Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Drażni mnie pomysł z ograniczeniem "shutdown" tylko dla roota. Szukam jakiegoś tutoriala ale mi nie wychodzi. Jak znieść to dziwne ograniczenie by wszyscy mogli wyłączać komputer?
Drażni mnie pomysł z ograniczeniem "shutdown" tylko dla roota. Szukam jakiegoś tutoriala ale mi nie wychodzi. Jak znieść to dziwne ograniczenie by wszyscy mogli wyłączać komputer?[/quote]
To nie jest dziwne ograniczenie, tylko bardzo potrzebne ograniczenie. Zapoznaj się z man sudoers, możesz ustawić np. zezwolenie na wykonywanie tej komendy dla grupy users.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
A jakbyś miał serwer i ktoś by z konta użyszkodnika wyłączył go? To wcale nie ograniczenie, tylko bezpieczeństwo.
apt-get install sudo
Z tego co pamiętam ja to załtwiłem poleceniem z roota:
chmod +s /sbin/halt
Przy założeniu że Twoj komp jest kompem rodzinnym a nie serwerem nieznajomych ludzi to chyba styknie takie cuś i wszyscy będa mogli wyłączać kompa.
Zrobiłem tak:
chmod +s /sbin/halt
bo z tym sudoers mi nie wychodzi. Mam w nim:
angee localhost=/sbin/mount angee localhost=/sbin/umount angee localhost=/sbin/halt angee localhost=/sbin/shutdown
ale wciąż mi wywala:
only root can mount /dev/cdrom on /mnt/cdrom
albo ja zle widze albo sie nie znam ale co ma do wylaczenia komputera montowanie cdromu?
Tyle ,że wpisy w sudoers niewiele mi dają. I to ,że chciałem rozwiązać za jednym zamachem prawa do montowania. Więc się pytam czy moje wpisy są poprawne bo nie wiem czemu takie teoretycznie eleganckie rozwiązanie mi nie śmiga.
Rozumiem, że masz użytkowników, którzy korzystają z terminala?
Bo jak nie to wystarczy jakiś menadźer loowania + xfce/kde/gnome i nie ma problemów z montowaniem/odmontowywaniem.
Albo ustaw w /etc/sudoers:
grzegorz grzegorz=(root) NOPASSWD:/bin/mount /dev/dvd /media/cdrom,/bin/umount /media/cdrom,/sbin/halt
Tyle ,że wpisy w sudoers niewiele mi dają[/quote]
a o [b]sudo[/b] nie zapominasz przypadkiem? ;]
pzdr
Drażni mnie pomysł z ograniczeniem "shutdown" tylko dla roota. Szukam jakiegoś tutoriala ale mi nie wychodzi. Jak znieść to dziwne ograniczenie by wszyscy mogli wyłączać komputer?[/quote]
ja to robie tak:Kod:
#chmod 777 /sbin/shutdown #chmod +s /sbin/shutdown
ja to robie tak:Kod:
#chmod 777 /sbin/shutdown #chmod +s /sbin/shutdown[/quote]
I po aktualizacji sysvinit znów, i znów ... :)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
Ajajaj. Szukalem czegos o montowaniu cdromow i znalazlem o zmianach w fstabie. Niestety srednio mi te wpisy wyszly i system nie wstaje. Pamietam co dopisywyalem i moze dalbym rade to cofnac tylko: Mam distro live (ubuntu) i za Chiny nie wiem jak moge dobrac sie do dysku z poziomu takiego live cd. Czytam o chrootcie ale nie wiem jak stworzyc katalog do podmontowania partycji. A chroot dla istniejacych katalogow livecd daje:
Unknown id: mount
Wie ktos jak to rozegrac bo srednio mi pasuje trzecia reinstalka systemu w ciagu dwoch tygodni.
sudo mkdir /media/system sudo mount /dev/hdxX /media/system #gdzie hdxX to nazwa Twojej partycji systemowej sudo nano /media/system/etc/fstab
za kazdym razem, jak sie grzebie w jakichs waznych plikach, lepiej sobie wykonac backup na wszelki wypadek...
a co do montowania i wylaczania - jesli masz zainstalowane i poprawnie skonfigurowane sudo, to kazdy user moze wykonac wyznaczone w sudoers komendy poprzedzajac je komenda [b]sudo[/b]
pzdr
Dzięki. Odratowałem. Montowaniom i reszcie dam spokój, niech zostanie mało wygodnie ale działajaco.
hym a co do montowania to wystarczy w fstab dać opcję users na przykład tak
/dev/hdxy /mnt/hdxy rw,[b]users[/b] 0 0
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.218.108.24' WHERE u.id=1 |
0.00113 | UPDATE punbb_online SET logged=1732816498 WHERE ident='18.218.108.24' |
0.00074 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732816198 |
0.00099 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.119.107.159' |
0.00098 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.222.98.29' |
0.00099 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.142.130.242' |
0.00085 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=50131 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6524 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6524 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00243 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6524 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00110 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6524 |
Total query time: 0.01152 s |