Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam może ktoś z was bedzie wiedzial dla czego samba wypluwa mi takie logi ??
Jest skonfiggurowana jako kontroler domeny nt i wins.
Działa ale te logi mnie nurtują :
create_builtin_administrators: Failed to create Administrators [2007/05/25 10:27:32, 2] auth/auth_util.c:create_local_nt_token(899) create_local_nt_token: Failed to create BUILTINAdministrators group! [2007/05/25 10:27:32, 0] auth/auth_util.c:create_builtin_users(751) create_builtin_users: Failed to create Users [2007/05/25 10:27:32, 2] auth/auth_util.c:create_local_nt_token(926) create_local_nt_token: Failed to create BUILTINUsers group! [2007/05/25 10:27:32, 2] smbd/server.c:open_sockets_smbd(384) waiting for a connection
moim zdaniem nie masz zdefiniowanych grup wymienionych w logach jak sięma kontroler domeny to trzeba to poustawiać
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html
Miłej zabawy
# net groupmap modify ntgroup="Domain Admins" unixgroup=domadmin type=d NT Group Domain Admins doesn't exist in mapping DB
Jak próbuje zamapować grupy adminów to wychodzi mi coś takiego userów dobrze zrobiło.
może musisz dodaćgrupę administratorów i dodać do niej usera=admina
Kod:
# net groupmap modify ntgroup="Domain Admins" unixgroup=domadmin type=d NT Group Domain Admins doesn't exist in mapping DBJak próbuje zamapować grupy adminów to wychodzi mi coś takiego userów dobrze zrobiło.[/quote]
bo nie prubujesz zmapowac grup tylko zmienic istniejace mapowanieKod:
... modify ....aby zmapowac te grupy musisz zamianic modify na add :
Kod:
net groupmap add ntgroup="Domain Admins" unixgroup=domadmin type=dpotem sobie zobacz
Kod:
net groupmap list
Nie ma nie idzie... jest nie umiem.
Dobra już sie pozbyłem tych dziwnych logów wywaliłem winbind bo serwer na którym był zainstalowany to przecież mój glówny i jedyny kontroler domeny w sieci. Już sie nie pluje.
Co do mapowania to wielkie dzieki za pomoc zamapowałem co trzeba :)
A i tu mam znowu jakiś dziwny błąd ale to już raczej nie przez mapowanie tylko coś z wartościami w smb.conf :
#testparm ERROR: Badly formed boolean in configuration file: "on". lp_bool(on): value is not boolean!
Co to może być i jak moge to skorygować ?? Bo w configu nie mam takiego wpisu.
pokaz config samby
to chodzi o boolowski parametr tzn. masz coś w configu ustawione ale należało by to czymś innym zastąpić jest to związane z wersją samby + config(czyli zmienne w nim.
To ma być jedyny serwer plików w sieci 192.168.0. nie wiem czy dobrze napisałem config (poza tym błędem powyżej nic nie wychodzi ze zle) ale jak podłączyłem kompa o ip 192.168.0.2 to sie kompy nie widziały a i winda 98 nie mogła się podłączyć do domeny. Co by wartało tu zmienić zeby kompy w interfejsie 192.168.0. dla eth0 sie widziały i normalnie do domeny logowały. Działało wszystko w osobnej sieci z serwerem dhcp w tej sie już kompy nie widzą. (nie widać serwera).
(Eth0 to jedyna sieciówka w kompie z samba)
A chciałem zrobić dla tego serwera całkiem osobną sieć bez dostepu do netu narazie (potem postawie serwer netu i druku narazie skupie się na plikowym).
Konfiguracja dla windy 98 :
wins = 192.168.0.1
ip = 192.168.0.2
maska = 255.255.255.0
brama = 192.168.0.1
Domena : smwork
Host name = test
Grópa robocza : smwork[/quote]
--------------------CONFIG SAMBY---------------------
Kod:
[global] netbios name = newserwer server string = file_serwer workgroup = smwork #guest account = /serwer/gosc #--------------------opcje konfiguracji dostepu userĂłw--------------------- # uwierzytelnianie security = user encrypt passwords = true update encrypted = No smb passwd file = /serwer/smbpasswd unix password sync = no encrypt passwords = true # konta maszyn Samba 3.0 add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u nt acl support = no map to guest = Bad User domain logons = yes logon script = login.bat # opcje przegladarki, domeny, serwera czasu os level = 200 domain master = yes local master = yes prefered master = yes time server = yes wins support = yes # profile mobilne w udziale home logon home = \%LProfiles%U logon path = \%LProfiles%U logon drive = h: unix charset = ISO8859-2 dos charset = CP852 #-------------------opcje konfiguracji sieci---------------------------------- #---------interface-dla-eth0-192.168.0.1-maska-255-255-255-0-------- interfaces = eth0,localhost bind interfaces only = yes hosts allow = 192.168.0. #-------------Rejestrowanie informacji diagnostycznych----------------- log level = 2 log file = /serwer/logi/samba.log.%m max log size = 1000 debug timestamp = yes #------------------------------------------------------------------------------ # Katalogi Domowe [homes] comment = Katalog Domowy valid users = %S guest ok = no browseable = no write ok = yes [Profiles] path = /serwer/profile browseable = no guest ok = yes vfs objects = fake_perms # Skrypty Logowania [netlogon] path = /serwer/netlogon guest ok = no browseable = no write ok = no [dane] valid users = root admin admin users = root admin path = /serwer/dane create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yesKod:
coinfig to już coś ale pokaz jeszcze co wywala komenda testparm
testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf Processing section "[homes]" Processing section "[Profiles]" Processing section "[netlogon]" Processing section "[dane]" Processing section "[gosc]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_DOMAIN_PDC Press enter to see a dump of your service definitions
Już błędu nie mam w jednnym z udziałów miałem dwa razy napisane :
browseable = no browseable = no
Dla tego sie sypał ale dalej kompy nie widzą mojego serwera i nie moge się zalogować do domeny.
może blokujesz porty na firewallu
sprawdź czy możesz się połączyć telnetem ze stacji na porty
139 i 445 serwera
Nie blokowałem protów :) Po prostu drobne przeoczenie (aż wstyd mówić) :) Zapomniałem dodać usera admin do grupy userów samby :) dodałem tylko do smbpasswd. Już działa wszystko świetnie :) Teraz tylko konfiguracja druku i jestem w domu :) Tak przy okazji znacie może jakiś pożadny artykuł na temat drukowania po sieciowego poprzez sambe ?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00009 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.20.250' WHERE u.id=1 |
0.00453 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.20.250', 1732489672) |
0.00144 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732489372 |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=62111 |
0.00243 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8104 ORDER BY posted |
0.00034 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8104 AND t.moved_to IS NULL |
0.00036 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00083 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8104 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00097 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8104 |
Total query time: 0.01312 s |