Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc. Ostatnio oba systemu (win i lin) lubia sie przycinac. Praca na windowsie jest wrecz nie mozliwa. Na poczatku myslalem ze sie system zakaszanil bo dosc dlugo go mialem bez zadnej ochrony. Zrobilem format wina i zainstalowalem go ponownia wlaczajac oprogramowanie. Niestety system chodzil jak przed formatem. Natomiast w linuksie... jest prawie wszystko cacy. Tylko caly system sie czasami(rzadko) przytnie na 0,5-1sek - tak jak by jadro sie chwilowo zwiesilo :). Efekt najbardziej jest widoczny, kiedy zapuszcze glxgears i przeciagne jego okno, fps spada z 6-7K do 400-500fps na GF6600gt 128mb.
Jako ze nigdy nie robilem pelnego formatowania dysku ani zadnych gruntownych defragmentacji, postanowilem to zrobic w przeciagu najblizszy kilku dni. Dane jakie posiadam nie sa dla mnie bardzo istotne, mam tylko te najwazniejsze - rodzicow :).
Teraz do zeczy. Na poczatku mysle aby usunac wszystkie partycje i scalic je w jedna calosc. Nastepnie chcial bym przeprowadzic gruntowne sprawdzanie calego sprzetu. Mysle ze jakas dystrybucja live bedzie do tego odpowiednia ?? Do pamieci ram, uzyje memtesta, natomiast do pozostalych rzeczy nie mam pojecia co uzyc. Chcial bym jeszcze usprawnic prace dysku, ma on lat pare i mozliwe ze on powoduje ow problemy. Po tych czynnosciach zamierzam stworzyc 4 partycje. Piersza bedzie Ext3 lub RaiserFS dla Linuksa, na ktorym nie bede nic mieszac tj. debian lub cos debian-pochodnego ;-). Druga bedzie na eksperymenty z chrootem. Trzecia Ext3 na moje dane i ostatnia swap. Nie zamierzam juz instalowac wingrozy, raczej nie bedzie mi juz potrzebna wiec po co ma mi zasmiecac dysk :) ??
Dobra koniec pisania, za bardzo sie rozpisalem i zapewnie juz nie wiadomo o co mi chodzi. Chcial bym abyscie powiedzieli mi jakimi programami mam przetestowac moj sprzet pod wzgledem sprawnosci czy nie jest przez przypadek popsuty oraz jak usprawnic prace dysku. Zalezalo by mi na prostocie tych programow. Poprostu nie chce mi sie siedziec godzinami nad czytaniem dokumentacji obslugi tych programow. Latwy nie znaczy ze musi miec gui - chodz bym sie nie obrazil - moga to byc programy konsolowe, tylko oby mialy dobra i p o l s k a dokumentacje.
PS: Za linki z polskim opisem uzycia danych programow sie nie pogniewam ;-)
PS2: Za bledy i brak polskiej czcionki przepraszam, ale pisze z live Mint - spoksik distro, chyba zainstaluje go na kompie mojej siostry ;-).
Mała rada: nie bierz ext3, bo to kał, korzystaj z reiserfs (ja sobie chwale) albo XFS (azhag sobie chwali) i bedzie git.
co do testowania sprzetu to najlepiej przelozyc najpierw ram z innego kompa, potem grafike, itp i tak az do tego jak dojdziemy ktora czesc jest zepsuta i powoduje mulenie kompa. a na poczatek radzilbym sprawdzic HDD. wlacz w biosie smart,zainstaluj pakiet smartmontools a potem z roota daj:
smartctl -a /dev/hda
wklej wynik na jakiegos nopaste i pokaz na forum. sprawdze raport smart i ci powiem czy to moze byc wina dysku.
ja mam i lubie RaiserFS jet GUT
nie wiem co tam stękacie, ja jade od lat na ext3 i jest w porzo
co do twoich problemów ze sprzętem to zaopatrz się w śrubokręt, odkurzacz i pędzelek, najlepiej ukradnij żonie taki pędzel do makijażu. przyszło lato, zrobiło się ciepło i maszyneria świruje. 2 tygodnie temu mojej siostrze spalił się Thoroughbred 2000+ byłem w ciężkim szoku (zdaje się że alarmy w biosie były wyłączone...). umyj wszystko w środku, dobrze wentyluj i nie podkręcaj - będzie w porzo
aha i wyczyść też wentyl w zasilaczu :>
nie wiem co tam stękacie, ja jade od lat na ext3 i jest w porzo[/quote]
przeszedlem na reiserfs po tym jak na ext3 fsck przeniosl mi cale / do /lost+found, od tamtego czasu zero problemow.
