapper support (BLK_DEV_DM)
a tam juz sobie poczytaj helpa, bo pewnie nie wszystkie podopcje beda Ci potrzebne.
po drugie - obsluge systemu plikow partycji glownej? ona zawsze musi byc wkompilowana na stale, podobnie jak support dla IDE i ATA lub SCSI (w zaleznosci od tego, jaki masz dysk)
po trzecie - ktora wersja kernela? jaka jest dokladnie tresc erroru? jakie dyski, jaki system plikow? takie rzeczy sie pisze...
pzdr
Hmmm... Moja wina, zapomniałem tego wszystkiego napisać.
AD1. Włączyłem obsługę LVM na stałe w jądro
AD2. Obsługa systemu plików, obsługa chipsetu, oraz wszelkich innych wykorzystywanych w systemie urządzeń jest wkompilowana na stałe. Nie mam modułów.
AD3. Kernel ver. 2.6.11.6
System Debian 3.1, dysk 8GB hda1 -> boot; hda2-> swap; hda3->lvm->/
Działa na kernelu dystrybucyjnym z lvm a na moim kompilowanym ni chu chu
Wyskakuje mi kernel panic i że nie może zamontować systemu plików /
Edit:
Dziś stawiam system na qemu, to będę testował wszelkiego typu konfiguracje i sugestie.
AD3. Kernel ver. 2.6.11.6
System Debian 3.1, dysk 8GB hda1 -> boot; hda2-> swap; hda3->lvm->/
Działa na kernelu dystrybucyjnym z lvm a na moim kompilowanym ni chu chu
[/quote]
Zrób sobie diffa pomiędzy konfigiem dystrybucyjnym, a Twoim. To powinno doprowadzić Cię do sedna problemu.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
AD3. Kernel ver. 2.6.11.6[/quote]
kompilujesz ta sama wersje kernela, co wersja dystrybucyjna?
jesli wersja jest nowsza, bycmoze doszly jakies dodatkowe opcje, dotyczace LVM, ktorych obecnosc jest konieczna, a ktorych nie zaznaczasz...
ja mialam podobnie w przypadku migracji z 2.6.15 na 2.6.18 - wkompilowalam obsluge iptables, ale tylko czesciowo, bo sie pogubilam w ilosci podopcji, a chcialam jak najoszczedniej ;]
albo moze to bedzie kwestia devfs? wkompiluj ta opcje, nawet jesli jest w menu oznaczona, jako przestarzala i zerknij, czy cos pomoze.
btw, z czystej ciekawosci wpisalam w google kernel+panic+lvm i okazuje sie, ze nie Ty jeden masz taki problem. poszperaj, moze znajdziesz cos bardziej przydatnego, niz moje rady ;]
pzdr
[
btw, z czystej ciekawosci wpisalam w google kernel+panic+lvm [/quote]
No to jeszcze raz z czystej ciekawości wpisz to samo w googlach :)
W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!
hmm... no i co? moze mam jeszcze poczytac, potlumaczyc, przetestowac empirycznie i dac Ci gotowe rozwiazanie? ;P
no offence, ale nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi...
wkompilowanie devfs nie pomogo?
pzdr
hmm... no i co? moze mam jeszcze poczytac, potlumaczyc, przetestowac empirycznie i dac Ci gotowe rozwiazanie? ;P
no offence, ale nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi...
[/quote]
W googlach na pierwszym miejscu jest ten temat :) Jakby cokolwiek wyjaśniał :):):)
tak na logike to skoro lvm wymaga kazdorazowego inicowania pewna komenda (nie pamietam obecnie ale jest podana w opisach zakladania lvm) ... to bootowanie nie powinno wygladac:
kernel -> initrd (ewentualne moduly, uruchomienie lvm, podmontowanie /) -> init ?
W googlach na pierwszym miejscu jest ten temat :) [/quote]
ja mam to:
http://linux.msede.com/lvm_mlist/archive/2001/04/0310.html
i wiele innych ;P
kernel -> initrd[/quote]
racja.
zalozylam z gory, ze initrd zostal stworzony i dodany do bootloadera.
a zostal?
pzdrOffline
zalozylam z gory, ze initrd zostal stworzony i dodany do bootloadera.
a zostal?[/quote]
Został. Mam pomysł, co z tym zrobić, ale dziś nie mam czasu. Może jutro się za to wezmę.
Edit:
Kompilacja jądra, generowanie nowego initrd i.... lipa. Natomiast pomogło załadowanie initrd z kernela dystrybucyjnego. Działa to mimo różnicy jąder. Na razie musi starczyć.
Kompilacja jądra, generowanie nowego initrd i.... lipa. Natomiast pomogło załadowanie initrd z kernela dystrybucyjnego. Działa to mimo różnicy jąder. Na razie musi starczyć.[/quote] a czy Twoj initrd mial programy niezbedne do uruchomienia LVM i je odpalal ?
"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)
[a czy Twoj initrd mial programy niezbedne do uruchomienia LVM i je odpalal ?[/quote]
Przypuszczam, że nie, ale nie wiem jak sprawdzić i nie przystąpiłem do związku wróżbitów polskich. Tak przy okazji, to jest to pierwszy kernel z initrd robiony przeze mnie.
initrd mozna montowac z opcja loop i zobaczyc co tam siedzi ... mozna takze przebudowywac sam initrd bez rekompilacji jadra i wstawiac tam rozne dziwadelka ... mozna miec pare initrd do teg samego jajka ... troszke o tym pisalem - http://opcode.eu.org/podstawy_linuxa/#podstawy_linuxa:podstawy_debiana:start_systemu
Mam pytanie z innej beczki. Czy można bezpiecznie używać initrd wygenerowane do innego jądra? Konkretnie chcę używać initrd z kernela dystrybucyjnego (2.6.8-2-386) na jądrze kompilowanym przeze mnie (2.6.11.6).
Mam pytanie z innej beczki. Czy można bezpiecznie używać initrd wygenerowane do innego jądra? Konkretnie chcę używać initrd z kernela dystrybucyjnego (2.6.8-2-386) na jądrze kompilowanym przeze mnie (2.6.11.6).[/quote]
Nie, nie zadziała.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Czadman, ale u mnie działa!! Zresztą nie pytałem, czy zadziała, tylko czy można bezpiecznie używać i nie będzie się sypać.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00088 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.128.227' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.128.227', 1732535257) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732534957 |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.145.67' |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=46201 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=5966 ORDER BY posted |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=5966 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00084 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=5966 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00069 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=5966 |
Total query time: 0.00571 s |