Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Moje maszynki są z reguły marne ale dzisiaj będę miał okazje zainstalować Linuxa u kolegi który kupił nowy komputer.
Podobno jest to dwurdzeniowy Athlon 64 bity.
Kolega w zasadzie nie ma wiele pojecia o Linuxie. Komputera uzywa do www , poczty , ściąga z netu duze pliki i bawi się obróbką filmów.
Pytanie co mu zainstalować ?
Mam płytkę z instalką Debiana 3.1 Sarge i Etch-a Debian-testing-i386-CD-1
Co wybrać i jakie jądro podczas instalacji.
jestem bardzo ciekaw jak Debian będzie śmigał na takim sprzęcie.
edit
Mam
Debian GNU/Linux testing "Etch" - Official Snapshot i386 Binary-1
CD
napewno nie i386, to nie ta architektura
Zainstaluje się i386, ale to wersja 32bitowa, pod tą architekturę jest wersja amd64( http://cdimage.debian.org/cdimage/etch_di_rc2/amd64/iso-cd/ ). Występują tutaj pewne problemy z niektórymi programami( java, flash ), ale jest trochę opisów jak sobie z tym poradzić.
Jeśli chcesz uniknąć dodatkowych problemów, a kumpel nie ma pojęcia o linuksie i ma nie więcej niż 4 GB ramu to wybierz 386, jądro SMP. Różnie w szybkości działania na biurku praktycznie nie ma pomiędzy amd64 a i386.
Te procesory obsłyguja też 32 bity ale szkoda nie wykozystać sprzętu do maxa.
Popróbuje na razie 32 a w międzyczasie ściągne ta wersję debian-testing-amd64-CD-1
Rób jak czadman radzi, a jak to jest nowy sprzęt to i przestrzeni dyskowej sporo - to sobie na drugiej partycji postaw 64. Ja tak mam i bawię się w miarę wolnego czasu. Uczciwie mówiąc 32 chodzi szybciej. Też mam dwurdzeniówkę.
Też mi się czasami wydaje że moje stare Pentium 100 MHz chodzi najszybciej w mojej "stajni".
Chyba dlatego że jest tam tylko przeglądarka www
Pytanie:
będzie w opcjach wybór jądra SMP ?
To chyba jądro rzędu 2.4 ?
zawsze możesz przekompilować :)
będzie w opcjach wybór jądra SMP ?
To chyba jądro rzędu 2.4 ?[/quote]
Standardowo jest instalowane zwykła, ale po instalacji instalujesz pakiet linux-image-2.6-686-smp i restarcik. Jądra 2.4 nie instaluj.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Debian jest taki jak ... ludzie którzy go tworzą.
Dlatego lubie Debiana , lubię to forum.
Wierzę że mój kolejny postawiony przy waszej pomocy system będzie po prostu dopasowany do sprzetu i "rączki" użytkownika.
Rób jak czadman radzi, a jak to jest nowy sprzęt to i przestrzeni dyskowej sporo - to sobie na drugiej partycji postaw 64. Ja tak mam i bawię się w miarę wolnego czasu. Uczciwie mówiąc 32 chodzi szybciej. Też mam dwurdzeniówkę.[/quote]
A tak z ciekawości zapytam, jak jest z obsługą dwóch rdzeni na i386? Jak sprawdzić użycie poszczególnych rdzeni?
Registered Linux User: #417111
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]
Rób jak czadman radzi, a jak to jest nowy sprzęt to i przestrzeni dyskowej sporo - to sobie na drugiej partycji postaw 64. Ja tak mam i bawię się w miarę wolnego czasu. Uczciwie mówiąc 32 chodzi szybciej. Też mam dwurdzeniówkę.[/quote]
A tak z ciekawości zapytam, jak jest z obsługą dwóch rdzeni na i386? Jak sprawdzić użycie poszczególnych rdzeni?[/quote]
np. top'em
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
A tak z ciekawości zapytam, jak jest z obsługą dwóch rdzeni na i386? Jak sprawdzić użycie poszczególnych rdzeni?[/quote]
np. top'em[/quote]
to nie działa.
Kod:
top - 21:22:41 up 3 min, 2 users, load average: 0.07, 0.10, 0.04 Tasks: 118 total, 4 running, 114 sleeping, 0 stopped, 0 zombie Cpu(s): 3.3%us, 0.7%sy, 0.0%ni, 96.0%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st Mem: 906636k total, 476168k used, 430468k free, 14520k buffers Swap: 0k total, 0k used, 0k free, 174244k cached
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]Offline
U mnie działa. :)
Tasks: 160 total, 1 running, 159 sleeping, 0 stopped, 0 zombie Cpu0 : 7.6% us, 0.7% sy, 0.0% ni, 83.9% id, 7.5% wa, 0.1% hi, 0.2% si Cpu1 : 5.8% us, 0.5% sy, 0.0% ni, 91.2% id, 2.4% wa, 0.0% hi, 0.0% si Cpu2 : 3.8% us, 0.4% sy, 0.0% ni, 95.1% id, 0.6% wa, 0.0% hi, 0.0% si Cpu3 : 3.9% us, 0.4% sy, 0.0% ni, 95.0% id, 0.7% wa, 0.0% hi, 0.0% si
Spróbuj htop albo
cat /proc/stat
Dopisze sie tutaj ze swoim pytaniem, jesli komus bedzie ono przeszkadzać to prosze o przeniesienie do innego wątku.
Zamierzam za jakiś czas kwestia moze 2-3 miesiecy(optymistyczna myśl) przenieśc sie na Core2Duo, a co za tym idzie bede mieć po zakupie sprzeciku nowe ekscytujace doznania z instalacją jak i konfiguracją Debiana.
