Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Z przyczyny zepsucia sie mojego starego routera, musialem w kompie ktory robil za serwer ustawic iptables (firewalla) na serwerze gdyz podlaczylem kabel do netu bezposrednio do niego. Niedawno dostalem nowy router tej samej firmy nowszy model, problem w tym ze jak wpisuje nazwe kompa (ktory jest serwerem) np w przegladarce to wypisuje mi ze nie znalaz takiego hosta choc predzej, jak mialem stary router to dzialalo. Podobna sytuacja jest z Samba. Komputer podlaczony do serwera ma sciezki dokatalogow (zmapowane dyski) w taki sposob:
\<NAZWA HOSTA><SCIEZKA DO UDOSTEPNIONEGO KATALOGU>
Tak samo jest za pomoca SSH.
Co ciekawe wszystkie te uslugi dzialaja poprawnie jak zamiast <NAZWY HOSTA> wpisze adres IP (adres IP serwera jest taki sam jak na starym routerze) serwera.
Sprawdzalem plik /etc/hostname ,
nazwa kompa jest caly czas ta sama, nic sie nie zmienilo.
W czym moze byc tu problem i gdzie?
- w kompie?
- w routerze?
- moze ustawienia firewalla (ale przy wylaczonym tez nie dzialalo)
aaa, jak nie mialem routera i podlaczalem neta bezposrednio pod kompa musialem zmienic adres MAC na serwerze, a jak dostalem nowy router to zahaszowalem ten wpis w pliku:
/etc/network/interfaces
ale to chyba nie powino miec wplywu na to ze nie znajduje mi uslug po nazwie hosta a po adresie IP ladnie znajduje.
hmm, moze chodzi w wpis dns w /etc/resolv.conf ?
Pewnie na starym kompie miałeś ustawiony dns i dlatego wcześniej rozpoznawał u ciebie nazwy kompów. Postaw na nowo binda i powinno wszystko działać spowrotem.
Pewnie na starym kompie miałeś ustawiony dns i dlatego wcześniej rozpoznawał u ciebie nazwy kompów. Postaw na nowo binda i powinno wszystko działać spowrotem.[/quote]
To moze byc to , co prawda nie zmienialem nic w kompie ale zauwazylem ze pakiety przychodzace z serwerow DNS zewnetrznej sieci sa wycinane (pewnie to blad w konfiguracji firewalla na kompie - bede musial to naprawic).
Co ciekawe w przegladarce nazwe hosta juz rozpoznaje i wyswietla normalnie strone pod adresem. Ale jak sprawdzalem na Total Comanderze polaczyc sie z serwerem FTP po wpisaniu nazwy hosta domowego serwera rozwija jegonazwe ale na IP zewn sieci (jaki dostalem od uslugodawcy i obecnie otrzymuje go router), a powinnien rozwinac jego nazwe na IP mojej sieci lokalnej (jaki mu nadalem).
Pewnie dlatego tak sie dzieje ze przezjakis czas komp byl podlaczony bezposrednio do netu uslugodawcy i taki wlasnie adres IP (zewn. sieci) otrzymywal. Nie wiem czy to mozliwe ale moze Debian sam sobie zmienil jakis wpis w konfigach i dlatego teraz nazwe hosta serwera rozpoznaje jako IP zewn sieci.
Dlatego szukalem rozwiazania w tym pliku:Kod:
/etc/networksktory wyglada obecnie tak:
Kod:
default 0.0.0.0 loopback 127.0.0.0 link-local 169.254.0.0i chcialem tam wpisac adres IP jaki ma obecnie moj serwer, czy ktos moze wie co oznacza "link-local" i dlaczego tak dziwnie wyglada?
Rozumiem ze "default 0.0.0.0" oznacza ze komp przyjmuje wszystkie przydzielone mu adresy IP i taki zapis jest poprawny.
Teraz jeszcze tak mysle nad tymi DNSami, moze rzeczywiscie wycinalem komunikacje miedzy moim a innymi serwerami DNS i inne DNSy nie mogly pobrac nowego adresu IP mojego domowego hosta i pokazuja ostatni wpis jaki maja u siebie w cachu...
Dlatego po wpisaniu hosta pokazuja mi adres IPzewn. sieci (bo przez jakis czas taki adres posiadal), a nie jak jest obecnie adres lokalnego kompa w sieci lokalnej.
Moze tak byc?
hmm, moze chodzi w wpis dns w /etc/resolv.conf ?
[/quote]
Moj plik "resolv.conf" wyglada miej wiecej tak:Kod:
search <nazwa domeny na routerze widzianej z NETU> nameserver <adres rotera z IP widziany od sieci LAN>Moze tu tez trzeba cos zmienic, moze dodac nazwe hosta mojego komputera co robi za serwer?
Narazie odblokowalem blokowane polaczenia przychodzace od serwerow DNS na moim Firewallu komputerowym i zobacze co to pomoze...
Pozdrawiam
SokratesOffline
Moze wpis do /etc/hosts cos pomoze, wpisz tam mniej wiecej cos takiego:
twoje_ip domena.pl domena
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.177.173' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.177.173', 1732224041) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732223741 |
0.00052 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=52624 |
0.00114 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6801 ORDER BY posted |
0.00053 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6801 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00078 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6801 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00121 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6801 |
Total query time: 0.0068 s |