Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Tak dzisiaj z nudów zapragnąłem zobaczyć jakiś system w akcji z rodziny unix i natknąłem sie na to
http://www.youtube.com/watch?v=m_HAkXoPWhA
Ktoś miał moze z tym do czynienia. W zasadzie wygladana prosty i całekiem interesujący. Insteresuje mnie strona praktyczna.
Słyszalem co nie co na temat tego stwora ale nigdy nie miałem okazji zainstalować
http://www.minix3.org/
Ciekawe jak to współpracuje z Debian GNU/Linux na tym samym dysku?
O ile dobrze kojarze minix był protoplastą linuxa, więc jeśli chce ci się bawić w historie linuxa to czemu nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Minix
o, dziadek minix ;]
też chciałem go sobie kiedyś zainstalić. podobno samo jądro ma nie więcej jak 3000 linijek kodu. może być fajne do hakowania, ale...
jakoś nie wierzę by kiedykolwiek wkrótce zdobył więcej zainteresowania niż wśród kilku hakerów zakochanych w licencjach typu BSD. szef projektu musiałby skupić wokół niego społeczność, inaczej nie ma szans wydostać się z niszy. był raz w 1992 flame między autorem minixa a linusem ("linux is obsolete"), no i dziś wszyscy linuxa używają raczej.
o, dziadek minix ;][/quote]
Biorąc pod uwage ilość stabilnych wydań jądra linuksa to jest raczej pra pra pra... dziadek
Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW
a minix 3 to też nie dziadek bo koleś napisał go jakiś czas temu do zera.
zresztą 3000 linii kodu to też mógłbym w tydzień napisać ;]
Z tego co czytałem to jest raczej system bardziej do cełów edukacyjnych
Przesiedziłem ponad trzy lata na linuksie a na debianie dwa i teraz zastanawiam sie nad tym aby nieco bardziej poznac system unix.
W zasadzie na mac osx mnie nie stać. Solaris widziałem w akcji i nie byłem
zachwycony. Pozostaje wiec bsd. Póki co nie chcę mi się używac popularnego
freebsd. Wolę cos prostszego na pocżatek. Wiec na prawdę byłoby fajnie jakby ktos sie podzie swoimi doswiadczeniami. Nie ukrywam że coraz bardziej interesuje mnie historia sytemu unix i linux. W sumie warto poznać system na kpodstawie które napisano linuksa.
a minix 3 to też nie dziadek bo koleś napisał go jakiś czas temu do zera.
zresztą 3000 linii kodu to też mógłbym w tydzień napisać ;][/quote]
Skoro tak to znaczy tylko tyle że dziadek nie był zadowolony z wnucząt i rodznke postanowił nową założyć ;P
Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW
a może po prostu czasem lepiej przepisać kod od zera? ;]
jak by nie patrzeć Minix 1 i 2 to chyba mają już po paręnaście latek, pewien nie jestem. no i licencja - z tego co wiem, minix, z którego Linus startował pisanie Freaxa (tak się wtedy miał nazywać Linux), kosztował jakieś 70 dolców (co i tak było powszechnie uważane za bardzo liberalną cenę). Dziś - MIT/BSD.
swoją drogą ciekawi mnie czemu jeszcze nie ma dystrybucji Debiana opartej o jądro Miniksa :D
A, i nie jest wykluczone że Minix będzie jakąś podstawą dla mojego systemu dla anarcha. Tak sobie wymyśliłem właśnie.
swoją drogą ciekawi mnie czemu jeszcze nie ma dystrybucji Debiana opartej o jądro Miniksa :D[/quote]
z prostego powodu. Minix 3 wyszedł w sumie nie tak dawno, a poprzednie minixy byłyby problemowe jeśli chodzi o obsługę sprzętu... (IMHO)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.162.8' WHERE u.id=1 |
0.00096 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.162.8', 1732833558) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732833258 |
0.00042 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=59454 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7837 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7837 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00145 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7837 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00139 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7837 |
Total query time: 0.00642 s |