Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A więc zamierzam sobie troszeczke komputer upgrad'owac:
[b]Procesor[/b]
Sempron 2400+
[b]Płyta główna[/b]
do wyboru:
ASRock K7VT4A+ (KT400A),SND,LAN
ECS KT600-A (KT600),SND,SATA,LAN
ECS N2U400 (nForce2),SND,LAN
MSI KT4AV (KT400A),SND,ATX (osobiscie stawiam na to)
Asus A7V8X-X (KT400),SND,LAN,ATX
Asus A7V600-X (KT600),SND,SATA,LAN
Jakie sa wasze osobiste refleksjie odnosnie tych plyt głównym? a moze lepiej na intelu budowac sprzet?? doraccie cos :)
MSI KT4AV (KT400A),SND,ATX (osobiscie stawiam na to)
moge ci podesłać biosa aby ci semprona czytał - sam to mam, jest wery gut :)
jeśli niski budżet to na pewno nie na intelu:)
A jeśli płytka to MSI jest bezpiczne ale aż za:)
Lepiej o wiele sobie łyknąć abita nf7 - golaka wersje . Płytka jest full wypas ze wszystkim co potrzebujesz!! + łatwo sie wszystko kreci i sporo zabezpieczeń przed sp[aleniem czego kolwiek:)
Gorąco polecam:)
Bodzio to znaczy ze świeża płyta nie obsługuje semprona tylko bios'a trzeba zmieniac?
ehh to już zależy od kogo kupujesz!! Zazwyczaj płytka powinna mieć najnowszą wersje biosa- kupuje na giełdzie i zawsze ttak jest!!
Jak długo leży w sklepie to jest szansa że nie bedzie działac. Ale masz prawo żądać od sprzedającego najnowszego biosa zupełnie za free!!
Na WGK bede kupowal i na wszelki wypadek spytam sie o bios :-)
Faktycznie moja płyta leżała u mnie 4 miesące nim ją zmontowałem. Ale ta płyta ma wspaniały wynalazek tzn MSI zrobiło fajną rzecz. Wprawdzie działa to tylko na shicie, ale odpaliłem pod wine i też działa hehe -> nazywa się to live bios, programik sam sczytuje numer, model, typ płyty, przez internet łączy się ze stroną MSI i stamtąd dostajesz polecenie włożenia czystej dyskietki, zostaje ona sformatowana, a potem nagrywają ci programik do odpalenia pod DOS-em + najnowszy bios.
Odpalasz kompa z dyskietki i dotykasz tylko 2 klawisze - enter że wiesz co będzie jak braknie prądu, oraz Y dla zgody na nowy bios.
Potem restart i voile :))
eee Bodzio na asusie to jednak prościej zrobili
po pierwsze jest shitowy program który ściąga biosa z ftp.asus.de i flashuje (pod shitem!). po drugie możesz se nagrać plik z biosikiem na dyskietke albo CD (!), byle by się odpowiednio nazywał, restart kompa i alt+f2. no i można standardowo z dosu jeszcze, ale to jest qpa
a intel sux
Hah msi ma całe narzędzie live update:) tylko to jest lypa!!! ostra:)
1. że działa tylko pod winshitem
2. jak sie coś spieprzy przy ściąganiu biosa i do połowy sie załaduje.......
To wtedy musisz z innego kompa sobie pobierać - jeśli mmasz fart że komp bedzie odpalał:)...........
Jednym słowem najbezpieczniej jest sciagnąć normalnie sobie biosa nagrac go na dyskietke na stracie alt- F2 czy jakos tak i załadować!!
