Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam!
szukam szukam i nie moge znalesc...
Otoz, chce powiadamiac uzytkownikow w sieci lokalnej o roznuch sytuacjach itp...
I ty moje pytanko, jak takie cos zrobic? Bo cos nic znalesc nie moge...
pozdrawiam!
moim skromnym zdaniem zacznij od arpwatch.
edit:
sorki, nie doczytalem. Ty chcesz w druga strone. ;-) Zrozumialem, ze chcesz byc informowany o zmianach w lanie. ;-)
1. unixy:
* programy talk i talkd
* zdalny dostep i pisanie do /dev/pts/*
* write (tez chyba mozna jakos zdalnie)
2. windows:
* usluga poslaniec i smbclient (nie pamietam jaka opcja)
3. jakis komunikator - np cos na XMPP ...
witam!
szukam szukam i nie moge znalesc...
Otoz, chce powiadamiac uzytkownikow w sieci lokalnej o roznuch sytuacjach itp...
I ty moje pytanko, jak takie cos zrobic? Bo cos nic znalesc nie moge...
pozdrawiam![/quote]
mozna jeszcze poprzez www no i starego dobrego maila :)
napisz dokladniej co i jak bo tak nikt Ci nic sensownego nie napisze
najlepiej sprawdza sie powaidomienie poprzez www bo stronki ludziska ogladaja, a na maile i inne komunikatory klada laske
Ktoś mądry kiedyś powiedział: jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to się nie odzywaj !!!
Linux Registered User: #344405
GnuPG - C22A 2BA8 BECA 173F 713B A57B DF1A C4B4 E282 AE82
no wlasnie chcial bym przez www powiadamiac, tak zeby klient po otwarciu przegladarki zobaczyl co trzeba i zaraz potem mogl normalnie korzystac z netu
no wlasnie chcial bym przez www powiadamiac, tak zeby klient po otwarciu przegladarki zobaczyl co trzeba i zaraz potem mogl normalnie korzystac z netu[/quote]
No nie wiem czy pomysl z www jest taki dobry. Mnie osobiscie nie podoba sie ingerencja w to, co otwiera mi sie po uruchomieniu przegladarki www. Wole jednak pusta strone na starcie.
Z doswiadczenia wiem, ze takie rzeczy szybko przestaja sie podobac userom.
Poza tym kazde otwarcie przegladarki bedzie generowac moim zdaniem niepotrzebny ruch.
Moze lepszym rozwiazaniem jest np. serwer jabbera?
liare
JID: liare@jabberpl.org
liare@jabber.dug.net.pl
na swoim serwerze mam mozliwosc calkowitej blokady internetu wybranemu uzytkownikowi ustawiajac regulke:
iptables -A PREROUTING -t nat -s 192.168.0.2 -p tcp --dport 1:65535 -j DNAT --to-destination 192.168.0.1:200
po zablokowaniu uzytkowanik widzi jedynie predzej przygotowana strone www na porcie 200
i teraz pytanie, czy dalo by sie zrobic tak ze uzytkownik zobaczy ta strone a zaraz potem mogl dalej kozystac z internetu?
czyli zeby to przekierowanie dzialalo tylko przez jakis czas
pozdrawiam
Pewnie ze sie da. Musialbys to np zrobil na php i bazie - gosc otwiera pierwszy raz stronke - widzi warninga - kazesz mu potwierdzic przeczytanie, skrypt umieszcza dane ze gosc obejrzal, i usuwa dla niego regulke z firewalla, cos w ten desen :-P O szczegoly nie pytaj, bo nie wiem jak to zrobic :-PPPP
mozesz poprostu umiescic przycisk jakis, jezeli uzytkownik go nacisnie uruchamiany jest skrypt ktory zdejmuje regulke z firewalla
a jak zrobic taki przycisk? bo nie mam pojecia od czego sie zabrac...
skrypt cgi powinien wystarczyc, tylko musisz dobrze go napisac zeby nie stwarzal zagrozen.
Sam pisalbym takie cos w pythonie, ale bash bedzie chyba najlepszy. Skrypt pobiera adres IP z jakiego klikany jest formularz i uruchamia cgi z odpowiednim parametrem, ktory z kolei poprawia iptables, usuwajac przekierowanie.
a jak zrobic taki przycisk? bo nie mam pojecia od czego sie zabrac...[/quote]
zabaw się gimpem - robi ładne przyciski
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
skrypt cgi powinien wystarczyc, tylko musisz dobrze go napisac zeby nie stwarzal zagrozen.
Sam pisalbym takie cos w pythonie, ale bash bedzie chyba najlepszy. Skrypt pobiera adres IP z jakiego klikany jest formularz i uruchamia cgi z odpowiednim parametrem, ktory z kolei poprawia iptables, usuwajac przekierowanie.[/quote]
ciezko zrobic taki skrypt? moze ktos pomoze jak sie do tego zabrac, czego szukac?
myślę że raczej nie powinno być trudne i teoretycznie nawet nie trzeba by było bazy
tylko wyglądało by tak że wejście na tą podstawioną stronke przez usera powodowało by wywołanie iptables całość by działała do czasu restartu
a moze by ktos zrobil ten skrypt i by sie go dodalo do FAQ :)
napewno wiecej osob by z tego skorzystalo
pozdrawiam
Bardzo słuszna koncepcja :P sam też skorzystam :D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.157.111' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.157.111', 1731825978) |
0.00082 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731825678 |
0.00123 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.197.82.195' |
0.00064 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=52343 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6755 ORDER BY posted |
0.00071 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6755 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6755 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6755 |
Total query time: 0.0077 s |