Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy można skonfigurować zainstalowanę jądro bez jego ponownego kompilowania ??
pytam poniewaz zapomniałem właczyć htb w jądrze i chciałbym to zrobić bez jego ponownej kompliacji
Jeżeli dana opcja ma byc skonfigurowana jako moduł, to wystarczy ponowny konfig i make modules;make modules_install
Tak, nie da się ale jak ktos robił kernelik przez :
make && make modules_install[/quote]
to dodanie czy modułu czy czegos na stałe trwa tylko chwilkę, nie kompiluje znów całego jądra.
C2Q Q9550@4,0 Ghz - Asus P5Q-E - Nvidia GTX 260 - 2x2gb OCZ Titanium 1150MHz - HDD 500 Gb - Audigy 2 Gold - 2.6.31-zen1
[img]http://img213.imageshack.us/img213/4497/userbar15788xl0.gif[/img]
fajnie dzieki :)
mam jeszcze pytanko a jesli chce w kernelu zmienic wkompilowane na stałe obługę karty sieciowej (realtek) na modół to po reboot pozostaje jak było
a potrzebuje modułu aby ustalić kolejność kart
fajnie dzieki :)
mam jeszcze pytanko a jesli chce w kernelu zmienic wkompilowane na stałe obługę karty sieciowej (realtek) na moduł to po reboot pozostaje jak było,czyli wkompilowane na stałe
a potrzebuje modułu aby ustalić kolejność kart[/quote]
Jak ustalic kolejnosc kart sieciowych, metoda jest opisana w faq na glownej srtronie.
[url]http://forum.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=163[/url]
tak czytałem ale po wydaniu polecenia
udevinfo -a -p /sys/class/net/eth0
widzę
couldn't get the class device
czytałem gdzies ze mozna ustalic za pomocą modułu kart
czy można skonfigurować zainstalowanę jądro bez jego ponownego kompilowania ??
pytam poniewaz zapomniałem właczyć htb w jądrze i chciałbym to zrobić bez jego ponownej kompliacji[/quote]
naprawdę te 5-10 minut to dla ciebie aż tak dużo? ;)
linux regd. user #248790
uczę sie debiana na lapku z p166 :]
uczę sie debiana na lapku z p166 :][/quote]
A ja do ciebie pisze z p133 :P
Powtórze jeszcze raz.
Jeżeli masz źródła tego kernela i nie robiłeś make clean
to wystarczy make menuconfig -> zaznaczyć co zapomniałes i skompilować raz jeszcze. Co miał skompilowane poprzednio - zostanie pominięte, dokmpilowane zostaną nowozaznaczone opcje i siedzi.
tak czytałem ale po wydaniu polecenia
Kod:
udevinfo -a -p /sys/class/net/eth0widzę
Kod:
couldn't get the class device[/quote]
adresys przetowe (do uzyskania ktorych uzywamy tej komendy podaje takze np. ifconfig ... wiec i tak mozna tego sprobowac ...
"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)
wiec tak ,udało mi sie uzyskać moduły do kart aby były w systemie (wczesniej miałem wkompilowane na stałe w kernel)
i uzyłem na początku modułów dokonując aliansów w modules.conf
niestety nic to niedało po restarcie jest tak jak było ,karty zmieniają kolejnośc
potem wykorzystałem udev i oczywiscie z przypisaniem mac
równiez bez skutku
czytam artykuł o dokonaniu aliansów w lilo ale niechce uwalic przez to systemu
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.137.178' WHERE u.id=1 |
0.00084 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.137.178', 1731815878) |
0.00065 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731815578 |
0.00076 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=48258 |
0.00165 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6082 ORDER BY posted |
0.00087 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6082 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6082 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.01097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6082 |
Total query time: 0.0182 s |