Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Czy istnieje mozliwosc udostępnienia zasobu komputerom spoza domeny tak zeby mogly zapisywac pliki bez autoryzacji??
Chodzi o to ze jest siec 50 komputerow pod kontrolerem domeny pod samba i 5 komputerow w grupie roboczej. Te 5 komputerow pracuje jako rejestratory danych. Sa one wyposazone w specjalne karty i podlaczone do urzadzen w fabryce tak zeby rejestrowac procesy zachodzace w poszczegolnych urzadzeniach. Dane sa odkladane na lokalnych dyskach tych komputerow. Raz na jakis czas kopia tych danych musi odkladac sie na ogolnodostepnym zasobie tak zeby inni mogli na bieżąco śledzic co i jak. Problem polega na tym ze jesli chce z komputera z grupy roboczej dostac sie do zasobu public na sambie PDC to pyta mnie o uzytkownika i haslo.
Da sie to jakos rozwiazać??
ponizej moj testowy konfig:
[global]
workgroup = domena
netbios name = debian
server string = %h server (Samba %v)
wins support = yes
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
log level = 2
syslog = 1
security = user
encrypt passwords = yes
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
obey pam restrictions = yes
guest account = nobody
;;invalid users = root
unix password sync = no
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *EntersnewsUNIXspassword:* %nn *RetypesnewsUNIXspassword:* %nn .
os level = 65
local master = yes
domain master = yes
prefered master = yes
announce as = NT server
time server = yes
deadtime = 60
keepalive = 15
admin users = administrator
add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u
domain logons = yes
logon script = logon.bat
########## Profile Mobilne ##########
logon home = \%LProfile%U
logon path = \%LProfile%U
########## polskie znaczki Samba 3.0 #######
unix charset = ISO8859-2
dos charset = CP852
########## opcje sieciowe ###################
interfaces = 192.168.2.4 127.0.0.1
hosts allow = 192.168.2.
bind interfaces only = yes
socket options = TCP_NODELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
#======================= Share Definitions =======================
[homes]
comment = Katalog domowy
browseable = no
guest ok = no
write ok = yes
vfs objects = recycle
recycle:repository = .KOSZ
recycle:keeptree = True
recycle:versions = True
recycle:touch = True
recycle:exclude = *.tmp|*.o|*.obj|~$*|*.ba0
recycle:exclude_dir = /tmp|/temp|/cache
writable = yes
create mask = 0700
directory mask = 0700
[netlogon]
comment = Usługa logowania domenowego
path = /var/lib/samba/logon
guest ok = no
write ok = yes
browsable = no
write list = root, @ntadmin
[public]
path = /home/public
public = yes
only guest = yes
writable = yes
[Profile]
path = /home/Profile
browseable = no
writable = yes
Ja mam mobilne pod domeną i jeden zasób jest ogólnie dostępny i wygląda tak:
[public]
comment = Katalog publiczny
path = /home/publiczny
create mask = 0777
guest ok = Yes
a mozesz do niego dostac sie spoza domeny??
wszyscy z domeny beda mogli wejsc bez problemu ale z grupy roboczej juz nie - monituje o haslo i uzytkownika ( przynajmniej u mnie)
Pozdrawiam
Tak dostaje się do tego z drugiego stanowiska z linuxa przez np. kombe i z kompów poza domeną ale wszyscy mają tą samą grupę roboczą np. domena ma nazwę firma i grupa robocza też firma. U mnie do doskonale działa.
wklej to co ci dałem i sprawdź.
Jak nie pomoże to przypomnij się po jutrze sprawdze z moim configiem w pracy.
niestety nic sie nie zmienilo. Caly czas pyta mnie o uzytkownika i haslo. Nawet kiedy grupa robocza = domena wyskakuje okienko. Musze wpisac w uzytkonika "nobody" i wtedy mnie wpuszcza.
Dopisz:
force user = nobody
do udziału.
niestety tez nie pomoglo. przy probie mapowania wywala okienko logowania. Probowalem ponadto wejsc klikajac na "moje miejsce sieciowe" w win2000 i dalej -> cała sieć -> Microsoft Windows Network. POkazuje mi sie grupa robocza taka jak nazwa domeny - czyli ok. Wchodze dalej i widze "debiana" i inne komputery. I teraz kiedy probuje wejsc w debiana i zobaczyc wogule udostepnione zasoby to mnie nie wpuszcza, tz nie to ze wywala okienko w chwili proby wejscia do zasobu publicznego ale wogule nie dochodze do listy zasobow udostepnionych.
Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to uprawnienia katalogu
/home/public
A użytkownik "nobody" istnieje w systemie ?
zarowno komenda : adduser nobody
jak i :useradd -c "konot smb" -g smbuser -s /bin/false nobody
pokazuje ze "uzytkownik nobody istnieje"
ustawilem: chmod 777 pubic
i chown nobody:smbuser public
i dalej to samo
w logach znalazlem ze samba autoryzowala po nazwie konta na maszynie lokalnej w grupie roboczej.
dodalem uzytkownika do samby i nadalem mu takie samo haslo jak na komputerze lokalnym i teraz dziala.
Powiedzcie czy zle mysle ale jako ze to mial byc zasob publiczny to wydawalo mi sie ze bedzie on dostepny dla wszystkich spoza domeny i samba bedzie automatycznie logowac jako "nobody". Bo teraz wystarczy ze uzytkownik na komputerze zmieni haslo i nie bedzie mogl sie znowu zalogowac dopoki nie ustawie takiego samego hasla na debianie.
Pozdrawiam
Prześledź to krok po kroku czy wswzystko u ciebie się zgadza.
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.91.173' WHERE u.id=1 |
0.00077 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.91.173', 1738464408) |
0.00096 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738464108 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=47341 |
0.00272 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6200 ORDER BY posted |
0.00065 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6200 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00082 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6200 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6200 |
Total query time: 0.00888 s |