Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam. mam problem z uruchomieniem ndiswrappera na Etch`u. Debiana mam od kilkunastu dni. Sprawa wygląda następująco. Instaluje ndiswrappera instaluje sterowniki od karty, ale jak chce wpisać
modprobe ndiswrapper
to wywala mi błąd. co moge zrobić?? Na SARGE działało elegancko...
to wywala mi błąd..[/quote]
Wklej komunikat bledu bedzie jasniej, teraz to nie wiadomo czy to blad modulu, brak modulu czy inny blad.
pozdro
Open Source - Świat otwartych umysłów
Linux Registered User: #276548
prawdopodobnie tak:
apt-get install ndiswrapper-source ndiswrapper-common ndiswrapper-utils module-assistant m-a prepare m-a auto-install ndiswrapper modprobe ndiswrapper
z tego co wiem to chyba to tak wyglada, albo skorzystaj z moich patchy gdzie masz juz ndiswrappera w wersji 1.38. pozdro
po wpisaniu modprobe ndiswrapper wyskakuje komunikat
FATAL: Module ndiswrapper not found
. A po wpisaniu
m-a auto-install ndiswrapper
wyswietla komunikat:
Bad luck, the kernel headers for the target kernel version could not be found and you did not specify other valid kernel headers to use
.
wpisuj polecenia bez literówek, a nie "autoinstall" wcześniej też masz polecenia które musisz wpisać, a wyświetlany komunikat mówi, iż nie masz zainstalowanych plikow nagłówkowych jądra. jakie masz jadro?? dystrybucyjne czy własne wysiedziane. bo jak dystrybucyjne to
apt-get install kernel-headers-'uname -r'
a jak własne to
dpkg -i .../linux-headers-'uname -r'
Zrobiłem wszystko tak jak jest napisane, ale nadal wyświetla mi ten sam komunikat:( już sam nie wiem co zrobić...
Przegraj sobie jeszcze raz dvd-2 i wgraj nagłówki jądra w takiej wersji jaką masz w systemie a nie taką jak ja mam. Jak ci się nie chce po dvd przyjść to na:
http://www.debian.org/distrib/packages.pl.html
wpisz linux-headers, zaznacz stabilna i przeszukaj. Teraz musisz ściągnąć odpowiednią wersję i zainstalować.
Działa. Zainstalowałem nagłówki jądra i potem według instrukcji.
Można zamknąć temat...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.104.216' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.104.216', 1733341437) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1733341137 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=58176 |
0.00114 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7681 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7681 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00083 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7681 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7681 |
Total query time: 0.00613 s |