Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jest sobie siec :) - prawie jak - Bylo sobie zycie :)
W sieci na jednym z kompow zainstalowny jest SQUID3 wraz z podstawowa konfiguracja, poza tym w sieci pracuja kompy, ktore maja zainstalowanego Apacha i servuja pod. strony. Strony z http redirectowane sa na https. W momencie gdy ustawiam aby FF uzywal proxy przy http i https te strony lokalne nie dzialaja :( Gdy ustawie proxy tylko na http, to rowniez nie dzialaja jednak gdy recznie dodam s do http to jest ok. Wiem ze nie jest to problem SSL i https poniewaz strony np. bankow internetowych dzialaja dobrze po SSL-u. Jednak gdzie moze byc blad? Dodam ze adres to jednowyrazowa nazwa, tzn. dziala DNS ktory rowniez jest podany w konfiguracji squida. A nazwa stronki to np. kamyk. Probowalem juz roznych konfiguracji squida ale nadal nie dziala.
Czy ktos z was wie moze o co chodzi ?
Z gory dziekuje za pomoc
Jesli dobrze zrozumialem:
wpisujesz adres strony http[s]://kamyk i nie dziala?
Jaki jest komunikat od squida? Nie znaleziono strony?
Jesli tak, to sprobuj dopisac do /etc/hosts ip serwera na ktorym stoi ta strona.
========
ip_serwera kamyk kamyk.domena
===================
Upewnij sie, ze squid korzysta z /etc/hosts
Oczywiscie przeladuj squida po dopisaniu do /etc/hosts
Dzieki zadzialalo :)
A teraz drugie pytanie: czy squid defaultowo zaciaga flashe ? Chodzi mi o to zeby ludzie z sieci nie ciagneli po 10 razy np. tego samego filmiku z youtube.com
Pozdrawiam
Dzieki zadzialalo :)
A teraz drugie pytanie: czy squid defaultowo zaciaga flashe ? Chodzi mi o to zeby ludzie z sieci nie ciagneli po 10 razy np. tego samego filmiku z youtube.com
Pozdrawiam[/quote]
Raczej tak. Jest to plik swf czy jakos tak, wiec traktowany jest jak kazdy inny.
Zalezy to jednak oczywiscie od twoich ustawien squida.
Jakie duze pliki kazesz mu trzymac w cachu.
liare
JID: liare@jabberpl.org
liare@jabber.dug.net.pl
Hmm.
Rozumiem. Choc z tego co pamietam to nie ustawialem wielkosci plikow trzymanych w cach-u. Jedynie miejsce gdzie i o jakiej pojemnosci ma to byc.
A jeszcze jedno: gdzie sie ustawia albo jaka to opcja aby w logach bylo wiecej TCP_HIT niz TCP_MISS?
Zrobilem test i wchodzac np. 3 razy na ta sama stronke to obieral kilka spraw od nowa :(
Moglbys podpowiedziec jakiej opcji szukac ?
Pozdrawiam
Hmm.
Rozumiem. Choc z tego co pamietam to nie ustawialem wielkosci plikow trzymanych w cach-u. Jedynie miejsce gdzie i o jakiej pojemnosci ma to byc.
A jeszcze jedno: gdzie sie ustawia albo jaka to opcja aby w logach bylo wiecej TCP_HIT niz TCP_MISS?
Zrobilem test i wchodzac np. 3 razy na ta sama stronke to obieral kilka spraw od nowa :(
Moglbys podpowiedziec jakiej opcji szukac ?
Pozdrawiam[/quote]
# TAG: maximum_object_size (bytes)
# Objects larger than this size will NOT be saved on disk. The
# value is specified in kilobytes, and the default is 4MB. If
# you wish to get a high BYTES hit ratio, you should probably
# increase this (one 32 MB object hit counts for 3200 10KB
# hits). If you wish to increase speed more than your want to
# save bandwidth you should leave this low.
#
# NOTE: if using the LFUDA replacement policy you should increase
# this value to maximize the byte hit rate improvement of LFUDA!
# See replacement_policy below for a discussion of this policy.
#
#Default:
# maximum_object_size 4096 KB
liare
liare@jabber.dug.net.pl
Oki zmienilem :)
Jednak cos jest nie tak: poniewaz w pliku swf sciaganym przezemnie byla ustawiona zmienna TCP_MISS. Rozumiem ze tego pliku do tej pory nie bylo w cache-u. Ale po chwili postanowilem jeszcze raz odpalic dana stronke (youtube) z tym plikiem i nadal byl TCP_MISS i pobieral go jeszcze raz :( Co moze byc przyczyna ?