Powered by Debian and Gentoo
[img]http://img.userbars.pl/79/15642.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/99/19689.png[/img]
ja z kolei swoje próby z reiserfs przeprowadzałem w momencie, gdy na dysku zaczęły pojawiac się badblocki. reiserfs strasznie się wtedy posypał, natomiast ext3 zareagował spokojniej. no, ale to było sporo czasu temu ;)
Mała rada: nie bierz ext3, bo to kał, korzystaj z reiserfs (ja sobie chwale) albo XFS (azhag sobie chwali) i bedzie git.
co do testowania sprzetu to najlepiej przelozyc najpierw ram z innego kompa, potem grafike, itp i tak az do tego jak dojdziemy ktora czesc jest zepsuta i powoduje mulenie kompa. a na poczatek radzilbym sprawdzic HDD. wlacz w biosie smart,zainstaluj pakiet smartmontools a potem z roota daj:Kod:
smartctl -a /dev/hdawklej wynik na jakiegos nopaste i pokaz na forum. sprawdze raport smart i ci powiem czy to moze byc wina dysku.[/quote]
W biosie nie znalazłem nic, co by miało w nazwie smart. Wynik [b]smartctl -a /dev/hda[/b] zamieściłem [url=http://wklej.org/id/ba5f90e4b7]tutaj[/url]
nie wiem co tam stękacie, ja jade od lat na ext3 i jest w porzo
co do twoich problemów ze sprzętem to zaopatrz się w śrubokręt, odkurzacz i pędzelek, najlepiej ukradnij żonie taki pędzel do makijażu. przyszło lato, zrobiło się ciepło i maszyneria świruje. 2 tygodnie temu mojej siostrze spalił się Thoroughbred 2000+ byłem w ciężkim szoku (zdaje się że alarmy w biosie były wyłączone...). umyj wszystko w środku, dobrze wentyluj i nie podkręcaj - będzie w porzo
aha i wyczyść też wentyl w zasilaczu :>[/quote]
Dwa tygodnie temu rozkręciłem go i wyczyściłem go z kurzu sprężonym powietrzem - grzybek kurzu ;-]. Co do pędzęlka i mycia sprzętu ... jak bym użył pędzelka to mama by mnie zabiła, a jak bym umył sprzęt to nawet bym nie wiedział kiedy przestał działać ;-) - więc wolę tego nie robić.
You are registered as user [b]#464141[/b] with the Linux CounterOffline
Dysk w stanie idealnym, więc można go uznać, że to nie on powoduje mulenie kompa. W SMART'cie masz 3 wartosci ktore maja gigantyczne wartosci. Są one nieprawidłowe, taka przypadłość jest znana w nowych seagate i ja też tak mam. ale nie należy się tym przejmować.
wklej jeszcze wynik
hdparm -Tt /dev/hda
Dysk w stanie idealnym, więc można go uznać, że to nie on powoduje mulenie kompa. W SMART'cie masz 3 wartosci ktore maja gigantyczne wartosci. Są one nieprawidłowe, taka przypadłość jest znana w nowych seagate i ja też tak mam. ale nie należy się tym przejmować.