Na jaki chipset się zdecydować aby mieć jak najmiej problemów z instalacją sprzętu i jakimi obrazami powinienem sie zainteresować(dystrybucja testing).
Aha orientujecie sie po ile kanałów IDE jest montowane na nowych płytach aktualnie mam 4 napędy także miło by było uniknac wydatków.
Dopisze sie tutaj ze swoim pytaniem, jesli komus bedzie ono przeszkadzać to prosze o przeniesienie do innego wątku.
Zamierzam za jakiś czas kwestia moze 2-3 miesiecy(optymistyczna myśl) przenieśc sie na Core2Duo, a co za tym idzie bede mieć po zakupie sprzeciku nowe ekscytujace doznania z instalacją jak i konfiguracją Debiana.
Na jaki chipset się zdecydować aby mieć jak najmiej problemów z instalacją sprzętu i jakimi obrazami powinienem sie zainteresować(dystrybucja testing).
Aha orientujecie sie po ile kanałów IDE jest montowane na nowych płytach aktualnie mam 4 napędy także miło by było uniknac wydatków.[/quote]
Obrazy ze strony Kenshi'ego Muto świetnie rozpoznają sprzęt( czy to z AMD64, czy i386, gdzie kernele odpowiednio 2.6.18 i 2.6.19 instalowałem u siebie gdzie mam core2duo i nie było żadnych problemów z wykrywaniem sprzętu ). Ja zdecydowałem się na asusa p5b, świetna płyta. Ale właśnie jedynym mankamentem jest jeden kanał IDE! Dysk i nagrywarka muszą siedzieć na jedneym kablu i nie mam możliwości na razie tego rozdzielić( za żadnymi przelotkami się nie rozglądałem ). Myślę, że nie będziesz miał żadnych problemów z instalacją na nowym sprzęcie, po użyciu zmodyfikowanych obrazów( thanks to czadman :) ).
Ucieszyłeś mnie normalnie jak francja tez jestem nastawiony na ta płyte.
Dobrze myśle że z tymi kanałami to u ciebie jest tak:
IDE1-Dysk-Napęd
IDE2 pusty?
w zasadzie mi to by nie przeszkadzało bo na pierwszej taśmie wylądowały by 2 dyski a na drugiej optyki.
Jeśli możesz powiedz mi jak jest z sieciówką na tej płycie czy trzeba ją dodatkowo instalować czy jest ona również rozpoznawana przez instalator?
Przekompiluj jądro:
Processor type and features --->
[*] Symmetric multi-processing support
komputer naprawdę dostaje kopa i polecenia czadmana Ci zadziałają
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]Offline
Ucieszyłeś mnie normalnie jak francja tez jestem nastawiony na ta płyte.
Dobrze myśle że z tymi kanałami to u ciebie jest tak:
IDE1-Dysk-Napęd
IDE2 pusty?
w zasadzie mi to by nie przeszkadzało bo na pierwszej taśmie wylądowały by 2 dyski a na drugiej optyki.
Jeśli możesz powiedz mi jak jest z sieciówką na tej płycie czy trzeba ją dodatkowo instalować czy jest ona również rozpoznawana przez instalator?[/quote]
Właśnie muszę Cię zmartwić, bo jest tylko jedno IDE. Na tym jednym ide mam dysk i nagrywarke. Drugi dysk kupiłem sobie na sata, bo nie było możliwości podłączenia... Nie wiem jak wygląda sprawa z przelotkami na sata/ide, jeśli jest coś takiego możliwe to mogłoby być wyjściem dla Ciebie.
Jeśli chodzi o sieciówkę to nie ma żadnego problemu.
Jeśli dodatkowo chodzi o grafikę, to mam geforcea 7600 gs zalmana, do tego teraz( wcześniej był problem, ale w jednym z tematów tutaj jest jak to rozwiązać ) nie ma problemów żadnych( wczoraj instalowałem i kompilacja nvidia kernel przebiegła bez problemu ).
Jedyne co musisz zrobić to doinstalować linux-headers z plyty i wszystko śmiga.
Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało :)
Na jaki chipset się zdecydować aby mieć jak najmiej problemów z instalacją sprzętu [/quote]
Ja swego czasu kupilem ASUS'a P5LD2, ale nie jestem pewien, czy Core2 DUO tez tutaj wchodzi w gre (Pentium D na pewno). Z plyty jako takiej jestem strasznie zadowolony.
Aha orientujecie sie po ile kanałów IDE jest montowane na nowych płytach aktualnie mam 4 napędy także miło by było uniknac wydatków.[/quote]
Moja plyta ma dodatkowy kontroler IDE, a wraz z nim dodatkowe 2 kanaly IDE :-) Jadro dystrybucyjne nie mialo z nim najmniejszego problemu. Warto sie zainteresowac.
Przekompiluj jądro:
komputer naprawdę dostaje kopa i polecenia czadmana Ci zadziałają[/quote]
To mnie zmartwiles i pocieszyles. Zmartwiles, bo kompilacja jadra niezbyt mi sie powiodla, a pocieszyles, bo widze, ze jednak warto sie jeszcze pomeczyc :-)Offline
Przekompiluj jądro:
komputer naprawdę dostaje kopa i polecenia czadmana Ci zadziałają[/quote]
Właśnie zainstalowałem sobie amd64 i muszę powiedzięc, że widać tego kopa...
A co do tej opcji bardzo dziękuje, jak tylko znajdę chwilę to sobie przekompiluję z tą opcją, bo ja na raize to jadę na dystrybucyjnym.
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.75.238' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.75.238', 1732825749) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732825449 |
0.00031 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=55932 |
0.00024 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7356 ORDER BY posted |
0.00030 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7356 AND t.moved_to IS NULL |
0.00023 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00075 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7356 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7356 |
Total query time: 0.00514 s |