A co do płyt To nie brał bym asusa z sata- bo ma odzielny bios obsługujący to gówno i ostro sie gryzą oba:)
jeśli pod AMD to najlepszą płytą jest ABIT NF-7 - wszystko można na niej zrobić:) a najbezpieczniejsze są chintec-i :) MSI- to po prostu jest marka robi dobrze i tylko tyle nic wiecej sie powiedziec nie da:)
W zyciu bym nie fleshowala biosa z pod shit'a, no chyba ze z uzcem jakiegos rogramatora..... :]
pozatym co do fleshowania najpierw zdaloby sie zorbic kopie starego biosu tak na wszelki wypadek :P
Co do plyt to ja jestem zwolenniczka Gigabyte a i MSI moim zdanie sa dobrymi plytami....
yo tysz za Gigabyte mam i nei narzekam chociarz....
2. jak sie coś spieprzy przy ściąganiu biosa i do połowy sie załaduje.......
To wtedy musisz z innego kompa sobie pobierać - jeśli mmasz fart że komp bedzie odpalał:)...........[/quote]spoko że będzie, bo tak w ogóle to jak pstrykniesz zasiłkę to najpierw idzie tzw. boot block, taki mały programik z romu płyty i sprawdza czy z biosem wszystko ok. jak jest zwalony, to drze ryja i woła o dyskietkę z biosem. także upgrade biosu w dzisiejszych czasach nie jest jakąś krytyczną operacją
linux regd. user #248790
Jeszcze sie zastanawiam nad ramem czy wziąść 3200 czy 2700 i czy kinngston czy tez nie....
Jeszcze sie zastanawiam nad ramem czy wziąść 3200 czy 2700 i czy kinngston czy tez nie....[/quote]
to ma być niskobudżetowe - ja mam Goodram 2 x 256
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
Patrzylem na wgk to chyba roznica jest 5zl w cenie miedzy kingstonem a normalnym ramem 2700 bo w 3200 to juz troszeczke wieksza, a dlaczego wogole 2700 jest drozszy od 3200??
Bodzio kingston polecial w dul warto kupic ta pamiec....[/quote]
ha, już kupiłem i mam - to teraz nie jestem na bieżąco, no a Ty masz najświeższe dane
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
no to zalezy jeszcze jaka pojemnośc tego duala jesli 2x 256 to polecam twinmos- są lepsze i szybsze!!
Pozdrówki!!
Wyczaiłem jeszcze jedna plyte głowna dosyc tania i duzo lepsza od MSI: Gigabyte GA 7VT880-L, ma duala, sata i nowszy chipset.
rogos zostaw to skurwysyństwo w ogóle via kt880 to jest żenada!
ludzie unikajcie tego jak ognia!
Juz po zakupach, zakupilem Gigabyte GA7N400SL... wiecie moze jak przekonfigurowac plyte glowna aby pod agp 8x mozna bylo wlozyc karte 2x??
w zasadzie to po prostu wkładasz karte i odpalasz kompa. bios automatycznie się przestawi
pod warunkiem, że będzesz w stanie włożyć kartę ;)
No nie wiem słyszałem ze w ten sposob to sie pali i karte i port. Wiecie jak sie przelicza czestotliowsc sempronow z ich numeru i jaka powinna byc temperatura optymalna semprona?
E gdzie tam, nic Ci sieie spali...... no chyba ze bedziesz chial wyminic karte graficzna miedzy impulsami to takowe ryzyko oczywiscie istnieje.....
A teperatura procka to powiedzmy normalana to by byla w granicach 30 - 45`
hmm... dziwne bo u mnie na orginalnym radiatorze (w wersji box) procek ma temperatur 52-53C... musze jeszcze na temat tej karty poszukac. A jak mozna wlozyc karte miedzy impulsami?? :)
ps. znazlem taki wpis w instrukcji: AGP slot supoorts 8X/4X(1.5) mode, a 2X to chyba na wieksze napiecie jest o ile mi wiadomo i by chyba wypisali jak by mozna bylo wolniejsze wsadzic
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.220.200.197' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.220.200.197', 1732829917) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732829617 |
0.00076 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.133.129.8' |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.136.23.132' |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=4933 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=614 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=614 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00090 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=614 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00071 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=614 |
Total query time: 0.00621 s |