wklej jeszcze wynikKod:
hdparm -Tt /dev/hda[/quote]
Kod:
[root@arch sp3cu]# hdparm -Tt /dev/sda /dev/sda: Timing cached reads: 742 MB in 2.00 seconds = 370.46 MB/sec Timing buffered disk reads: 164 MB in 3.00 seconds = 54.62 MB/secPS: Dlaczego mam logo Iceweasel jak siedzę na Firefoksie pod Arch Linuksem ?;-)
You are registered as user [b]#464141[/b] with the Linux Counter
OK, więc dysk masz na 1000% sprawny w stanie bdb. IMHO to teraz sprawdź ram memtestem, a następnie grafikę. a jeśli nie, to może płyta główna ? odpal sobie lm-sensors i sprawdz jakie masz temperatury podzespolow w kompie. jesli zbyt wysokie, to wiesz co robic. (czyt. nowa pasta + czyszczenie zeberek radiatorow z kurzu)
OK, więc dysk masz na 1000% sprawny w stanie bdb. IMHO to teraz sprawdź ram memtestem, a następnie grafikę. a jeśli nie, to może płyta główna ? odpal sobie lm-sensors i sprawdz jakie masz temperatury podzespolow w kompie. jesli zbyt wysokie, to wiesz co robic. (czyt. nowa pasta + czyszczenie zeberek radiatorow z kurzu)[/quote]
Temperatury podzespołów nie mają więcej niż 38*c. Tylko karta graficzna ma 62-68*c ale ona tak się grzała od kąd ją kupiłem. Więc raczej jest sprawna. Jak sprawdzić stan płyty głównej i karty graficznej pomijając temperaturę ?
Wymieniając ją tymczasowo na inną, np pozyczona od kumpla.
Może jeszcze raz rozkręcę złomputer aby go wyczyścić i sprawdzić czy wszystko jest dociśnięte jak trzeba. Przelecę ram memtestem i jak nic nadzwyczajnego nie wykaże to zacznę czyścić dysk. Bye Bye M$ ;-). Jeżeli po tych zabiegach dalej będzie system przycinał, sprawdzę płytę główną wymieniając ją na płytę główną z kompa mojej siostry. Tak się składa że ma tą samą co ja ;-).
komputera nie odkurza się odkurzaczem[/quote]niby dlaczego? ja odkurzam, w przeciwnym razie jest to przesypywanie kurzu z jednego miejsca w inne.
linux regd. user #248790
hehe, ja też :) i to takim przemysłowym że aż kondensatory z płyty wyrywa
komputera nie odkurza się odkurzaczem[/quote]
Ja odkurzam wentylatorki a resztę robię sprężonym powietrzem.
PS: Dobrze że jest komp siory, teraz przynajmniej się nie nudzę jak na moim leci memtest hehe ;-)
komputera nie odkurza się odkurzaczem[/quote]niby dlaczego? ja odkurzam, w przeciwnym razie jest to przesypywanie kurzu z jednego miejsca w inne.[/quote]
elektryczność statyczna, mi przeskoczyla iskra. Fajną miałem płytę głowną.....
to w sumie poradzil mi ktoś na tym forum, alen ie posłuchalem
http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)Offline
komputera nie odkurza się odkurzaczem[/quote]niby dlaczego? ja odkurzam, w przeciwnym razie jest to przesypywanie kurzu z jednego miejsca w inne.[/quote]
Ja uzywalem nawet suszarki, zeby to wszystko 'wydmuchac'. Oczywiscie potem mialem niezly chlew w pokoju, ale grunt ze komputerek byl czysty :-)Offline
a ciekawy patent, wypróbuję następną razą ;)
elektryczność statyczna, mi przeskoczyla iskra. Fajną miałem płytę głowną.....
[/quote]
Jak sądzisz jak machasz pędzelkiem to się nie wytwarza?
Pozdrawiam
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
bo to trzeba używać plastikowej ssawki :P
Ja uzywalem nawet suszarki, zeby to wszystko 'wydmuchac'. Oczywiscie potem mialem niezly chlew w pokoju, ale grunt ze komputerek byl czysty :-)[/quote]bo to trzeba używać plastikowej ssawki :P[/quote]
i pamietać by w pokoju nie odkurzać a na zewnatrz np. na klatce schodowej ;)
"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój [url=jarekw.eu]Blog[/url], a później [url=tanczymy.com]Tańczymy[/url] ;)Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.68.167' WHERE u.id=1 |
0.00066 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.68.167', 1732829208) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732828908 |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=64851 |
0.00166 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8479 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8479 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00302 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8479 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00123 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8479 |
Total query time: 0.01001 s |