Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Od jakiegoś czasu mam problemy z z svchost.exe. Początkowo wywalał błąd co kilkanaście minut, że nastąpi zamknięcie. W procesach menedżera zadań siedzi ich 7, w tym jeden zajmuje 34mb (tak powinno być?).
Teraz daje mu firewallem tylko takie reguły, żeby obsłużył mi internet (Dialog DSL). Co kilka minut chce się łączyć (połączenie wychodzące) z jakimiś podejrzanymi domenami typu
[b]193-219-28-104.deploy.akamaitechnologies.com[/b] czy [b]cds143.ams.llnw.net [/b]na [b]HTTP (TCP:80)[/b]. Wyskakuje czasami 89-149-226-154.internetserviceteam.com na HTTPS (TCP:443). Po testowym przepuszczeniu chce się połączyć z [b]maila.microsoft.com[/b]
[b]SMTP (TCP:25)[/b]
albo
[b]c.mx.mail.yahoo.com[/b]
[b]SMTP (TCP:25)[/b]
wnioskuję, że próbuje nadawać jakieś wiadomości. Co to za syf?
Hijackthis nie wykrył nic szczególnego. Nod32 też nic. Pozostaje mi na razie tylko odcinać go firewallem.
Ciekawe jest to, że wysiadła zapora Windows, a z pobieraniem aktualizacji też coś się kopie, bo nie mogę svchosta wypuścić, a kiedy już wypuszczę aktualizacje są anulowane...
co tu się dzieje właściwie?
Pamiętam, że wiele robali lubiło sie doklejać do svchost'a
Przegrzeb [url=http://www.sophos.com/search/search-results/?search=svchost&product_search=site_search&submit.x=53&submit.y=12&action=search[/url] sophos'a[/url]
to mógł być Zapchast trojan, którego mi ostatnie skanowanie Nodem odkryło i się pozbyło. Ale skutki pozostały. Ten Sophos moze je naprawić?
W services.msc przy odrobinie cierpliwości dopatrzysz się który to proces i za co odpowiada oraz ewentualnie go zatrzymasz/wyłączysz...
Zwróć również uwagę czy jest to s[b]vc[/b]host.exe czy s[b]cv[/b]host.exe :)
BTW: NTD ;)
Początkowo wywalał błąd co kilkanaście minut, że nastąpi zamknięcie[/quote]
za 30s lub za 60s zostanie zamknięty system tak??
Jeśli tak to 2 wiry odpowiedzialne za to to msblaster lub saser
Wirusy w Linuxie to jak krasnoludki,
podobno są ale nikt ich nie widział :D
http://filefox.pl/poleca/kiko80
Linux register users: #445562
Jeśli tak to 2 wiry odpowiedzialne za to to msblaster lub saser[/quote]
Ewentualnie coś usilnie zamyka lsass'a ;-]
You are registered as user [b]#464141[/b] with the Linux CounterOffline
reczne zamkniecie (ktoregos z) svchost.exe moze powodowac bledne myslenie o istnieniu jednego z dwoch robakow sasera lub blastera!
Svchostow jest zazwyczaj kilka. Ja mam np trzy uslugi systemowe i dwa zadania systemu. Jezeli chcesz dokladniej to
Plik Svchost.exe znajduje się w folderze %SystemRoot%System32. Przy uruchamianiu program Svchost.exe sprawdza część rejestru dotyczącą usług, aby przygotować listę usług, które ma załadować. Jednocześnie może być uruchomionych wiele wystąpień programu Svchost.exe. Każda sesja programu Svchost.exe może zawierać grupy usług, tak że oddzielne usługi można uruchamiać w zależności od sposobu i miejsca uruchomienia programu Svchost.exe. Umożliwia to lepszą kontrolę i debugowanie.
Aby wyświetlić listę usług uruchomionych w pliku Svchost: 1. Kliknij przycisk Start na pasku zadań systemu Windows, a następnie kliknij polecenie Uruchom. 2. W polu Otwórz wpisz polecenie CMD, a następnie naciśnij klawisz ENTER. 3. Wpisz polecenie Tasklist /SVC, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
Calosc znajduje sie na jakze przyjaznej stronie
[url]http://support.microsoft.com/kb/314056/pl[/url]
pozdro
Jeśli tak to 2 wiry odpowiedzialne za to to msblaster lub saser[/quote]
dać w konsoli shutdown -a gdy się pokazuje
a potem pozbyć się windy (geez, jak ja się cieszę że nie mam już *takich* problemów...)
[ /\/\/\ o_0 ----->>> Ascii Art Userbar User ]
"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- ReznorOffline
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00066 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.220.142.67' WHERE u.id=1 |
0.00092 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.220.142.67', 1738507423) |
0.00029 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738507123 |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=58287 |
0.00157 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7629 ORDER BY posted |
0.00067 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7629 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00120 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7629 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7629 |
Total query time: 0.0068 s |