I jeszcze jedno: jak zmienic strone bledu ?
Pozdrawiam
Oki zmienilem :)
Jednak cos jest nie tak: poniewaz w pliku swf sciaganym przezemnie byla ustawiona zmienna TCP_MISS. Rozumiem ze tego pliku do tej pory nie bylo w cache-u. Ale po chwili postanowilem jeszcze raz odpalic dana stronke (youtube) z tym plikiem i nadal byl TCP_MISS i pobieral go jeszcze raz :( Co moze byc przyczyna ?
I jeszcze jedno: jak zmienic strone bledu ?
Pozdrawiam[/quote]
Trudno powiedziec dlaczego masz znowu miss. Sprawdzilem przed chwila u siebie na kilku stronach z flashem i jest ok. Pobiera go z cach'u. Moze sprawdz czy wogole dziala ci poprawnie keszownia plikow. Sciagnij np. z kernel.org jakies zrodelko i potem sproboj z innego kompa czy przegladarki.
Co do wlasnych bledow. Po prostu zmien zawartosc plikow z bledami, do ktorych sciezke masz wpisana w konfigu squida. Mysle, ze znajdziesz. ;->
No a poza tym....
1 www.squid-cache.org
2 sam konfig squida, wydaje mi sie, ze jest bardzo dobrze skomentowany
;->
liare
liare@jabber.dug.net.pl
No niestety masz racje :( nie cache-szuja sie pliki :( bynajmniej niektore.
Moglbys pokazac swoj conf. do squida ? Moze mam poporstu jakis glupi blad ?
Pozdrawiam
No niestety masz racje :( nie cache-szuja sie pliki :( bynajmniej niektore.
Moglbys pokazac swoj conf. do squida ? Moze mam poporstu jakis glupi blad ?
Pozdrawiam[/quote]
Moj konfig squida jest tak rozbudowany i poskrecany, ze wklejenie tutaj jakiejs sensownej wersji kosztowaloby mnie za duzo czasu. ;->
No ale, ze tak glupio zapytam...przeladowales squida po zmiana w konfigu?
Mozesz podeslac mi swoj konfig. Zerkne. ;->
liare
liare@jabber.dug.net.pl
Za kazdym razem przeladowywuje :)
Dziwne jest to ze czasami mam TCP_HIT w logach, a do tego /var/spool/squid3 widze ze rosnie wiec cos cache-szuje.
Tyle ze widze ze ten sam plik sciagany dwa razy juz nie jest cache-szowany :(
Moj conf. to defaultowy z squida3 z malymi zmianami :)
Pozdrawiam
Za kazdym razem przeladowywuje :)
Dziwne jest to ze czasami mam TCP_HIT w logach, a do tego /var/spool/squid3 widze ze rosnie wiec cos cache-szuje.
Tyle ze widze ze ten sam plik sciagany dwa razy juz nie jest cache-szowany :(
Moj conf. to defaultowy z squida3 z malymi zmianami :)
Pozdrawiam[/quote]
no to moze jednak jest kwestia wielkosci pliku cachowanego?
liare
liare@jabber.dug.net.pl
Juz nie wiem :(
Ustawione mam:
minimum_object_size 0 KB
maximum_object_size 51200 KB
cache_replacement_policy lru <- moze tutaj inna technike zastosowac ?
A zauwazam ze tylko pliki o wielkosci 0 mam TCP_HIT :(
Reszta to juz tylko TCP_MISS :(
Pozdrawiam
u mnie działa to z tym squidem też podobnie ,bardzo duzo tcpmiss
aha , gdzie można ustawić maxxymalną ilość wykorzystania dysku. Np 2 giga by było
cache_dir ufs /var/spool/squid3 1000 16 256
Ta opcja daje mozliwosc zapisania maksymalnie 1GB w podanym katalogu.
Pozdrawiam
a da się przekroczyć ten 1 G ???
Przekroczyc ? Squid dziala tak ze jak dojdzie do 1GB - to w moim przypadku - to zacznie kasowac cache w zaleznosci od ustawionej polityki.
Ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ze mozesz ustawic sobie nie 1GB ale np 30GB. Jednak musisz wiedzec tez o tym ze im wiecej ustawiasz na odczytywanie z dysku tym bedzie to wolniej dzialac, bo squid bedzie musial przeczytac to z dysku. Przy wolnym dysku wogole sie nie oplaca ustawiac wieksze ilosci miejsca. Najlepszy i najszybszy odczyt jest oczywiscie z pamieci i jesli masz np. 1GB RAM w kompie i widzisz ze masz duzo wolnego to ustaw jak najwiecej wykorzystania pamieci.
no właśnie dałem 512 na ram by brał stamtąd, bo jest w ogóle nie wykorzystywane i 2G na dysku. Powinno to ładnie współpracować
A ja znalazlem rozwiazanie TCP_MISS:
Problem byl w ustawieniu systemu zapisu do katalopgu. W Wersji 2.5 - system ufs mial problemy - w momencie wybrania np. aufs. Juz widze w logach TCP_HIT. Dziala nawet na duzych plikach.
Ale mam za to inne pytanie: zmienial ktos z was defualtowe strony ? Chodzi mi np. o strone ERR_DNS_FAIL. Wiem ze mozna tam wpisac html, ale nie moge ustawic aby czytany byl ten html wraz z grafika i cms ? Moze gdzie indziej sie definiuje te pliki ?
Pozdrawiam
A ja znalazlem rozwiazanie TCP_MISS:
Problem byl w ustawieniu systemu zapisu do katalopgu. W Wersji 2.5 - system ufs mial problemy - w momencie wybrania np. aufs. Juz widze w logach TCP_HIT. Dziala nawet na duzych plikach.
[/quote]
Czyli co mniej więcej zrobiłeś ze zadziałało Tobie ???
to:
cache_dir ufs /var/spool/squid3 1000 16 256
na:
cache_dir aufs /var/spool/squid3 1000 16 256
Linux Registered user #386246
faktycznie, u mnie również dało to pozytywne skutki :). będę dalej obserwował temat bo wkoncu coś się dowiaduję na temat squida ...
Człowiek z musu sam szuka rozwiazań ...
Kolejny problem z squidem, o ktorym wczesniej pisalem - chodzilo o wlasne strony bledow - rozwiazany.
Stworzylem sobie prostego HTML+CSS jako wlasna strone bledu, jednak mimo podmiany pliku ERR_DNS_FAIL, nic nie pomagalo aby wyswietlila sie grafika, a co za tym idzie CSS. Wpadlem na pomysl aby umiescic to i tak w dzialajacym serverze apacha w przykladowym katalogu. Natomiast w pliku ERR_... wstawilem odnosniki do css i do grafiki jako http://.../katalog, i zadzialalo. Jesli ktos bedzie chcial z tego skorzystac, to od razu powiem ze u mnie nie chcialo dzialac z localhost tylko musialem podac w adresie dokladny adres IP. Nie wiem dlaczego tak sie dzialo, mimo ze mam wpisany localhost w hosts :( Niewazne. Wazne ze dziala :)
Pozdrawiam
Ps. Gdzie w squidzie ustawic aby nie trzeba bylo wpisywac przed adresem www. Przyklad: gdy chce wejsc na jakas stronke musze wpisac np. www.lubin.pl, a kiedys bez proxy wystarczylo lubin.pl. Czy ktos wie gdzie to sie zmienia ?
Człowiek z musu sam szuka rozwiazań ...
Ps. Gdzie w squidzie ustawic aby nie trzeba bylo wpisywac przed adresem www. Przyklad: gdy chce wejsc na jakas stronke musze wpisac np. www.lubin.pl, a kiedys bez proxy wystarczylo lubin.pl. Czy ktos wie gdzie to sie zmienia ?[/quote]
mysle, ze squid nie tu nic do rzeczy.
nslookup www.lubin.pl
Non-authoritative answer:
Name: www.lubin.pl
Address: 194.187.144.3
============
nslookup lubin.pl
Non-authoritative answer:
*** Can't find lubin.pl: No answer
liare
liare@jabber.dug.net.pl
u mnie zarówno lublin.pl i www.lublin.pl wrzuca na to samo miejsce. też wydaje mi się ze to nie ma nic wspólnego z squidem
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00107 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.70.11' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.70.11', 1732544810) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732544510 |
0.00062 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='216.244.66.250' |
0.00071 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.183' |
0.00114 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.6' |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=51128 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6596 ORDER BY posted |
0.00103 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6596 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00146 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6596 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00116 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6596 |
Total query time: 0.00942 s |