Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zastanawiam się, czy wiele osób używa Stable na Desktopie. Sam mam Lenny i jestem zadowolony (miałem jeden niewielki problemik). Z tego co wiem, to jednak zdecydowana większość korzysta z Testing.
Czy ktoś poleca na desktop wersję Stable? Zwłaszcza dla pragnących super solidności. Sam muszę komuś doradzić (komuś kto ma kiepskie wspomnienia z debiano-pochodnym distro i jego aktualizacjach, które nie zawsze pomagały) w tej sprawie, a spojrzenie mam raczej subiektywne.
Zapraszam do wyrażenia swoich opinii.
Zastanawiam się, czy wiele osób używa Stable na Desktopie. Sam mam Lenny i jestem zadowolony (miałem jeden niewielki problemik). Z tego co wiem, to jednak zdecydowana większość korzysta z Testing.
Czy ktoś poleca na desktop wersję Stable? Zwłaszcza dla pragnących super solidności. Sam muszę komuś doradzić (komuś kto ma kiepskie wspomnienia z debianopochodnym distroi jego aktualizacjach, które nie zawsze pomagały) w tej sprawie, a spojrzenie mam raczej subiektywne.
Zapraszam do wyrażenia swoich opinii.[/quote]
moim skromnym zdaniem jeżeli to ma być distro na desktopa to polecam lenny, ewentualnie unstable - jeśli ktoś chce mieć najnowsze wersje programów. Lenny i tak jest bardziej stable od stabilnych wersji distro debianopochodnych - które i tak opierają się na wersjach programów pochodzących z testing, bądź z unstable (pewnie stąd te problemy przy aktualizacjach - nie zawsze zależności są spełnione itp)
ja sam na jednej partycji mam unstable, a na drugiej mam testinga i zupełnie nie narzekam :)
a częściej ostatnio siedzę na unstable
z drugiej strony, nazwa unstable działa trochę myląco - nie sądzicie? u mnie unstable działa bardzo stable ;)
pozdrawiam
miłosz
"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado
Ja miałem przez jakiś czas na dwóch partycjach Stable i Testing, ale krótko i niedługo od wydania Stable, więc różnic właściwie nie było.
Większość pochodnych opiera się właśnie na Sidzie (sam miałem ubuntu). Kolega chce przejść na Debiana z Minta (taki zbajerowany ubuntu) i rajcuje go fakt, że Stable jest pewne jak śmierć i podatki. Zaznaczam, że kolega wyłącznie używa systemu i jak raz postawi, tak mu będzie stał. Pakietów raczej nie potrzebuje nowych, a wyłącznie solidnych.
Nikt nie powie ani słowa w obronie Etcha?
ale ja złego słowa nie powiedziałem o Etchu ;)
chodzi mi o to, że jeżeli ktoś chce mieć debiana na desktopie, li i jedynie do użytku domowego, to w większości przypadków zależy mu na możliwości w miarę częstych aktualizacji programów, by mieć je w stosunkowo najnowszych wersjach (wychodziłem z tego punktu widzenia). Etch od niedawna jest stable, więc nie jest "przestarzały", ale za jakiś czas się "zestarzeje", choć jego stabilność będzie zawsze młoda :)
więc jeżeli kolega potrzebuje stabilności serwerowej na desktopie to proszę bardzo :)
etch jest jak najbardziej dla niego
Etch to jest to samo co kiedyś Sarge -teraz old stable za Jakieś dwa latka Bedzie to samo z Etch i będzie juz coś nowego To tak śię ma do tego jak
Buzz,rex,bo,hamm,slink,potato,woody,sarge,etch,lenny,sid
Idziemy za postepem
ja aktualnie lenny, Sid mnie zawiódł bo 2x wywalił Xy ;]
testing jest dla mnie dobry na Desktop dla kogos, kto woli w miare nowe i 99% stabilne pakiety, jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby testing cos odwalil zlego ;]
Najlepszy system to system z CVS :P
Gdy korzystam z Debiana to Lenny/Sid. Nie narzekam na jakakolwiek stabilnosc [ tzn. jej brak ]. Wszystko chodzi pieknie, aktualizacjie co jakis czas i takze nie ma problemow.
Polecam na desktop wlasnie Lenny/Sid.
Pozdrawiam
Stable używa ten kto chce mieć "stable" - to przecież proste :)
Same nazwy na to wskazują.
Testing dla tego kto chce mieć nowe programy.
A sid to tak jak pisali bosowie już wiele razy zawsze będzie sid.
Mam sida na dwóch partycjach i co tydzień siedzę na każdym.
Jak mi się "wywali" to nie będę aktualizował na tym drugim a na "wywalonym" będę czekał na "dobre" paczki (jeszcze mi się nie zdarzyło).
No ale to jest dla nas :)
Twojemu koledze postaw Etcha i będziesz miał spokój - nie będzie cię ciągał do komputera bo nie bęedzie po co.
"Zestarzeje" się Etch to przyjdzie czas na Lenny.
Przestawicie źródełka , zrobicie upgradzik i znowu parę lat spokoju :)
wg mnie na desktop to tylko testing albo unstable (sam mam sida na desktopie i nie narzekam)
IMHO stable mozna dac na serwer ale na desktopa ma za stare pakiety
Ja na serwerach w pracy mam etch (czyli stable) i w domu to samo i jestem bardzo zadowolony - chociaż ostatnio z 3 razy zawiesił mi się debian w domu ale to chyba coś sprzetowego
Ja też mam na desktopie etcha i nie narzekam wszystko działa bo sprzęt nie najnowszy. To że programy nie są najnowsze jakoś mi nie doskwiera, do odtwarzania używam starego dobrego xmms'a, film oglądne sobie w mplayerze, wine zawsze ze źródeł mam najnowszą wersje, gównie korzystam z Gimpa czy Blendera. Jedynie KDE zostaje stare a za kilka miesięcy róznica pewnie bedzie spora.
