Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam szukałem i nie udało mi sie znaleźć więc tutaj zadaje pytanie: Czy da sie tak skonfigurować sieć żeby przy starcie systemu jak jest link down to pomijało ten interfejs i nie próbowało ściągnąć ip poprzez dhcp??Jak tak to jak??pozdrawiam
w /etc/network/interfaces
ustaw ( przyklad interfejsu eth0 jesli masz inny to zmien )
auto etho
iface eth0 inet static
address TWOJ IP
netmask TWOJA MASKA
broadcast BRAMA
No właśnie chce dhcp.I jak jest kabel odłączony to ma przeskakiwać dalej.
jak DHCP to
iface eth0 inet dhcp
No nie właśnie mam tak i jak kabel jest odłączony to próbuje szukać ip i wtedy sie strasznie długo uruchamia.A mi chodzi o to że widzi ze jest kabel odłączony to omija ten interfejs ;D no mam nadzieje ze teraz mnie zrozumieliście.pozdrawiam i z góry dziękuje
man dhclient.conf
retry time;
The retry statement determines the time that must pass after the
client has determined that there is no DHCP server present before
it tries again to contact a DHCP server. By default, this is
five minutes.[/quote]
Pod ręką miałem tylko freebsd i stamtąd jest cytat , ale w linuksie chyba jest to samo ;)
Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik
No nie właśnie mam tak i jak kabel jest odłączony to próbuje szukać ip i wtedy sie strasznie długo uruchamia.[/quote]
w tym momencie naciśnij Ctrl + C i poleci dalej
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
spróbuj tak
allow-hotplug etho iface eth0 inet dhcp
reszta w man interfaces
spróbuj tak
Kod:
allow-hotplug etho iface eth0 inet dhcpreszta w man interfaces[/quote]
Tak o to chodziło.Teraz śmiga pięknie.Dzięki wielkie
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00108 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.13.192' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.13.192', 1738507067) |
0.00051 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738506767 |
0.00069 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=60537 |
0.00110 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=7898 ORDER BY posted |
0.00068 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=7898 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=7898 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=7898 |
Total query time: 0.00685 s |