Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak powinno wygladac polecenie lub skrypt ktory uruchamial by aplikacje drugiego uzytkownika. Np aby po zalogowaniu sie usera A ruszalo amule usera B i ssalo do jego katalogu.
Probowalem z sudo ale to bardziej emulacja roota jak moge "emulowac" drugiego usera nie umiem przeskoczyc tego jego hasla w jednym ciagu polecenia.
Zalezy mi na tym aby to robic jednym skryptem bez dodatkowego wpisywania hasla.
Pozdrawiam
sudo su user -c polecenie
ale zezwolenie na używanie su przez sudo to niezbyt rozsądny pomysł ([i]sudo su[/i] i już ma się pełnego roota)
____
[b]Uwaga![/b]
Ta rada jest [b]bardzo[/b] głupia, lepiej od razu przejdźcie niżej do postu czadmana, tam jest prawidłowe rozwiązanie. ;)
Znów sudoers się kłania. :)
grzegorz grzegorz =(test) NOPASSWD:/usr/bin/whoami[/quote]
Kod:
sudo -u test whoami
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Wszystko by grało tylko pojawil sie inny problem
sudo -u kasia amule
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified
Error: Unable to initialize gtk, is DISPLAY set properly?
Jak odpalam z menu jako inny uzytkownik to dziala.
W czym dłubac?
może odpal (tylko jeszcze nie wiem jako kto ;-) )
xhost +
Albo użyj kdesu lub gksu
Dodanie kdesu do sudo załatwia sprawe.
Dzięki
To ja się podłączę do pytań o sudo.
Zrobiłem wpisy w sudoers tak jak jest w FAQ opisane i system mogę wyłączać z usera bez problemu.
Ale mam pytanie - mam neostradę na modemie Sagem i odpalaną przez ueagle-atm. Wszystko działa idealnie, ale chciałbym skrypt startowy uruchamiać jako user, a nie jako root.
W pliku startowym mam taki wpis:
#!/bin/bash
pppd call ueagle-atm[/quote]
plik startowy nazywa się neo
Jeśli plik startowy uruchomię jako root to w wyniku otrzymam:debian:/home/skaner# ./neo
Plugin pppoatm.so loaded.
debian:/home/skaner#[/quote]
i połączenie jest nawiązywane.
Natomiast jeśli jako user poprzez sudo, to w wyniku mam tak:skaner@debian:~$ sudo ./neo
Password:[/quote]
cokolwiek wpiszę jako hasło, to jest źle.
I jeszcze wpisy w sudoers:# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
#
Defaults env_reset
# Host alias specification
# User alias specification
User_Alias SHUT_USERS=skaner
# Cmnd alias specification
Cmnd_Alias SHUT=/sbin/halt, /sbin/shutdown, /sbin/reboot, /home/neo, /usr/sbin/pppd
# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL
SHUT_USERS ALL = NOPASSWD: SHUT[/quote]Offline
W sprawach neostrady sie nie orientuje ale czy przypdkiem nie powoduje to zaladowanie modulu do jadra?Jesli tak to pewnie z modprobe by trzeba kombinowac.Albo modul wkompilowac na stale.
Pozdrawiam
W sprawach neostrady sie nie orientuje ale czy przypdkiem nie powoduje to zaladowanie modulu do jadra?Jesli tak to pewnie z modprobe by trzeba kombinowac.Albo modul wkompilowac na stale.
Pozdrawiam[/quote]
łe, łe, łe :) nie zrozumiałeś pytania, neostrada chodzi prawidłowo. Mnie chodzi o uruchomienie skryptu startowego przez sudo
Alez ja zrozumialem.
Tylko czy skrypt startowy nie powoduje zaladowania jakiegos modulu do jadra.
To bylo moje pytanie czy przypuszczenie.
A tylko root moze to zrobic i czy to nie blokuje ale dokladnie nie wiem.
Pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00094 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.138.175.10' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.138.175.10', 1732315238) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732314938 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=50295 |
0.00133 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6536 ORDER BY posted |
0.00097 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6536 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00115 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6536 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00083 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6536 |
Total query time: 0.00707 s |