Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wiec po zobieniu kernela 2.6.19-2 tzn jego skompilowaniu bez initrd instaluje reboot i po pewntm czaise widoczny jest kernel panic: unable .... jak w tyttule.
korzystajac z rad na forum mam wkompilowane moduly do IDE dyskow (tykich uzywam sa sprzed 8 lat) i zaznaczone na menuconfig jako M (inaczej sie nie da) oraz w file system zafajkowane na stale ext2 ext3 oras cos zwiazane z cramfs (ale to chyba potrzebne jest tylko do initrd)
bootje dysk za pomoca gruba, wpisy sa okey, laduje sie pieknie do czasu montowania dysku, co zrobic
pozdr
To już wiesz co jest trąfem. Kontroler ide musi byc na <*>.
Przy czym na stałe powinienes mieć jeszcze:
CONFIG_BLK_DEV_IDE
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA
P.S. W zasadzie ta lista mogłaby być krótsza, ale ja tak mam, a że się mało znam... ;-)
Polecam przejście na libata, dużo prostsza konfiguracja jadra. Sprowadza się do zaznaczenia potrzebnego czipsetu (o ile libata go obsługuje, bo pewnych bardzo starych może nie obsługiwać) i osbługi dysków scsi, oczywiście wszystko na sztywno, no i systemy plików ma się rozumieć.
zaznaczone na menuconfig jako M (inaczej sie nie da)[/quote]
Nie pamiętam teraz, jak to wygląda w konfiguratorze, ale prawdopodobnie opcję nadrzędną masz zaznaczoną jako moduł, dlatego dla podrzędnej nie masz wielkiego wyboru.
Polecam przejście na libata[/quote]
mozesz cos wiecej o tym powiedizec albo dac linka do dokumkentacji bo nie znalazlem na ten temat zadnych informacji.
[img]http://img88.imageshack.us/img88/1856/imageslg0.png[/img]
Polecam przejście na libata[/quote]
mozesz cos wiecej o tym powiedizec albo dac linka do dokumkentacji bo nie znalazlem na ten temat zadnych informacji.[/quote]
Jasne, oto [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p=42146#42146]link[/url].
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
Już wiem czemu nic nie wiem o tym libata. Jeszcze długo nie grozi mi używanie tegoż bajeru ;-)
no wiec zrobie tak jak powiedzial Lorenzo wkompiluje to na stale, aha kompiluje to make-kpkg no i jak robie zmiany w .config i robie pozniej make-kpkg to on mi nie robi kompilacji tylko same zbudowanie pakietu, na poczatku kompilowal trzy godziny a pozniej tylko budowa pakieciku, a jak ja moge miec pewnosc ze to co zmienilem sie zmieni w pakiecie??
okey juz zdadzialalo, kernel 2.6.19-2 stable version odpali po dodaniu na stale modulow ktore wskazal Lorenzo, teraz tylko sprzet do konca i bedzie smigac
pozdr
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00115 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.65.47' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.65.47', 1732848409) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732848109 |
0.00101 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.117.99.192' |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.141.35.27' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=52095 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6763 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6763 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00085 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6763 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6763 |
Total query time: 0.00728 s |