Etch brzmi fajniej :P Sa fajne rzeczy, ktorych w ogole jeszcze nie ma w repo, wiec chyba lepiej uzywac Lenny majac nadzieje, ze kiedys tam sie pojawia.Ja czekam na soundKonverter'a. To jest tylko frontend, a poza tym mozna sobie samemu zainstalowac, ale ja lenwiy jestem.
gównie korzystam z Gimpa czy Blendera.[/quote]
coz, ja tez trosszke w grafice smigam, i przyznam Ci sie ze na gimpie 2.1 pracowac bym nie mogl [;
naprawde oplaca Ci sie zostawac z tylu? za niedlugo gimp 2.3 bedzei stabilny a zmiany są ogromne, ja bym nie ryzykował :D
http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)
Ja do dzisiaj miałem Etcha (jeszcze od czasów, kiedy był testing) uaktualniłem do Lenny'ego i jak na razie nie widzę problemów.
Jest szansa, że w testing będzie dostępne najnowsze KDE?
Dziś kupiłem gazetke z Debianikiem 4 płyty dvd
Jestem szczesliwy jak dziecko co dostało cukierka
Dziś kupiłem gazetke z Debianikiem 4 płyty dvd[/quote]
co to za gazetka i ile kosztuje?
też chcemy mieć własne cukierki :)
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
lepiej ściągnąć sobie słodycze z netu i wypalić... ;-)
[url=http://www.lpmagazine.org/pl/linuxplus/issues/extra_80.html]Pewnie ta gazetka [/url]
Jestem szczesliwy jak dziecko co dostało cukierka[/quote]
i rozumiem, że nie masz zamiaru robić upgrade do Lenny'ego, hehehe. Jeśli Stable wystarczy komuś, kto korzysta dłużej i się zna na systemie, to tym bardziej wystarczy koledze do muzyki, filmów, netu i pisania, a będzie mógł się cieszyć, że ma najstabilniejszy system na ziemi (bo nazwa Testing wydaje mu się podejrzana, hihihi).
Linux Registered user 437054
i rozumiem, że nie masz zamiaru robić upgrade do Lenny'ego, hehehe. Jeśli Stable wystarczy komuś, kto korzysta dłużej i się zna na systemie, to tym bardziej wystarczy koledze do muzyki, filmów, netu i pisania, a będzie mógł się cieszyć, że ma najstabilniejszy system na ziemi (bo nazwa Testing wydaje mu się podejrzana, hihihi).[/quote]
Tu nie o to chodzi. Po prostu posiada się kolejną kopie debiana z ładnie zrobionymi płytami. Druga sprawa zainstalowanie debiana komuś kto nie posiada netu ,próbowałeś ?;) Trzecia sprawa dużo czasu trzeba spędzić ( nie mówiąc o szybkim łączu) by dociągnąć wszystkie płytki, a tu wchodzisz do sklepu cyk i masz gotowca ;) i w dodatku wszystko ładnie zrobione.
"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój [url=jarekw.eu]Blog[/url], a później [url=tanczymy.com]Tańczymy[/url] ;)Offline
Tak się składa, że jak tylko wyszedł Etch to ściągnąłem go na 3 dvd. Głównie po to, żeby potem stawiać na kompie bez netu. No faktycznie żadna to przyjemność czekać tyle czasu na ściągnięcie.
Fajną akcję prowadzi ubuntu - podajesz adres i przysyłają ci eleganckie płytki. Ładnie zapakowane i nadrukowane (też inna sprawa, że zamówiłem ubuntu i kubuntu feisty, a nigdy ich nie postawiłem hehehe)
i rozumiem, że nie masz zamiaru robić upgrade do Lenny'ego, hehehe. Jeśli Stable wystarczy komuś, kto korzysta dłużej i się zna na systemie, to tym bardziej wystarczy koledze do muzyki, filmów, netu i pisania, a będzie mógł się cieszyć, że ma najstabilniejszy system na ziemi (bo nazwa Testing wydaje mu się podejrzana, hihihi).[/quote]
I masz racje co do i rozumiem, że nie masz zamiaru robić upgrade do Lenny'ego, hehehe
I tak właśńie pańie kolego bydzie tera i enter a w gazecie jest opis dla nowo przyjetych na linucha
Osobiscie to ja sie nie bawię w graficzne instalatory
No oczywiście juz kiedyś pisałem na forum,że kupię Etcha bo nie mam w domu orginała same netinstall Tak więc to tylko czysty sentyment Do mojego Najlepszego Systemu na Świecie heee
Dobra kończe już farmazonlić musze skonfigurować fluxa
[url=http://img196.imageshack.us/i/freebsde.jpg/][img]http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg[/img][/url]Offline
Ja też kupiłem gazetkę z ETCH(4 DVD). Prawdziwe rodzynki w kolekcji.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.121.234' WHERE u.id=1 |
0.00073 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.121.234', 1732439464) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732439164 |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=63036 |
0.00010 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8251 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8251 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00188 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8251 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00107 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8251 |
Total query time: 0.00654 s |