Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
odwoluje sie do tego tematu: [url]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=7321[/url] i dochodze do wniosku ze cos bios sie stegowal, gdyz nawet linux po jego zbootowaniu jak wklepuje lspci sygnalizuje mi ze mam karte graficzna, za to bios wystutkuje swa serenade ze jej nie ma piszczac mi 1 dlugo i 3 krotko, nawet reset cmosa nie pomogl, testy z inna karta agp tak samo wygladaja.
znalazlem program flashrom pod linux'a, update biosa moge zrobic tylko pod jakims uruchomionym systemem poprzez ssh, gdyz w ciemno z boot flopa nie chce tego robic. programik namierza kosc oraz mostek (chyba tak sie to zwie, przy dokumantacji zwracaja na to uwage podajac kombatybilne kosci oraz mostki) i sygnalizuje gotowosc do zapisu (nie flaszowania, jako laik pytam sie czy to roznica?)
nie chce skonczyc z spalona koscia badz zle updatejtowanym biosem. czy jest sens to czynic czy darowac sobie juz te robote i poswiecie plyte pod serwer?
pozdr
aktualizowanie biosu do najnowszej wersji zawsze jest dobrym pomysłem.
robiłem to wiele razy na różnym sprzęcie i na różne sposoby. tak naprawdę trudno coś spieprzyć, jeśli robi się to na trzeźwo.
tak naprawdę trudno coś spieprzyć, jeśli robi się to na trzeźwo[/quote]
nie pije ani kropelki, czasami po prostu nie konatkuje z wycienczenia
aha, pomyslalem by sie zabezpieczyc z tym biosem, zrobic tak: mam jeszcze jedna kosc na skladzie ktora dziala i jest upchana inny biosem (bardzo podobnym, ale lepiej nie ryzykowac, nie jest to award ale chyba ami) i wystartowac system z biosem tym teoretycznie uszkodzonym, przed samym wczytywaniem, podmienic kosci, i wtedy jakby mi sie cos tegło to bede mogl wpiac tamtego biosa. to chyba sie jakos zwie.
aha, pomyslalem by sie zabezpieczyc z tym biosem, zrobic tak: mam jeszcze jedna kosc na skladzie ktora dziala i jest upchana inny biosem (bardzo podobnym, ale lepiej nie ryzykowac, nie jest to award ale chyba ami) i wystartowac system z biosem tym teoretycznie uszkodzonym, przed samym wczytywaniem, podmienic kosci, i wtedy jakby mi sie cos tegło to bede mogl wpiac tamtego biosa. to chyba sie jakos zwie.[/quote]
Albo ja zbyt wycieńczony jestem albo napisałeś to tak że nie idzie Cie rozczytać
Co do włożenia złej kostki biosu do płyty, najgorszym co moze cie spotkać to to że nic ci nie bedzie działać podczas używania tej kości.
Jeśli chodzi o skopiowanie kostki możesz to zrobić poprzez podmiane kości w uruchomionym komputerze(Przy wyłączaniu kostka zostanie nadpisana), lecz jest to zawsze pewne ryzyko. Lepiej skopiować obraz CMOS-u na dyskietke za pomocą programu fleshujacego od producenta, bądź programatora.
Kiedyś byłem zmuszony fleszować biosa karty graficznej "na ślepo" i nie było tak źle najważniejsze to biosa/biosy ponazywać jak najprostrzymi nazwami i mniej więcej wiedzieć jak przebiega proces fleshowania.
Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW
Jeśli chodzi o skopiowanie kostki możesz to zrobić poprzez podmiane kości w uruchomionym komputerze[/quote]
no prawie mi o to chodzi, sorki ze tak nie jasno to pisze
mam dwie kosci, jedna jest wpieta w plyte glowna, z nia startuje komputer, a przed wczytaniem podmieniam ja na inna podobna, ktora czyszcze i wczytuje nowy bios pasujacy do plyty,
owszem moge tego zaniechac, ale chce tak zrobic, gdyz w razie jakis komplikacji zawsze bede mogl wlozyc wczesniejsza kostke, ktora umozliwia mi wlaczenie kompa z powrotem.
jeszcze pytanie: czy to jest "zdrowe" dla bios'a jesli czynie to na wlaczonym systemie, a nie z boot dyskietki? oczywiscie powylaczalbym te rozne daemony, neta itp.
jeszcze pytanie: czy to jest "zdrowe" dla bios'a jesli czynie to na wlaczonym systemie, a nie z boot dyskietki? oczywiscie powylaczalbym te rozne daemony, neta itp.[/quote]A czy zdrowa jest zabawa kabelkami pod napieciem?(kumpel próbował żyje ale czy na zdrowie mu poszło to ja już nie wiem)
Jak dla mnie to przekombinowane jest wolałbym poświecić te 15 20 PLN i pujść do serwisu gdzie by mi ta kostę przefleszowali tak jak ja chce. Choć z drugiej strony nie wiem ile warta jest ta płyta :)
Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW
okey udalo sie, wgralem nowego biosa do kosci, pod wlaczonym systemem, i jeszcze podmieniajac kosci, by miec gwarancje, jak mi nagle prad wylacza.
jednakze update bios'a nie pomogl mi w moim problemie, i nadal bios nie rozpoznaje karty graficznej (za to w lspci widoczne jest jak byk ze wpieta jest karta graficzna)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00123 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.219.74' WHERE u.id=1 |
0.00130 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.219.74', 1738420861) |
0.00078 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738420561 |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=57118 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7523 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7523 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7523 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00136 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7523 |
Total query time: 0.00701 s |