Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
W /etc/fstab mam
/dev/hdb1 /mnt/hdb1 ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.iso8859-2 0 0
i działa. Ale ja chce tylko zamontować jeden katalog z dysku D pod windą i już
/dev/hdb1/katalog /mnt/hdb1 ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.iso8859-2 0 0
nie chce działać. Chodzi mi oto aby użytkownicy linuxa nie widzieli wszystkich katalogów na partycji D windowsa
To możesz zabronić im dostępu do partycji a zarazem dać dostęp do odczytu folderu który chcesz im udostępnić (i stworzyć gdzieś do niego dowiązanie). Nigdy tego nie robiłem ale przypuszczam że jedno drugiego nie wyklucza.
ja nie wiem czy tak jak mówisz się da...
osobiście czymś takim bym się bawił (nie mam NTFSa wiec nie popróbuję u siebie :P )
mount --bind /media/dysk_D/katalog /home/wszyscy/jakis_se_katalog
i teraz dopiero uprawnieniami na tym "jakimśtam katalogu" się bawić, ew. już ten katalog rzucić jako podkatalog katalogu z odpowiednio ustawionymi uprawnieniami - bo nie wiem czy na tak wmontowanym czymś tutaj akurat z NTFSa tak na prawdę ustawisz co chcesz...
zrobiłem jak radził owca ale zapis „silent,umask=0” determinuje prawa do każdego katalogu i pliku na dysku – i już nie można ich przestawić.
Może jakaś inna zmienna „silent,umask=0” ??? ale to pewnie też będzie się odnosiło do całego dysku moim zdaniem.
Graffi proszę o dodatkowe wyjaśnienia - nie widzę w twojej komendzie pakietu ntfs-3g :(
a zapis na ntfs musi być.
mogę oczywiście jakoś mapować już pod linuxem kolejne katalogi z part D gdzie indziej, ale zawsze ten dysk D będzie otwarty.
nie załapałeś...
w [b]/etc/fstab[/b] nic nie ruszasz, montujesz cały dysk w jakimś katalogu... dysk z prawami do zapisu / odczytu tak jak chcesz mieć...
zalożyłem sobie partycje NFTS (specjalnie dla Ciebie :P ) i robiłem "z palca" tak oto
mount -t ntfs-3g /dev/hdb2 /media/test/ntfs/
potem
chmod 700 /media/test/
teraz moje "przemontowanie" tego co chcę
mount --bind /media/test/ntfs/katalog /media/katalog_all/
działa jak trzeba :D
EDIT:
aaa wszystkie te polecenia z roota robisz (tak dla pewności mówie ;) )
Dzięki Grafii - działa :)
Ale nie po restarcie :(
Co dodać do fstab, aby polecenie
mount --bind /media/test/ntfs/katalog /media/katalog_all/
automatycznie się uruchamiało ??
Z góry wielkie dzięki
to co napisałeś dodaj jako skrypt o nazwie np. [b]S99przemontowanie[/b] do katalogu rc... tego który odpowiada twojemu poziomowi uruchamiania sytemu ;)
i już będzie OK :)
albo dopisz do [b]/etc/inittab[/b] - tylko obczaj czy w dowolnym miejscu czy nie... - ale na pewno ten plik się wykonuje przy starcie (i ZAMYKANIU!!) systemu...
żeby skrypt się odpalał przy zamykaniu, trzeba go jeszcze dopisać do /etc/rc0.d (halt) i do /etc/rc6.d/ (reboot). ale nie jestem pewnien czy potrzebne jest jakieś sprcjalne polecenie odmontowujące, standardowe skrypty debiana chyba wystarczają ;)
wystarczy to zamontować (mi się tak wydaje własnie)
dlatego z tym inittab pisałem żeby go obczaił bo przy zamykaniu systemu będzie pluł na konsole ze w katalogu już jest coś zamontowane... i żeby ew. korzystając z inittab'a wpisał to montowanie tam gdzie tylko przy starcie się coś wykonuje...
Dziękuję za pomoc. Skorzystałem z waszych rad.
Wystarczy stworzyć /etc/init.d/przemapowanie
i
chmod +x /etc/init.d/przemapowanie update-rc.d przemapowanie defaults 20
apropo ntfs-3g, jak sie spisuje? mozna ze spokojem uczywac?
Mozna. Uzywalem tego przez jakis czas i ZERO problemow.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.12.181' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.12.181', 1732383731) |
0.00047 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732383431 |
0.00064 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=63991 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8360 ORDER BY posted |
0.00069 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8360 AND t.moved_to IS NULL |
0.00015 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00203 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8360 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8360 |
Total query time: 0.00684 s |