Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałem skonfigurowac profpd z mysql ... korzystalem z opisu na stronie:
http://www.debianek.jachpol.net/?id=b203
opis jak widac jest piekny, ale mnie sie nie wszystko udalo :(
wszystko niby cacy, instalacja, konfiguracja bez bledow a tu jak probuje sie dostac na ftpa to komunikat:
421 Service not available, remote server has closed connection
nie jest na pewno zablokowany na jakims firewallu czy co bo bez konfiguracji poprzez mysql dziala bez zarzutu ... zreszta jak probuje dostawac sie na niego z serwera na ktorym jest postawiony mam ten sam komunikat
prosze o pomoc
Też miałem ten problem, nawet założyłem temat podobny, ale wystarczyło popatrzeć w logi i problem już dałem radę rozwiązać.
Spróbuj dopisać do proftpd.conf
SQLLogFile /var/log/proftpd/mod_sql.log
i podejrzeć logi, tam powinna być wypisana przyczyna tego upierdliwego błędu...
dzieki na pewno spróbuje
pozdrawiam
zyga ,czy udało ci sie rozwiązać problem ?
umnie pokazuje to samo :(
//edit
zmieniłem mysql na wersje 4.1 i działa :)
mam pytanko małe, jak zamknąć uzytkownika w katalogu do którego sie loguje ??
pozdrawiam
mam pytanko małe, jak zamknąć uzytkownika w katalogu do którego sie loguje ??[/quote]dodaj dyrektywe
Kod:
DefaultRoot ~do pliku konfiguracyjnego, oczywiscie jezeli uzytkownik loguje sie do swojego katalogu domowego, w innym przypadku musisz poczytac o tej dyrektywie w jakims manualu
Nie ma nie idzie... jest nie umiem.
tą dyrektywe uzywam aktualnie zamykając userów w /home/ftp
ale sprytniejsi przejdą katalog wyzej szperając w katalogach innych userów a tego wlasnie niechcę.
tą dyrektywe uzywam aktualnie zamykając userów w /home/ftp
ale sprytniejsi przejdą katalog wyzej szperając w katalogach innych userów a tego wlasnie niechcę.[/quote]
ustaw im ~i maja dostep tylko do swoejgo domowego i nigdzie wiecej, wiec robisz cos zle :P
po 2. mozesz zmienic chmody tych katalogów na 730
i juz nie podejrzą;]
http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)
ustaw im ~i maja dostep tylko do swoejgo domowego i nigdzie wiecej, wiec robisz cos zle :P
po 2. mozesz zmienic chmody tych katalogów na 730
i juz nie podejrzą;][/quote]
Piwo dla tego człowieka,mądrze mówi !!!!
Ps.Wzmagam sie jeszcze z jednym ,jak mogę zablokować tylko dla jednego konta prawo zapisu ?? dokładnie dla anonymousa
pozdrawiam
dzieki :) działa !!!!
[url=http://www.howtoforge.com/proftpd_mysql_virtual_hosting]opis[/url] instalacji proftpd+mysql+quota
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00114 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.58.162' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.58.162', 1738501450) |
0.00056 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738501150 |
0.00093 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=53791 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=6850 ORDER BY posted |
0.00114 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=6850 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00281 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=6850 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=6850 |
Total query time: 0.00868 s |