Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na wstępie pragnę się przywitać na forum.
Linuxa doświadczam od paru miesięcy testując różne distro. Jednak docelowo
postawiłem w domu serwerek na debianie. Etch. Squid, mldonkey, jabber, teamspeak, samba. Wszystko ładnie pięknie chodziło do środy. Przy upgrade-system zaktualizowało się nieco. Potem porażka. Samba kuleje, wogóle na klientach ledwo znajduje mi serwer, zasoby udost. Jabber nie działa, w logach jest że niepoprawny interface sieciowy. Reszta czyli proxy, mldonkey, teamspeak chodzi normalnie. Ogólnie zachowuje się jakby miał poblokowane porty (ale nie dokońca) bo np klient lokalny długo oczekuje na
połączenie z zasobem udostępnionym, łączy się, śmiga, po rozłączeniu i odczekaniu chwili i próbie ponownego połączenia znowu trzeba czekać. Po tej aktualizacji sprawdzałem configi samby i teamspeaka i nic się nie pozmieniało. Co się narobiło?
Aha jeszcze mc się po tym strasznie długo uruchamia zarówno z ssh jak i konsoli.
portmap mam zrekonfigurowany, nfs nie używam. Robiłem dpkg-reconfigure --all ale nie pomogło.
a czy robiłeś dpkg-reconfigure samba?
Jak to nie pomoże to odinstaluj sambe może coś źle pociągnęło. Sprawdź dodatkowo plik smb.conf może ci podmieniło.
A apt-get -t dist-upgrade robiłeś?
apt-get -t dist-upgrade to nie to samo co upgrade-system?
Sambe odinstaluje i zainstaluje jesze raz, ale smb.conf był nie ruszony.
Po pracy sprawdzę. Kurcze ale czemu nawet mc sie wywalił? reinstalacja nie pomaga. Wczesniej debiątko smigalo bez zadnych problemow, a tu jedna aktualizacja i shit.
man
dist-upgrade
dist-upgrade wykonuje to samo, co upgrade, jednakże w inteligentny sposób wykrywa zmiany zależności
międzypakietowych w nowych wersjach pakietów. apt-get ma wbudowany "sprytny" system rozwiązywania kon-
fliktów i jeśli będzie to potrzebne, podejmie próbę zaktualizowania najważniejszych pakietów, kosztem
tych mniej ważnych. Plik /etc/apt/sources.list zawiera listę adresów, z których będą pobierane żądane
pakiety. Zobacz również do apt_preferences(5) - znajduje się tam opis mechanizmu nadpisywania global-
nych ustawień dla poszczególnych pakietów.
Lipa, zrobiłem co radziliście i nic. Ręce opadają. Czy muszę stawiać serwer na nowo?
sprawdzilem jeszcze ifconfig i na loopbacku jest zero pakietow tx i rx a chyba powinny być. Może w tym tkwi problem. Ale lo jest podniesione.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00147 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.223.108.60' WHERE u.id=1 |
0.00078 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.223.108.60', 1738501331) |
0.00093 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738501031 |
0.00112 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=54553 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7142 ORDER BY posted |
0.00080 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7142 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00166 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7142 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00187 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7142 |
Total query time: 0.00901 s |