Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-03-11 00:31:55

michadar - Użytkownik

michadar
Użytkownik

VMware Zmienne IP Neostrada No-IP

Cześć
Mam problem i nie wiem z której strony go ugryźć. Mam zainstalowane na windzie VMware na nim mam zainstalowane między innymi Debiana. Adres sieciowy jest współdzielony po Nat. Mam neostradę ze zmiennym IP. Na Debianie dostaję adres z dhcp. Chciałem pobawić się różnymi serwerami i je wstawić na zewnątrz. W związku z tym zarejestrowałem adres w no-ip. Czyli jest taka kolejność:
Odpalona winda z odpaloną neostradą->Vmware i uruchomiony linux->wysyłany jest adres do no-ip->W momencie gdy puszczam ping na nazwę dns odpowiada mi również ze świata czyli niby wszystko prawidłowo.
I dupa!!!
Przykładowo mam adres kroliczki.no-ip.pl adres się pinga z zewnątrz ale czy to apache czy proftpd czy inne wilki to przy próbie połączenia podaje mi, że niby łączy a póżniej mam info , że serwer jest offline albo, że połączenie zostało odrzucone.Na localhost te usługi działają prawidłowo. Macie jakiś pomysł??

#2  2007-03-11 00:45:09

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Re: VMware Zmienne IP Neostrada No-IP

no nie wiem ale ale ale
http://www.visoracle.com/download/debian/ moze to

[url=http://img196.imageshack.us/i/freebsde.jpg/][img]http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg[/img][/url]

#3  2007-03-11 00:52:48

michadar - Użytkownik

michadar
Użytkownik

Może jeszcze dopiszę, że podejrzewam, że mój adres ip jest przypisywany do danej domeny i następnie jeśli chcę wywołać jakąś usługę to po podaniu np. ftp ://kroliczki.no-ip.pl adres jest rozwiązywany na np ftp://212.77.100.101.
I następuje próba połączenia ale podejrzewam, że łączy do windy a nie do serwera linuksowego zainstalowanego na VMware :( I jak to obejść??

#4  2007-03-11 17:08:30

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Z tego co ja sie orientuje, dawno sie nie bawiłem VMware, to jeśli masz net przez NAT to basz adres wewnętrzny sieć przez wirtualny interfejs 8 z tego co pamietam i masz ip wewnetrzne sprawdz na debianie ifconfig przy karcie sieciowej dostaniesz pewnie adres z zakres 192.168.xxx.xxx, więc w życiu się nie połaczysz na niego z neta, pozatym druga sprawa o ile ja sie orientuje neo ma adresy z zakresu 83.xxx.xxx.xxx, więc twój z no-ip 212.xxx.xxx.xxx to raczej nie neo, wracając to tematu aby połączyć sie z VMware musiałbys w jakiś sposób na windzie porty przekierowac!
Jednak mogę się mylić!:)

#5  2007-03-12 00:16:23

michadar - Użytkownik

michadar
Użytkownik

Z tego co ja sie orientuje, dawno sie nie bawiłem VMware, to jeśli masz net przez NAT to basz adres wewnętrzny sieć przez wirtualny interfejs 8 z tego co pamietam i masz ip wewnetrzne sprawdz na debianie ifconfig przy karcie sieciowej dostaniesz pewnie adres z zakres 192.168.xxx.xxx, więc w życiu się nie połaczysz na niego z neta, pozatym druga sprawa o ile ja sie orientuje neo ma adresy z zakresu 83.xxx.xxx.xxx, więc twój z no-ip 212.xxx.xxx.xxx to raczej nie neo, wracając to tematu aby połączyć sie z VMware musiałbys w jakiś sposób na windzie porty przekierowac!
Jednak mogę się mylić!:)[/quote]
czesc
212.xxx.xxx.xxx podałem przykładowo. Mam adres na windzie z zakresu 83.xxx.xxx.xxx a na debianie mam faktycznie adres lokalny więc faktycznie mój błąd. Zmyliło mnie to, że usługę wysyłania aktualnego adresu ip mam odpaloną na linux (zainstalowany na VMware). Co robi już się trochę dziwne. W momencie gdy z zewnątrz tzn z innego kompa w innej sieci wysyłam zapytanie na adres dns to łączy się na praiwdłowy port na windę. Nie łączy się na linuxa zainstalowanego na vmware bo faktycznie trzeba by jakoś porty przekierować. Więc:
1.Dlaczego jest wysyłany prawidłowy adres Neostrady z linux zainstalowanego na VMware?
2.Jak przekierować porty na wirtualną maszynę?
3.Jest też możliwość w VMware bezpośredniego podłączenia się pod fizyczny interfejs (bridged) , ale jak wskazać ten interfejs? tzn. internet ADSL?

