Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pojawił sie w repo Sida kernel 2.6.20 no to sobie zainstalowałem.
I jest problem.Za zadne skarby nie chce sie zainstalowac nvidia.Nie wiem co jest grane.
Załaczam [url=http://dug.net.pl/~patryk/tmp/config-29-04-07_2]log[/url] z instalacji.
Nie wiem co jest nie tak.Może coś poradzicie.
Pozdrawiam
nie lepiej z repo z experimental nawet wziąść deko starsze driverki (9746)
A co niby mam z tamtąd wziąść.Sterownik który próbuję zainstalować to 9631 bo nowsze nie obsłużą mojej karty.Na 2.6.20 na pewno da sie go zainstalować bo jak miałem kiedyś kompilowany to nie było problemów.
Tu chyba cos z konfiguracją tego jaja bo log na to wskazuje.
Narazie zasysam 2.6.21 rc7 skompiluję i zobaczymy.
Pozdrawiam
jakis slepy jestem czy co :-), byłem przekonany ze 9755 zapodajesz, sory za zmyłe. pozdro
Sterownik który próbuję zainstalować to 9631 bo nowsze nie obsłużą mojej karty.[/quote]
Znam twój pain, bracie. Geforce 4 MX? 2.6.20 wogóle nie chciało mi się za bardzo skompilować (potem jeszcze miałem problemy z DMA) i zostaję cały happy przy 2.6.19.1. 9631 u mnie trybi.
FATAL: modpost: GPL-incompatible module nvidia.ko uses GPL-only symbol 'paravirt_ops'
cóż to? chyba nvidia próbuje łamać GPL?...
[ /\/\/\ o_0 ----->>> Ascii Art Userbar User ]
"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor
Chyba trzeba zbudować własny kernel i wyłączyć przed kompilacją
CONFIG_PARAVIRT.
U mnie na 2.6.20 kompilowanym działało.Potem przedobrzyłem z experimental i najlepszym rozwiazaniem była reinstalka.Najgorsze że zgubiłem gdzieś tamtego configa(myślałem że sobie skopiowałem) i teraz cała zabawę muszę zaczynać od zera.
A co do tego repowego 2.6.20 to wyższe stery nvidii wypluwają to samo.(nie u mnie).Wiec nie w sterowniku tu problem.
Pozdrawiam
[b]@czadman[/b] masz racje ,
trzeba zbudować własny kernel ,
na necie jest patch , poszukajcie [b]2.6.20-paravirt-nvidia.patch[/b] ,
właśnie jestem na własnym kernelu z tym paczem ,
na własnym kernelu oraz linux-headers ,
tylko jak budujecie własny kernel metodą debiana
to najpierw [b]kernel_image[/b] potem [b]kernel_headers[/b] ,
wtedy niepotrzebne są źrodła do budowy modułów nvidii
Czyli nie mam i nie będe miał możliwości instalacji sterowników na 2.6.20 i wyższych bez rekompilacji kernela?
[b]@Treadstone[/b] chyba nie,
może w następnych wersjach ,
na razie pozostaje czekać ,
aż będzie możliwe
Czyli nie mam i nie będe miał możliwości instalacji sterowników na 2.6.20 i wyższych bez rekompilacji kernela?[/quote]
Nie masz, ale będziesz miał jak założysz patcha lub wyjdzie nowa wersja.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=12417 może to kogoś ucieszy.
A po co wogole to wszystko? Jaki jest cel blokowania tych sterowników? Że nie są zgodne z GPL i całą ideologią Debiana?
EDIT: Na 2.6.18.2 też nie działa...
EDIT: Na 2.6.18.2 też nie działa...FARMAZONY i tyle koleguńiu opowiadzasz no i enter
Na 2.6.21 z kernel.org instalują sie bez problemu.
Tu tylko pewnie wystarczy przekompilowac z wyłączeniem tego parametru co [b]Czadman[/b] podaje,albo z configiem od 2.6.18.
Pozdrawiam
EDIT:)) Przekompilowanie z wyłączeniem parametru [b]PARAVIRT[/b]załatwia sprawę.
Sprawdzone.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00130 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.174.65' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.174.65', 1731805818) |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731805518 |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=58432 |
0.00118 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7709 ORDER BY posted |
0.00080 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7709 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00090 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7709 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7709 |
Total query time: 0.00702 s |