Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To nie ankieta tylko mój problem z konfiguracjią menagera domyślnie uruchamianego środowiska graficznego.
Wydaje mi sie a nawet jestem pewien że miałem gdm.
Po przejściu z używania apt-get na aptitude
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p=61641#61641
wywaliło mi gdm.
Teraz zauważyłem że nie mogę użyć również komendy
xwmconfig
bo
command not found.
Pamiętam że jak kiedyś nie podobało mi się xdm zainstalowałem kdm i miałem problemy z x-ami a póżniej przy kdm system uruchamiał mi sie bardzo długo.
Teraz nie zwracam już uwagi na "urodę" menagera,bo zależy mi tylko na szybszym starcie i stabilności systemu.
Co wybrać i jak postąpić ?
W zasadzie głównie uzywam KDE ale gdm też by mi wystarczył.
Fajnie, Tylko w dalszym ciągu nie mogę zmienić srodowiska
komenda xwmconfig
command not found
Jak z tego wybrnąć ?
Nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania problemu.
debian:/home/morys# dpkg-reconfigure xdm
System startup links for /etc/init.d/xdm already exist.
debian:/home/morys# xwmconfig
bash: xwmconfig: command not found
w zasadzie to nie rozumiem Twojego problemu.
Co się dzieje jak wpiszesz (jako root) xdm? uruchomi się , czy nie?
u mnie jak wpisze dpkg-reconfigure kdm to wyskakuje zapytanie, ktory menadzer logowanie chce wybrac jako domyslny. I mam do wyboru gdm , kdm i entrance (xdm-a nie mam , bo zwracam uwage na wyglad :))
Mowisz ze wywalilo Tobie gdm-a, a co szkodzi na przeszkodzie zeby go znowu zainstalowac?
Mój problem to to ze nie działa mi polecenie xwmconfig do zmiany środowiska.
Zapytanie wyskoczyło dopiero jak usuwałem zpowrotem xdm.
Natomiast po instalacji gdm zapytania nie było. a
debian:/home/morys# dpkg-reconfigure gdm Scheduling reload of GNOME Display Manager configuration: gdm. debian:/home/morys#
Polecenie xwmconfig dalej nie działa ale przynajmniej w gdm mogę wybrać srodowisko a xdm nie.
Dziękuję.
Może jakoś to samo sie rozwiąże.
Boję sie tylko że jakiś kolejny użytek aptitude usunie mi znowu gdm !
Boję sie tylko że jakiś kolejny użytek aptitude usunie mi znowu gdm ![/quote]
To bądź uważny. Czytaj co się ma doinstalować, co do aktualizcji i do kosza :)
Pozdrawiam
Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...
po co xwmconfig? wpisz w .xinitrc [i]exec menedżer_okien[/i], np.
exec fluxbox
do szybkiej zmiany możesz użyć tego sposobu http://fluxboxpl.org/portal/Wykorzystanie_aliasów_do_zmiany_sesji_X
Po przejściu na aptitude czuję jak gdyby to nie był już ten "mój" Debian.
Tak jak bym znowu wchodził do nieznanej wody.
Najgorsze że muszę prowadzić za sobą resztę domowników i mówić im że jest coraz lepiej i łatwiej :)
A tak na marginesie:
Co stało się z xwmconfig ?
A tak na marginesie:
Co stało się z xwmconfig ?[/quote]
xwmconfig ta narzędzie ze slacka, po debianowemu jest:Kod:
update-alternatives --config x-session-manager
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Kurde. To ja tyle czasu uzywam już Debiana i nigdy nie potrzebowałem komendy ? :)
Widać zawsze było albo gdm albo kdm które wyręczało mnie w tym temacie i utrzymywało w "ciemnocie" :)
Dziękuję czadman, bo jakoś wydawało mi się że nikt nie rozumie o czym mówię.
A swoją drogą to czemu Debian domyślny podsuwa mi gnome-session skoro od wczoraj jade już na KDE ?
debian:/home/morys# update-alternatives --config x-session-manager Jest 2 alternatyw dostarczających `x-session-manager'. Wybór Alternatywa ----------------------------------------------- 1 /usr/bin/startkde *+ 2 /usr/bin/gnome-session Naciśnij Enter, aby zatrzymać wartość domyślną [*] albo wpisz wybrany numer:
edit
a jak zapamiętać taką długą komendę :)
"update-alternatives --config x-session-manager"
edit
a jak zapamiętać taką długą komendę :)
"update-alternatives --config x-session-manager"[/quote]
Zainstalować galternatives i sobie klikać. :)
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
albo zrobic alias :]
pzdr
ja na pececie używam kdm, bo mam kde, ale na moim starym lapciaku po zalogowaniu używam po prostu startx i ładuje mi się fluksik :)
polecam
miłosz
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00086 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.106.7' WHERE u.id=1 |
0.00072 | UPDATE punbb_online SET logged=1732271997 WHERE ident='3.145.106.7' |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732271697 |
0.00036 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=61655 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8109 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8109 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00197 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8109 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8109 |
Total query time: 0.00604 s |