Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam takie pytanie:mam dsl'a 1Mega.no i oczywiście sieć lokalną(192.168.0.0-192.168.0.255).server na debianie woody 3.0 r4.mam userów którym chcę przydzielić odpowiednie predkości.np 1user(192.168.0.20) chcę zeby miał 64/16kbit,2user(192.168.0.21) 128/16 kbit,3user(192.168.0.22) 256/64 kbit.oczywiście jesli siedzą wszyscy to zeby mieli takie predkości natomiast jak sie jeden z nich rozłaczy to zeby pozostałym predkość wzrosła o tą wolną przestrzeń.ale jeśli natomiast dodam nowego usera z jaąkolwiek predkościa z tych podanych to jak znów siada wszysy to zeby nie spadała predkość poniżej tej zadeklarowanej userowi.czy to sie nazywa "łącze inteligentne"?jak to zrobić??(na woodym).
Pozdrawiam
no dobra.w podreczniku pisze że htb obsługują jadra 2.4....i najlepiej zastosować 2.4.20.ja wtej chwili mam 2.4.18 i chciałbym włączyć w nim HTB.jakiego polecenia mam użyc zeby nie zmieniać jadra tylko włączyć ta usługę??
niestey bedziez musial przekopilowac kernela ale nie jest to znowus taka straszna czynnosc :] i nie zapomnij wkompilowac nastepujacyhc pzycji
Networking options ---> <*> Packet socket [*] Packet socket: mmapped IO <*> Netlink device emulation [*] Network packet filtering (replaces ipchains) [*] Network packet filtering debugging [*] Socket Filtering <*> Unix domain sockets QoS and/or fair queueing ---> [*] QoS and/or fair queueing <*> CBQ packet scheduler <*> HTB packet scheduler <*> CSZ packet scheduler <*> H-FSC packet scheduler <*> The simplest PRIO pseudoscheduler <*> RED queue <*> SFQ queue <*> TEQL queue <*> TBF queue <*> GRED queue <*> Network emulator <*> Diffserv field marker <*> Ingress Qdisc [*] QoS support [*] Rate estimator [*] Packet classifier API <*> TC index classifier <*> Routing table based classifier <*> Firewall based classifier <*> U32 classifier <*> Special RSVP classifier <*> Special RSVP classifier for IPv6 [*] Traffic policing (needed for in/egress)
taaaa właśnie przekompilowałem.i sie wysypało mi wszystko.dobrze że dane później z nakładki odzyskałem.ale to widocznie musiałem cos spieprzyc wiec sie wkórzyłem i zapodałem sarge z jądrem 2.6 tam chyba już powinno HTB chodzić??chyba że sie myle.hehe.i stąd mój post "iptables??".fenx
pozdrawiam
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00109 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.113.73' WHERE u.id=1 |
0.00169 | UPDATE punbb_online SET logged=1738258738 WHERE ident='18.119.113.73' |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738258438 |
0.00124 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=6114 |
0.00138 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=738 ORDER BY posted |
0.00093 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=738 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=738 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=738 |
Total query time: 0.0095 s |