Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Może ktoś miał z was styczność z tym serwerem i orientuje się czy debian Etch jest z nim kompatybilny bo RedHat tak ale nie wiem jak to z Debianem będzie. Czy nie bedzie żadnych problemów z instalacją i potem z exsploatacją jako serwera druku i plików na cups i sambie ??
Firma IBM nie umiała mi odpowiedzieć na to pytanie a jak wywalę starego Netware z tego serwera to ide na żywioł bo Netware jest OEM a niestety nie mam wersji instalacyjnej bo nośniki są zwalone a Novell już nie wspiera wersji 4.1 więc możliwość powrotu przepadnie.
jak redhat pójdzie, to i debian pójdzie. rozumiem jednak że sprzęt jest wykorzystywany w pracy i wszelkie przestoje związane z niedokonfigurowaniem byłyby niemile widziane... czy masz możliwość dołożenia tam jakiegoś małego dysku albo choćby wygospodarowania partycji? wtedy mógłbyś sobie powoli ustawiać debiana, a w razie przypału błyskawicznie przełączyć do netware
Masz racje nie mogę pozwolić sobie na jakiekolwiek niedociągnięcia i komplikacje.
Niestety nie ma już wolnych miejsc na dyski. A te które są już urzywane poprzedni admin nie pomyślał o partycji na inny system (dydki są zrobione bez partycji dodatkowych)
jedyne co mi przychodzi do głowy to podpiąć jakiś dysk 'na trzeciego', żeby sobie stał nawet gdzieś na biurku, byle by był podpięty ;)
no i mozesz próbowac instalowac debiana na flaszce
Jeszcze nigdy nie instalowałem linuxa na serwerze firmowym, czy bardzo różni się taka instalacja od instalacji na zwykłym PC ??
niestety nie potrafię powiedzieć, ostatnio pracuję jako kierowca sztaplarki ;)
w dalszym ciągu proponuję ci wpięcie 'na krzywy ryj' jakiegoś dysku albo flaszki i tam ustawianie debiana w chwilach, kiedy akurat działanie tego sprzętu nie jest bezwzględnie konieczne. ja bym tak zrobił.
Podobno się niczym nie różni (inżynier IBM mi to uświadomił) bede wiedział na 100% w sobote jak zaczne instalacje to napisze sprawozdanie z wdrożenia dla potomnych.
Z tego co sie dowiedziałem mogą być konflikty z RAID ale to sie zobaczy bede sie martwił w week ;)
Może ktoś miał z was styczność z tym serwerem i orientuje się czy debian Etch jest z nim kompatybilny bo RedHat tak ale nie wiem jak to z Debianem będzie. Czy nie bedzie żadnych problemów z instalacją i potem z exsploatacją jako serwera druku i plików na cups i sambie ??
Firma IBM nie umiała mi odpowiedzieć na to pytanie a jak wywalę starego Netware z tego serwera to ide na żywioł bo Netware jest OEM a niestety nie mam wersji instalacyjnej bo nośniki są zwalone a Novell już nie wspiera wersji 4.1 więc możliwość powrotu przepadnie.[/quote]
Ja stawiałem debiana w wersji AMD64 na xSeries 236 i powiem króciutko: miodzio...;)
Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com gg #1046710
kayo a dyski twarde ?? nie masz żadnych problemu z SCSI ??
A i jescze takie pytanko ile maxmalnie stacji roboczych z windowsem XP mogę podpiąć do Samby postawionej na tym serwerku (procek 2,400 Xeon, Ram 256) zeby to ładnie wszystko chodziło ??
kayo a dyski twarde ?? nie masz żadnych problemu z SCSI ??
A i jescze takie pytanko ile maxmalnie stacji roboczych z windowsem XP mogę podpiąć do Samby postawionej na tym serwerku (procek 2,400 Xeon, Ram 256) zeby to ładnie wszystko chodziło ??[/quote]
Nie było żadnych problemów ze SCSI. Co do samby... to dodałbym jeszcze raz tyle pamięci. A ile stanowisk to zależy od tego jak będzie to wykorzystane jak dużo plików jak często odczyt/zapis i wiele innych parametrów
Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com gg #1046710
elegancko chodzi :)
potwierdzam..mam ten serwerek w sieci osiedlowej postawiony
Time (s) | Query |
---|---|
0.00117 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00743 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.106.23' WHERE u.id=1 |
0.00168 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.106.23', 1732816551) |
0.00165 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732816251 |
0.00091 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=65546 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8578 ORDER BY posted |
0.00264 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8578 AND t.moved_to IS NULL |
0.00021 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00451 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8578 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00109 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8578 |
Total query time: 0.02145 s |