Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam zamierzam kupić drukarkę i mam takie pytanko którego producenta drukarki najlepiej współpracują z GNU/Linuksem? są otwarte stery itp...
wszystko marki Brother, HP, Canon i Epson. reszty raczej unikać
polecam HP - najtańsza eksploatacja
polecam HP - najtańsza eksploatacja[/quote]
i szybki serwis, szczególnie w door2door . tez dobra firma
odradzam- Lexmark , każdego rodzaju
http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)
Ja na swoim składzie posiadam starego Lexmarka i nie moge narzekać. Jeśli bym miał teraz wybierać, to także HP.
ja mam Lexmarka Z615. po małych problemach z instalacją wszystko działa bardzo dobrze.
i szybki serwis, szczególnie w door2door . tez dobra firma [/quote]
Ja slyszalem, ze z tym serwisem roznie bywa. Sam na szczescie nie musialem z niego korzystac. Oczywiscie rowniez polecam HP. Latwo je zainstalowac i generalnie sterowniki dostarczaja taka funkcjonalnosc jak te winshitowe (co prawda bez wodotryskow, ale to chyba nawet lepiej).
Przed założeniem tego topiku myślałem jeszcze nad samsungiem gdyż producent udostępnia sterowniki linuksowe do każdego "produktu" również drukarek sterowniki wolne? nie wiem
Ale kupię HP :) dzięki za porady
szajsung ma dobre parametry i dobrą cenę, ale jest nowy na rynku drukarek i jeszcze nie wiada, jak jest z jakością tego sprzętu (np. czy sie nie rozpada po roku, jak połowa sprzętu tego producenta) i ile kosztuje magiczny proszek.
HP natomiast jest sprawdzone i rzeczywiście w Polszcze najbardziej rozpowszechnione (czyt.: taniocha toner i wszedzie do nabycia), dlatego polecam
chociaż osobiście posiadam laser Brothera i też nie stękam ;)
rychu, to nie wiem o jakim samsungu Ty mowisz ale jeszcze nie mialem problemow nigdy z ich sprzetem (czy to z LCD, Plazma, HDD, DVD, HTS). Co do drukarek to koszt eksploatacji jest tanszy niz w wypadku HP gdyz wiekszosc SASungow ma odzdzielny toner i beben. A no i nie wiem skad to info ze sa nowi na rynku skoro znam pare osob ktore maja ich drukarki juz od 2001.
Co do HP to moze i low-endowe urzadzenia dobrze dzialaja choc co z tego skoro kijowa obsluga PostScriptu (zazwyczaj pluje sie przy zlozonych obrazach) jest ( choc jest, wiec lepiej niz GDI ). Po drugie jakos nigdy poprawnie urzadzneia A3+ mi nie chca dzialac od HP. Niby drukuja ale wolny transfer do drukarki, przesuniecia i bledy czy zawieszenia tez sie zdazaja. Podobnie jest z nowszymi midle-end i high-end, czesc dziala dobrze, czesc nie, albo wogole.
Co do serwisu to HP ma najgorszy jaki tylko jest mozliwy, nie mowie tu o szybkosci ale o tym jak wyglada realizacji. Mianowicie po serwisowaniu/wymianie nie macie nowego urzadzenia :>. Dostaje sie inne uzywane, np z biur HP. I tak sprawa wyglada z drukarkami, aparatami, notebookami (szczegolnie baterie i matryce). Wiec nie mozecie mowic iz HP jest taki cacy i super, choc jakos druku musze przyznac maja na wysokim poziomie.
Co do samsunga to do modelu 2010 nie ma bębnów na allegro.
Co do drukarek to koszt eksploatacji jest tanszy niz w wypadku HP gdyz wiekszosc SASungow ma odzdzielny toner i beben[/quote]szczerze mówiąc, to nie spotkałem się jeszcze z drukarkami, które by nie miały osobno wymienianego bębna i kasety z tonerem. ale faktycznie po zbadaniu sprawy ceny proszku na allegro wyglądają bardzo podobnie
nie wiem jak u ciebie, ale u mnie w sklepach drukarki samsunga zaczęły się pojawiać dopiero w zeszłym roku.
aha, miałem kiedyś do czynienia z miniwieżą i dyskiem tej firmy, po czym stwierdziłem że nigdy więcej. dla mnie samsung jest takim samym producentem jak thomson, tzn. jest to badziewna chińszczyzna, która zatrudnia dobrych specjalistów od marketingu i dzięki dobrej reklamie udaje, że nie jest chińszczyzną (czy tam koreańszczyzną).
linux regd. user #248790
Thomson :-/ i na niego kiedys dalem si enabrać kupując telewizor, z domniemanym NICAM ktory zaczal normalnie dzialac po przyjezdzie naprawiacza na gwarncji i zalozeniu filtru fonii :-/ a potem to juz tylko systematyczne rozciaganie sie obrazu po jakims czasie kilku miesiecznym i systematycznej wymianie kondenstaorów do dnia dzisiejszego coby obraz si enei rozciągał :[
Swego czasu Samsung robił całkiem znośne dyski ;) ale to było tak dawno, już nie pamiętam kiedy ;) stary już jestem ;)
Swego czasu Samsung robił całkiem znośne dyski ;) ale to było tak dawno, już nie pamiętam kiedy ;) stary już jestem ;)[/quote]Heh a ja w zeszłym roku kupiłem se dyska tej frmy i puki co jestem bardziej zadowolony niz z WD i Seageta.
Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00183 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.217.118.156' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.217.118.156', 1738422009) |
0.00066 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738421710 |
0.00092 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.167.32.123' |
0.00080 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=56866 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7484 ORDER BY posted |
0.00071 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7484 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00261 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7484 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00105 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7484 |
Total query time: 0.00966 s |