#6  2007-03-12 09:38:33

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Nie wiem jak skonfigurować VMware nigdy nie było mi to potrzebne, wpadło mi do głowy rozwiązanie pośrednie(nie testowane z VMware).
Ja bym zrobił tak: w Vmware wyłanczas opcje przy karcie sieciowe custom i vnet1Host-only, w menadzesze sprzetyu w windows wyłanczasz na wszelki wypadek wyłączas vnet8, konfigurujesz normalnie siec lokalna wpisujesz sobie jakies ip instalujesz Winroute, na nim konfigurujesz udostępnianie łącza i mapowanie portów na adres lokalny!I wsio powinno śmigać.

#7  2007-03-14 00:46:52

michadar - Użytkownik

michadar
Użytkownik

Śmiga :)
Z winroute coś mi nie szło ale pokombinowałem inaczej
Postaram się opisać metody:
1. Można zainstalować wirtualną kartę sieciową microsoft loopback. W Vmware wybieramy połączenie jako bridged. Poniewaz jedynym aktywnym interfejsem jest loopback (ADSL jest przez USB) to most jest robiony właśnie do tego interfejsu. We właściwościach połączenia ADSL wybieram, że chcę udostępiać moje połączenie internetowe innym użytkownikom sieci i wybieram interfejs loopback. Czyli jesli wyslemy jakies zapytanie np. o strone www z linux na vmware to internet już działa. Ale nadal nie są widoczne ze świata usługi na linux. Trzeba jeszcze przekierować porty w ustawieniach zaawansowanych interfejsu w ustawieniach zapory i przekierować odpowiednie porty.
I powinno to działać ale nie działa ponieważ cos sknociłem i nie miałem czasu się zastanowić.
2.Więc użyłem banalnej metody nr.2
- W VMware jest ustawione: NAT
- Na linux odpalonym na VMware w cronie jest wpis żeby co 5 min był wysyłany mój aktualny adres ip do no-ip
- Sciągnąłem NetworkActiv AUTAPH
Ustawiłem przekierowanie danych portów lokalnych bez podawania interfejsu na dany port nazwy dnsowej mojego połączenia :)
W sumie trochę zamotane ale najprostsza metoda dzięki której mam wirtualny serwer widoczny na zewnątrz po nazwie dns

#8  2007-03-14 22:17:53

michadar - Użytkownik

michadar
Użytkownik

Hahahahhhahhhahhhhahaahahahahahahahahahahhahahahaahh
Dobra ubawiłem się szczerze. Powyższa metoda działa, ale jakoś tak sobie pomyślałem, że to dziwne, że temat trzeba tak naokoło obchodzić.
I wtedy sobie pomyslałem :
Moment!!!
Przecież nie pracuję jak każdy normalny użytkownik windows na koncie administracyjnym. A co jeśli uruchomię program jako administrator maszyny fizycznej? Hahahaha i wtedy ukazały mi się dotychczas ukryte elementy VMware dotyczące forwardu.
Czyli leżę i kwiczę.

Stopka forum