Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z instalacją tabletu graficznego Aiptek T-6000U, jak narazie działałem według opisu z tej strony: [url]http://www.debianusers.pl/article.php?aid=69[/url]
I kolejnio, działa wszystko do momentu odpalania x-ów.
Wykrywa tablet po podłączeniu Xorg ładuje się bez problemów. Ale nie wiem jak podejśc do instalacji sterowników dla xorga. Ściągłem paczkę apt-getem xserver-xorg-input-hyperpen i xserver-xorg-input-aiptek, ale nigdzie nie mogę doszukać się jakiejś dokumentacji. Te sterowniki co polecają na stonie nie też mam, ale wydają się nie kompatybilne. Fakt faktem że x z tabletem ruszają ale kursor słuchać już się nie chce i w tym momencie nie wiem co robic.
To mój xorg.conf.
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mouse0" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" Option "Dev Phys" "usb-0000:00:02.1-1/input0" EndSection Section "InputDevice" Identifier "pen" Driver "aiptek" Option "Device" "/dev/input/aiptek" Option "Type" "stylus" Option "Mode" "absolute" Option "Cursor" "stylus" Option "USB" "on" Option "KeepShape" "on" Option "debuglevel" "20" Option "InputFashion" "Tablet" Option "Name" "Aiptek6000U" Option "Vendor" "Aiptek (Aiptek driver)" Option "AlwaysCore" "On" EndSection Section "InputDevice" Identifier "cursor" Driver "aiptek" Option "Device" "/dev/input/aiptek" Option "Type" "cursor" Option "Mode" "absolute" Option "Cursor" "puck" Option "USB" "on" Option "KeepShape" "on" Option "debuglevel" "20" Option "InputFashion" "Tablet" Option "Name" "Aiptek6000U" Option "Vendor" "Aiptek (Aiptek driver)" Option "AlwaysCore" "On" EndSection Section "InputDevice" Identifier "eraser" Driver "aiptek" Option "Device" "/dev/input/aiptek" Option "Type" "eraser" Option "Mode" "absolute" Option "Cursor" "eraser" Option "USB" "on" Option "KeepShape" "on" Option "debuglevel" "20" Option "InputFashion" "Tablet" Option "Name" "Aiptek6000U" Option "Vendor" "Aiptek (Aiptek driver)" Option "AlwaysCore" "On" EndSection ....................................... ...................................... Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" # "CorePointer" InputDevice "Configured Mouse" # "CorePointer" InputDevice "pen" "SecondCoreEvents" InputDevice "cursor" "SecondCoreEvents" InputDevice "eraser" "SecondCoreEvents" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection
Log xorga jest bezbłędny.
Może ktoś wie co jeszcze można by porobić.
Szukałem na necie ale zwykle albo posty sa ignorowane, kończą się windoewsem, lub odnoszą się do bardzo starych rozwiązań.
Dystrybucja to Debian 4.0
Po wykorzystaniu sterownika hyperpen, cały czas w tle leci taki proces:
xf86HypProc pHyp=0x8218778 what=ON opening /dev/input/aiptek /dev/input/aiptek opened as fd 26 initializing HyperPen tablet reading model Timeout while reading HyperPen tablet. No tablet connected ???
Tablet jest jednak podłączony.
Cicho wszędzie, głucho wszędzie,
sprzęt nie działać dalej będzie.
Choć tutorial jest na necie,
to nie działa, o tym wiecie.
Wiele forów odwiedzałem,
lecz solucji nie widzialem!!!
A tak na serio to, czy nikt nie ma żadnych sugestji?
Co jak co ale trochu to męczące chodować to ochydztwo od microsoftu, jedynie po to żeby sobie jak zachodzi potrzeba popracować z tabletem. Proszę o radę co do sterowników jak je zdiagnozować czy działają, czy tabet wysyła jakiekolwiek syganały do kompa i to x-y nie kojarzą.
Cokolwiek pls!
Ja bawiełem się wg tego(mam ubuntu)
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=122735&highlight=aiptek+hyperpen
powinno pomóc, tylko mam nowy poważny zonk gimp mi sie wywala po chwili używania piórka no i mam teviona, tanią podróbkę aipteka z allegro....
THX. Zaraz sprawdzę, a co do wywalania się gimpa w linku, z mojego 1 postu była wzmianka, o urzywaniu DevPhys albo jakoś tak. Chodziło o to że myszka była trochu inaczej ustawiana.
Podobno bez tego głupiał gimp.
Po obadaniu polecanego sposobu, niestety nic nie zyskałem. Wygląda na to że sam sterownik kernela nie działa do końca. Np: #tail -f event4 (tak montuje tablet) nic nie wyświetla.
Sprawdzę jeszcze czy nie przejdzie sztuczka z nie kompilowaniem modułu Aipteka w kernelu.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.38.5' WHERE u.id=1 |
0.00075 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.38.5', 1732317935) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732317635 |
0.00063 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='66.249.66.7' |
0.00051 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=62573 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8124 ORDER BY posted |
0.00073 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8124 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00213 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8124 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00066 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8124 |
Total query time: 0.00731 s |