Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
upatrzylem na allegro fajny serwer po niskiej cenie, z niesamowitym wyposazeniem, bo:
-dwa procesory po 500mhz Intel PIII
-ram 256 mb
- dyski 4 x 9.1 Gb
- grafika zintegrowana
- kilka wolnych slotow pci i isa
- oraz jak pisza strymer (chodzi o naped tasmowy??)
[url]http://www.allegro.pl/item157999328_ibm_netfinity_5000_2xpiii500_256mb_4x9_1_gb_fv.html[/url]
cenowo jest zachecajacy, problem polega na tym ze ja szukam komputera do domowego uzytku, nie oznacza to ze nie wiem co ogladam, bo mniej wiecej za takie pieniadze, to ja kupie gorszego kompa przeznaczonego do tak zwanych celow multimedilanych i ekstremalnych czyli do windows'a, wiec pytanie:
zmiana trybu pracy danego komputera z serwera do stacji roboczej nie wplynie na prace sprzetu?
jeszcze jest tak ze brat by sie dorwal ze swoim windowsem i grami i nie wiem jak zareguje na to komputer[/url]
ja już kilka lat temu siedze na kupionym z allegro PIII 533MHz ,ze swojego doświadczenia wiem ,że jedyną rzeczą ,która mi osobiście najbardziej przeszkadzała jest głośność dysku twardego ,który mimo ,że jest na ATA chodzi jak SCSI ,ostatnio wymieniłem go na 20gb Seagate ,którego praktycznie nie słychać i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony ,bo przy takiej głośnej pralce jaką miałem wcześniej nie dało się zbyt długo przy komputerze wytrzymać
kurcze patrze na konfiguracje tego kompa, i troche mnie nieciekawi brak slotu AGP, a karta zintegrowana znajac swiat bedzie kiepska, wiec nieciekawa sprawa z obroka zdjec (czy bratowymi windowsami i grami)
-dwa procesory po 500mhz Intel PIII
-ram 256 mb
- dyski 4 x 9.1 Gb
- grafika zintegrowana
- kilka wolnych slotow pci i isa
- oraz jak pisza strymer (chodzi o naped tasmowy??) [/quote]
Procki niepewne (PIII-samobójcza bramka intela) i na każdym wiatrak czyli 2x głośniej. Ramu ciut mało ;]. Dyski pewnie SCSI (może być problem). Grafa pewnie tylko 32 MB. Po co ci streamer?
Jaki zasilacz?
Podsumowując:
1. głośny
2. energochłonny
3. streamer - bardziej jako ciekawostka niż faktycznie używane urządzenie
Wniosek:
Bez odpowiednio skonfigurowanego systemu operacyjnego marny bedzie z tego sprzetu pozytek.
P.S. Oczywiście wiesz ze obudowe w tym cacku zdejmuje sie od przodu ;] a dyski wyciąga na hotplug :>
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
no fajnie, dobrze mnie zniecheciles do kupna, z drugiej strony, patrzac jako na jednostke przentuje sie okazale po niewielkiej cenie. a jesli chodzi o halas to i tak w pomieszczonku przeznaczonym na szpejstwa komputerowe, dzialaja i serwer (jakby nie mowic glosny) i komp-stacja (ten akurat jest jeszcze znosny, i tak jest "przkrzykiwany" przez serwer)
a strymer to po nic mi jest.
to nic innego jak wymien serwer (aktulany) (Celeron 300mhz 96ram 1Gb) ne ten co wyzej wypisany
a myslalem ze bedzie mozna poszalec
edit
dzieki ze mowisz ze te dyski dzialaja na tej zasadzie, niby nowosc, ale zawsze cos
Bardzo niedobrze wspominam PIII (a konkretniej 550 Mhz na Slocie). Jak sie chcesz bawić z tym sprzetem, noł problem, goł ehed ;] ale dla wlasnych potrzeb to wolałbym zwyklego pecka na mocnej płycie,z duża ilościa RAMu i normalna karta graficzna.
P.S. Takie serwery pracowaly najczesciej pod Novell Netware - kiedys takiego rozbroiłem (a lekko nie bylo, głównie z powodu obudowy ;), bo na emeryture poszedł do kadr jako zwykly PC
facet mowi,to co przwidziales, hdd na scsi, tego strymera to bym wyrzucil i wzial za mniejsza cene, ale zbooju jak ten wyzej wymieniony komp, bylby najsilniejsza jednastka do pracy w domu, nie kupilbys??
aha z tymi scsi sie troche boje, nie wiem doklanie co obsluzy jadro linux'a (to standardowe), ale co sie obilo ze scsi moze byc trudno
a taki byl fajny
[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/SCSI[/url] standardów i kontrolerów SCSI jest od zatrzęsienia. Samych wtyczek połączeniowych jest chyba 6 rodzajów. Kernel linuxa obsłuży, ale zabawy bedzie sporo.
Serwer to taki komp który jest mocny wydajnościowo a nie szybki! On udostępnia zasoby w sieci, wiec jego najsilniejszymi punktami są interfejsy sieciowe i kontrolery pamięci (masowych i RAM). Procesory są do przetwarzania zapisywanych danych i wysyłania w sieć. Wcale bym się nie zdziwił jakby karta graficzna w tej maszynce nie miala akceleracji 3D ;]
domyslam sie ze karta graficzna sluzy tylko do konsoli, no mozna jeszcze "pobawic" sie interefejsem graficznym
a o co ci chdzilo mowiac o PIII??
PIII miały być rewolucyjnymi procesorami, inna architektura, ale się nie udały. Intel stracił na nich bardzo dużo. Co prawda nie były one specjalnie wadliwe ale niestety sa kiepskiej wydajności.
Miałem procek PIII 550 MHz na Slocie i był nieznacznie szybszy od ostatniej serii AMD K6-2 3D Now 400 MHz. Testy przeprowadzilem na Win$hicie 98 z wykorzystaniem SiS Soft Sandra.
Dzięki temu ze Intelowi nie wyszły te procki AMD wyszedł po raz pierwszy na prowadzenie w tej wojnie. Mimo że Durony uchodziły wtedy za grzejniki, to taktowane ciut szybciej, ale tańsze, wydajnościowo dorównywały PIII.
aha, dobrze znac roche historii
a tak gdy rozmawialsmy z powodu mojej gupoty smignal mi z przed oczu inny sprzet porownywalny do tego za cene 100 zl i majacy te przewage ze laptop (nie pamietam tylko czy nie byl przypadkiem uszkodzony)
Co do scsi w tyc starszych kompach to raczej nie a problemu z obsluga ich pod linxem jk narazie kilka takich maszynek konfigurowalam..... i nigdy nie bylo proemu....
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00103 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.57.217' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.57.217', 1738396115) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738395815 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=49753 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6474 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6474 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6474 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6474 |
Total query time: 0.00557 s |