Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tania - podziała trochę i znowu jej nie będzie, droga, podziała dłużej, zepsuć się musi byś kupił następną, ja używam Acar'ów i wymieniam średnio raz na 2 lata, jestem z nich zadowolony
jade od czterech lat bez jest gut
Kwestia eksploatacji - ja średnio w każdą wpinam i wypinam wtyczki 3 razy dziennie - a te styki to tragedia, a wyłączniki szlak trafia od pstrykania :)
w zasadzie jeśli nie masz żadnych zabezpieczeń przeciwprzepięciowych w skrzynce z bezpiecznikami i nie ma takowych przy trafostacji (a jeśli mieszkasz w apartamentach wybudowanych przed około 1995 rokiem, to prawie na pewno nie ma ani jednych, ani drugich), to w tej sytuacji nie ma sensu wydawać pieniędzy na listwę przeciwprzepięciową - i tak ona ci nic nie da w razie uderzenia pioruna.
kup sobie zwykły przedłużacz z włącznikiem za 10 PLN i czteropak piwa.
Ale czują się pewniej :)
każda baba u mnie w robocie woła o listwę, więc robię poważną minę, śmiech chowam pod pachę i.... montuję.
Bez burzy - jak właściciel biurowca zrobił przepięcie to poleciało z 5 listew, mnie spaliło jednego swicha, a w drugim upaliło 11 portów
a mnie listwa uratowała sprzęt jak wylałem kawę na monitor, nie puściła na nic co było wpięte w listwę, kosztowało mnie to jedynie 0,4 zł bezpiecznki ni i nowy nikitor :(ł
Co do burzy - nie ma żadnego dobrego zabezpieczenia. Jeżeli walnie gdzieś tam, to zabezpieczenia na lini pokolei będzie wywalało, jeżeli to daleko no to może do nas nie dojdzie, ale jeżeli blisko - to żadne cuda nas nie uratują. Najlepiej powyjmować wszystko z gniazdek i wyłączyć korki. Iskra z gniazdka jest w stanie przeskoczyć nawet 5-6 metrów więc przerwanie obiegu w kilku miejscach dość skutecznie ogranicza dostęp. Tyle że jak wypniemy taką listwę z gniazda to nie kłaść wtyczki w odległości 10cm (tyle co wypiete) lecz jak najdalej, najlepiej za ścianką drewnianego biurka, jak już coś z gniazdka wyskoczy to niech se szuka innego ujścia niż układ zasialnia sprzętu.
Pozdro
A ja jade od dziesięciu lat na listwie firmy Lestar i moge jedynie narzekać na to że skończyła mi się ilość wolnych gniazd wokół mojego biurka. Mieszkam w kilkudziesięcio letnim apartamentowcu budowanym jeszcze z cegły. Co do awaryjności przełącznika na listwie się nie wypowiem bo używam go dość sporadycznie.
Ja swój też używałem sporadycznie... w zasadzie w cale. No i mi się stopił. A że pod biurkiem mam trochę kurzu itp. śmieci to zaczął mi rozłączać, to próbowałem go wyłączyć i załączyć jeszcze raz i tak odkryłem, że się nie da.
a mnie listwa uratowała sprzęt jak wylałem kawę na monitor, nie puściła na nic co było wpięte w listwę, kosztowało mnie to jedynie 0,4 zł bezpiecznki ni i nowy nikitor :(ł[/quote]to samo by się stało, gdybyś tej listwy nie miał. poważnie.
Co do burzy - nie ma żadnego dobrego zabezpieczenia.[/quote]jest, ale to bardzo droga zabawa i z tego co widzę nawet w nowoczesnym budownictwie nie robi się tego jak należy. potrzeba zainstalować na każdej linii osobno iskiernik, 3 stopnie jednorazowych ograniczników, dodatkowe ograniczniki na telefon/ethernet... kupa szmalcu.
zgadzam się co do tego, że jednak najlepszym sposobem ochrony odgromowej jest wyciąganie wtyczek z gniazdka (nie wystarczy pstryknąć wyłącznika na listwie), no bo na to nie ma siły, polecam :P
linux regd. user #248790Offline
to samo by się stało, gdybyś tej listwy nie miał. poważnie. [/quote]
Rychu, nie wiem nie mam wykształcenia, bezpieczniki wywaliło, jakby nie wywaliło to może by co poszło na reszte :)
No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - [b]OMamo[/b]
właśnie po to stosuje się bezpieczniki, żeby w razie draki wywalało właśnie je, a nie całą resztę :)
EDIT: ale żem sie wymądrzył :P
Tylko że taki bezpiecznik może przy burzy działać jak zwykły przewodnik .
Kilkaset Amper to nie przelewki .
ta, bezpiecznik to zabezpieczenie nadprądowe, czyli przeciwzwarciowe i ostatnio również przeciwprzetężeniowe (coby się przewody w ścianach nie przegrzewały). a przed burzą chronią iskierniki i ograniczniki przeciwprzepięciowe.
kilkaset amperów to doi rozrusznik z akumulatora w czasie rozruchu albo jakaś spawarka. w przypadku pioruna są to setki tysięcy amperów ;)
Ja dziś miałem tyćku w robocie zabawy po sobotniej i niedzielnej burzy . Jakies 6 kompów z tymi samymi objawami czyli we wszystkich zasiłki padły , jeden komp całkiem zeszedł ( zostały śmierdzące blachy ) .
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00100 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.45.187' WHERE u.id=1 |
0.00156 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.45.187', 1732837127) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732836827 |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.5' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=63060 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8263 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8263 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00093 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8263 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00072 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8263 |
Total query time: 0.00656 s |