Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jest jakis sposob by te dwie rzeczy dzialaly ze soba w zgodzie, z tym ze mysz usb chcialbym ustawic na wieloprzyciskowa - tak jak jest w faqu
pytam bo ostatnim razem jak zrobilem sobie mysz wieloprzyciskowa to komp swira dostal. tak wiec jesli ktos juz to robil to licze na jakies info
pozdrawiam
//gdzie jeste moj avatar???//
po południu wrzucę Ci mojego configa dla xorga.
Ja Ci avatara nie ukradłem :DD
dzieki bodzio :)
a co do avatara to nie dziala juz od dawna, od tego crasha co byl jakis rok temu, wtedy wiele postow polecialo
prześlij na na bodzio@dug.net.pl albo napisz jak się nazywał to uruchomię
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "HorizScrollDelta" "0"
EndSection[/quote]
to sąustawienia dla myszy z rolką i dwoma przyciskami. Wieloprzyciskowej nie robiłem bo nie potrzebowałem. Ten układ działa wyśmienicie dla myszy i touchpada - oba działają równolegle.
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
dzieki wielkie, dzial, no pomijajac rolki ale dziala
teraz pytanie jak rolki zrobic :?: :P
a maże tak :)
dodaj do sekcji myszy
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"[/quote]
W zależności ile mamy przycisków w myszce cyfry będą się zmieniać
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
rozumiem ze jak jest 5 przyciskow to cyfry sa od 4-9
przed chwila cos kombinowalem z mysza ale musze restartnac srodowisko, pozniej sie zobaczy jak dziala
edit:
tym razem sam siebie zaskoczylem :D dzial :P
dzieki bodzio za pomoc
edit2:
dzieki za avatara :P
a weź trochę poeksperymentuj
zrób oczywiście kopię pliku,
nie wiem ile masz przycisków, pozostanę przy 4 5 6 7
przestaw kolejność i zobacz jak się mysior zachowuje np: 6 7 4 5
Napisze tu, by nie zaśmiecać, mam debiana 3.1r0 (po update'ach) na jadrze 2.4.27-3-k7 (czy jakos tak), kupilem mysz usb (i sledzia usb). no i teraz klawiatura nie dziala pod X (konkretnie menadzerem logowania, nie moge sie zalogowac xD) O.o. ktos cos jest w stanie pomoc ? :P Dodam, ze uzylem (w recovery mode) dpkg-reconfigure xserver-xfree86 i zapisalo zmiany do pliku konfiguracyjnego /etc/x11/xf86config-4 (ustawilem /dev/input/mice) ale to nic nie dalo ...
A swoja droga: ktos jest w stanie powiedziec czemu mi wygaszacz (atlantis czy jakos - ten co wieloryby i rekiny plywaja) tnie ? mam niby zainstalowane sterowniki (logo nvidii sie pokazuje), chociaz instalowalem innym spodobem co tu gdzies opisany (sciagnalem sterowniki z www nvidii i zainstalowalem - plik /etc/x11/xf86config-4 byl juz zmieniony).
Moduł usb załadowany :>?
Nie wiem czy w Sargu urządzenie /dev/input/mice jest poprawne :>
/etc/x11/xf86config-4
jest wpis w sekcji modules:
Load "glx"
?
Tak, jest wpisane (sterownik przy instalacji to 'zrobil').
Co do USB ... cos bylo gdzies o wkompilowaniu czegos w jadro (zeby nie bylo, ze nie googlowalem - co najwyzej cos przeoczylem) ... ale zebym mial jakies pojecie o tym ;)
[url]http://www.google.pl/search?q=usb+mouse+module+sarge&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a[/url]
Dobra poradzilem sobie z mysza :P zaktualizowalem kernel do 2.6.8-3 + headers + kbuild (nie wiem co to to ostatnie ale module-assistant wolal ;) ) zainstalowalem kdm (bo gdm cos sie nie wlaczal :P) i sterowniki do grafiki i dziala ok myszka ;) ... chociaz szczerze nie wiem, ktora z tych czynnosci wplynela na zadzialanie myszy (i klawiatury), choc podejrzewam, ze kernel upgrade :P. Ale z grafika nadal lipa ... wygaszacz mi tnie, jutro bede z nia walczyl, podobnie jak z drukarka :P
Anyway dzieki za pomoc i dobre checi.
nie mialem okazji i ciagle zapominam poeksperymentowac z ta myszka, moze zrobie to jeszcze dzisiaj to sie pozniej pochwale
teraz mam wiekszy problem, mam touchpada i mysz usb, na moje nieszczescie mysz usb jest ta podstawowa (sie jakos tak ustawilo) w systemie, chcialbym jednak by mysza podstawowa (wymagana do startu iXow) byl touchpad
nie zawsze jest tak ze mam ze soba myszke ;/
No to masz jaja, bo na ustawieniach które wyżej zamieściłem X-y startują bez względu na to czy mysz wtykniętaczy nie
no dziwne, przyznam ze bylem swiecie przekonany ze mam w xf86config-4 to co mi wkleiles.
problem zalatwiony, wycialem to co mialem i wstawilem nan nowo, tak wiec nawet nie wiem co bylo zle. grunt ze dziala :P
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.17.75.138' WHERE u.id=1 |
0.00083 | UPDATE punbb_online SET logged=1732459004 WHERE ident='3.17.75.138' |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732458704 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=52156 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6676 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6676 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00092 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6676 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6676 |
Total query time: 0.00523 s |