Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ten temat juz chyba byl, moze troche inaczej to u mnie wyglada.
uzywalem karty graficznej elsa gloria xxl na chpisetcie permedia 2 (sa do tego jakies moduly) na plycie glownej asus l97-ds (chyba) dwuprocesorowej, i z innymi rzeczami. zasilacz mam moc kolo 300W, sprawny, bo kupowany jakies 6 mies temu, nowy, Fortron.
od dluzszego czasu zauwazalem co sie dzieje dziwnego z karta graficzna, jak wczesniej przez dlugi czas ktos uzywal komputera pod Windows'em, to ja wlaczajac X'y, nie moglem ich normalnie uzywac (zapewnie cos modul mogl zle funkcjonowac lub ja zle go skonfigurowalem). i dzis jak na zlosc, karta zrobila cos jeszcze, przesiewala obraz, tj co pasek nic nie bylo widac w konsoli, nie chca tracic czas od razu wylacz przez power (jakbym tego moze nie zrobil, to moze by wszystko dzialalo). po pewenej chwili pojawil sie problem, komp BIOS sygnlizuje dzwiekowo, ze czegos mu brak, ale sie laduje wszystko pieknie, nic nie widac na monitorze. sadzac ze to tylko karta, wymienilem ja, i to samo, BIOS piszczy. co mogla sie stac??
plyta dziala sprawnie, tyleze bez grafiki
RAM sprawny?
Jak pika płyta to najczęściej problem z RAMem
Sprawdź czy monitor jest sprawny. Większość kart potrzebuje byc podłączona do monitora zeby mógl komp dzialać. Sprawdz czy karta jest dobrze włożona w port AGP jak i sam port AGP (czy nie wyłażą jakieś druciki z gniazda).
Znajdź instrukcję BIOSu/płyty którą masz i zobacz co oznacza sekwencja którą pika komp.
monitor dziala, port, tez jest w miare dobrze przylutowany, nie chwieje sie, a plyta jest zdolna do pracy, tylko bez karty graficznej
znalazlem cos o sygnalach, dla mego bios'a awarda, 1 dlugi, 2 krotkie (bo tak to przypomina) oznacza brak parzystosci RAM'u lub blad karty graficznej
Ciągły pisk w kompie to Ramy Ramy Ramy
ja mam tak raz na tydzien bo mam dwie karty pamieci z innej firmy i sie gryzą na wzajem wiec wyciagam jedna i wkladam spowrotem i juz mi nie piszczy jak by dalej piskały to trezba NOWE RAMY
Kup sobie [url=http://www.allegro.pl/item176169297_karta_diagnostyczna_pci_isa_zew_wysw_polskie_kody.html]taką[/url] kartę diagnostyczną i nie będziesz miał problemu z identyfikacją uszkodzeń.
poprawka mam 1 dlugi i 3 krotkie tyczy sie to bledu karty graficznej lub jej pamieci, jeszcze raz sprawdze czy nie nie jest cos tam uszkodzone przy agp na plycie.
ale czy nagle odciecie zasilania moze cos spalic?? jest jakis skok napiecia wtedy
pamieci to jest jeden ciągły pisk a reszty
1 krótki - wszystko w porządku.
1 długi - błąd pamięci
1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
Powtarzający - błąd pamięci RAM
Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora
Znam sie na tym bo składam dorywczo kompy w firmie i nie raz takie jaja mieliśmy
Bodzio, ja na serwisie mam taką kartę ... trzeba byc magikiem, żeby zrozumiec tą rozpiskę kodów BIOSu ;)
paoolo, spróbój najpierw zresetowac BIOS, może przeflashowac...
okey jak narazie plyta glowna jedzie bez karty graficzne o czym informuje bios ale dziala sprawnie, pracuje jako serwer, a ze musze go miec, to do jutra nie bede nic przy nim robil, zobacze co sie jutor stanie jak wloze karte graficzne, dzieki za pomoc wszystkim, oby tylko to dzialo
ehh, jednak nic, sprawdzilem plyte brak uszkodzen, sa programy do flaszowania BIOS'a ale robic to w ciemno to jednak nie ciekawa, sprawa srobuje jeszcze CLRTC ten reset BIOS'a, tyleze patrzac na plyte zadnych takich specjalnych zworek nie widzialem do tego
no dobra a jak owy blad jest nienaprawialny, stoje w bardzo trudnej sytuacji, gdyz stracilem kompa o duzej mocy obliczeniowej, nie wiem jak to uzupelnic te strate
Na płycie obok baterii jest zworka z trzena igłami. Na dwóch siedzi zworka, przekładamy ją na kilka sekund na dwia pozostałę piny (środkowy wspólny) i wracamy. To jest reset biosu.
Ps. jak masz slot AGP to włóż kartę grafiki i spróbuj odpalić. Jak nie to za 15 zł kupisz na allegro grafikę na PCI
wzialem, spialem luty, gdyz zworek ie mam do tego odpoweidnich i nic, dobra jak narzie musze to zostawic, poszukam tej karty na PCI, albo bede jeszcze szukal czegos na google.pl manuala juz mam ale nic tam o tym nie mowia, blad jaki zglasza BIOS to jest brak karty lub jej blad pamieci
[color=red]Po dwóch dniach:[/color]
sorry ze wracam z tym nudze juz i nic nie robie, ale ten jeden dlugi i trzy krotkie oznaczaja blad ega Enhanced Graphics Adapter (EGA), aha patrzylem w logi, i podaje ze jest wykrywalny port agp i jego chipset, moze rzeczywiscie trzeba tylko cos z tym biosem jakis "twardszy reset" zrobic
[color=red]Używaj opcji [b]Zmień[/b] Amigo!
Bądź czujny! Zbooj patrzy[/color]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00068 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.235.143' WHERE u.id=1 |
0.00160 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.235.143', 1738418026) |
0.00034 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738417726 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=55659 |
0.00035 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7321 ORDER BY posted |
0.00045 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7321 AND t.moved_to IS NULL |
0.00046 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00076 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7321 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00319 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7321 |
Total query time: 0.00849 s |