Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na dug'u tego nie znalazlem, więc prosiłbym o porade, jak sprawić, by mieć równolegle 2 X'y na jednym kompie (powiedzmy Alt+F7 i Alt+F8) widziałem taki bajer w Kubuntu, ale niestety miałem go za krótko by sie temu przyjżeć :)
nastepne X uzyskac wydajac polecenie
startx -- :1 vt8
i bedziesz mial na F8 X :)
Thx, działa :)
ja dołączam sie do pytania, a idzie jakoś w tych parametrach ustalić który X startuje np na jednym chce KDE na drugim wmaker
pozdrawiam
Jezli masz kde w debnianie to jest on domyslnym i systartuje po wpisaniu startx a jesli chcesz na drugim windowmakera to po starcie kde zrob w domowym katalogu plik .xinitrc z zawartoscia exec wmaker czy jakos tak i i wystartuj drugie X ;)
oki dzięki sprawdze :D
czy dobrze rozumiem, że mogę sobie po prostu przez aptitude zainstalować drugie środowisko graficzne i ono nie wejdzie w konflikt z tym pierwszym? bo chciałbym stworzyć sobie profil, na którym będę sobie testował fluxboxa, ale chcę by na innych pozostał KDE (żeby mieć dostęp do danych jak sobie z fluxem nie będę radzić :P). czy wystarczy na tym nowym profilu utworzyć plik analogiczny do tego co podał maverick44, czyli .xinitrc z zawartością exec fluxbox?
lol ja mam 5 srodowisk graficznych e17 kde fluxa wm i xgl kde beryl lol ale nie probowalem 2 sesji ixow jednoczesnie odpalac:P da sie przystarcie z menagera logowania wybrac ale ty chyba przeciez o tym wiesz jej
nie chodzi mi o to, żeby na raz odpalać kilka środowisk, tylko żeby każdy profil miał swój inny X
już wiem że można przy logowaniu wybrać :) dzięki
Mnie udało się odpalić na raz KDE i Xfce. Aż monitor oplułem jak zobaczyłem dwa naraz ;-)
PS. marcusdavidus, uruchom 5 naraz ;-) Wiesz w konsolce np. w KDE startxfce, itp. To by było coś ;-)
trochę oftopic, ale pomyślałem że może się przydać... wymaga odrobiny dopieszczenia... uruchamia nową sesję X z wybranym menedżerem okien...
#!/usr/bin/env python import sys if len(sys.argv) >= 2 and sys.argv[1] in ["-h","--help","-help"]: print 'Usage: x [wmname]' sys.exit(0) import string class config: wmargs = '' wtf = '' cfgfile = '' def parse(self): for l in open(self.cfg,'r').readlines(): j = l.split(' ') if j[0] == self.wtf: self.wmargs = string.join(j[1:]) return self.wmargs sys.exit(1) def __init__(self, wtf, newcfg = '/home/harry/.wmlist'): self.cfg = str(newcfg) self.wtf = str(wtf) c = None if len(sys.argv) != 2: s = open('/home/harry/.wmlast', 'r').readline() c = config(s) print 'Using last wm: ', else: c = config(sys.argv[1]) s = open('/home/harry/.wmlast', 'w') print 'Using specified wm: ', s.write(c.wtf) c.parse() #print c.wmargs open('/home/harry/XSession', 'w').write(c.wmargs) import os os.system('/usr/bin/startx')
Co zmienić... po pierwsze, ścieżki. Nie chciało mi się robić aby pobierał zmienną $HOME więc niech ktoś zrobi za mnie.
Po drugie, utworzyć dwa pliki, ~/.wmlast, oraz ~/.wmlist. pierwszy niech zostanie pusty na razie, do drugiego wrzucamy listę ulubionych window managerów:
harry@satan:~$ cat .wmlist 4 /usr/bin/startxfce4 a /usr/bin/afterstep b ~/bin/xbc e ~/bin/estart f /usr/local/bin/fluxbox g /usr/bin/gnome-session k /usr/bin/startkde m /usr/bin/matchbox-session v /usr/bin/fvwm w /usr/bin/wmaker #x ~/bin/xfailsafe x /usr/bin/xterm #z /usr/bin/aterm
Jak używać... wrzucić do ~/bin/, nadać krótką nazwę (np "x") i dać chmod u+x, a następnie, gdy w konsoli tuż po starcie kompa, zapodać po prostu coś w stylu '$ x f' lub '$ x v'. Taki prosty hack żeby opanować różne środowiska.
Ponadto, zapamiętuje ostatnio używanego menedżera okien, czyli '$ x' to po prostu odpalenie Xów.
Co trzeba dodać/zmienić/poprawić... Ścieżki, to po pierwsze. Drugie to zapamiętywanie kolejnych ustawień, rozpoznawanie większej ilości cmdlinowych argumentów, użycie czegoś w rodzaju bashowego exec zamiast os.system(), póki co też niezbyt ciekawy jest fakt iż nadpisuje ~/.Xsession (który u mnie jest symlinkiem do .xinitrc) więc uważać i backupa zrobić... Fajnie by też było dodać jakiegoś wrappera dla Xnest (ahoj xoo).
Najpiękniejsze jest to, że działa... nie muszę już trzymać w .xinitrc aterma i z niego uruchamiać fvwm czy e16, pamiętając by przypadkiem go nie zamknąć, ani dla odmiany nie muszę co chwilę edytować żadnych zaklęć w plikach tekstowych, po prostu działa. Póki co, tyle ode mnie w sprawie WMów.
Licencja: GNU GPL v2 (lub wg zachcianki, dowolna nowsza), prawa autorskie (c) 2007 harry666t.
harry widze ze ci sie ostro nudzi ostatnio ^^ jak nie masz nic lepszego do roboty napisz mi jakis programik ktory po ruszeniu myszki w ktorys z rogow ekranu wywola to samo co alttab zy zbieracza okien .. brakuje mi na fluxie tego z beryla :P
zobaczymy.
A ja mam problem z Gnome. Chciałbym osiągnąć taki efekt jaki był w Windowsie.
Użytkownik loguje się, uruchamia jakiś program i odchodzi od kompa, przychodzi inny użytkownik wylogowuje obecnie zalogowano, po czym sam się loguje i wykonuje jakąś czynność, a następnie wylogowuje się.
Wraca ten pierwszy i może się zalogować do systemu, przy czym program, które uruchomił przed wyjściem dalej działa.
Jak to zrealizować lub czego ewentualnie szukać
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale to chyba to jest to
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windowsserver2003/pl/library/ServerHelp/0ec91768-d5a4-46ed-8a47-9ceb4129e06f.mspx?mfr=true
Nie wiem jak jest to Na Linuchu nigdy nie miałem takich wymagań
Rysiek, dzięki ale źle zrozumiałeś a ja chyba już wiem co robiłem nie tak, albo czego nie rozumiałem.
zielony,
jeśli korzystasz z KDM i KDE, wystarczy kliknąć na pulpicie i wybrać "przełącz użytkownika". GDM i GNOME też tak umieją, tylko to się wybiera gdzieś w głównym menu ("nowy login" czy coś w tym klimacie).
potem możesz wyklikać sobie przełączanie, ale lepiej używać ctrl+alt+f[78].
technicznie rzecz biorąc żaden user się nie wylogowuje, po prostu inna sesja X.
zielony,
jeśli korzystasz z KDM i KDE, wystarczy kliknąć na pulpicie i wybrać "przełącz użytkownika". GDM i GNOME też tak umieją, tylko to się wybiera gdzieś w głównym menu ("nowy login" czy coś w tym klimacie).
potem możesz wyklikać sobie przełączanie, ale lepiej używać ctrl+alt+f[78].
technicznie rzecz biorąc żaden user się nie wylogowuje, po prostu inna sesja X.[/quote]
Doszedłem po czasie, ;) mimo to dzięki za odpowiedź.
Zostałeś zarejestrowany jako użytkownik #416423 przez.. :mrgreen:
##
[url=http://fluxboxpl.org]FluxboxPL[/url] | [url=http://zielony.fluxboxpl.org/blog/]Mój Lepszy Świat[/url] | [url=http://www.unixy.pl/]UnixyPL[/url] | [url=www.adescom.pl]Telenia VOIP dla ISP[/url]
JID: zielony@jabster.pl
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00131 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.105.40' WHERE u.id=1 |
0.00336 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.105.40', 1732249351) |
0.00033 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732249051 |
0.00112 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=63425 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=2156 ORDER BY posted |
0.00072 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=2156 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00306 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=2156 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00138 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=2156 |
Total query time: 0.0117 s |