Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Chciałbym mieć na drugim dysku twardym kopię bezpieczeństwa swojego pierwszego dysku, w razie gdyby coś złego stało się temu pierwszemu, żeby tylko podmienić dysk i wszystko działało nadal. Stąd moje pytanie jak zrobić coś takiego? Czy wystarczy zwykłe skopiowanie zawartości pierwszego hdd na drugi, czy trzeba jeszcze poczynić inne kroki?
Jeżeli pisząc " gdyby coś złego stało się" masz na myśli usterkę fizyczną (spalenie, etc.) to poleciłbym zastosowanie RAID1 (mirroring).
[b]dd if=/dev/hda of=/dev/hdb[/b]
warto poeksperymentować również z parametrami bs i count, żeby dobrać optymalne wykorzystanie bufora dyskowego
jesli jest to linux to proponuje co jakis czas walnac taka kopie
tar -clvpj --exclude=/mnt/* --exclude=/proc/* --exclude=/home/* --exclude=/sys/* --exclude=/tmp/* -f /home/kopia.tar.bz2 /
przynajmniej czloweik ktroche miesca zaoszczedzi i puniej ewentualnie wyplic plik z kopiom na cd/dvd lub wyslac na inna maszyne...
Do robienia kopii partycji jest tez dosc fajna zabawka nazywa sie [b]mindi[/b]
Witam
Moim zdaniem większość możliwych problemów z dyskiem wiąże się z przepięciami na zasilaniu. Jak spali zasilacz, to padną Ci oba dyski.
Nie mam zaufania do trzymania kopii na tym samym kompie. Jeśli nie możesz/chcesz robić kopii na DVD to kup sobie [url=http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Zewnetrzne_USB_/_FireWire_/_eSATA/Obudowy_do_dyskow/na_dyski_3_5_/USB_2_0/Obudowa_USB_Welland_ME_740AN_LAN/pelny,id,38706,s,1/]LINK[/url]
i podłącz najlepiej do gniazda zasilającego z inną fazą.
Ideał to oczywiście dobra listwa i UPS .
[i][color=red]drobna korekta, trochę za długi ten link ;)
(rychu)[/color][/i]
podłącz najlepiej do gniazda zasilającego z inną fazą.[/quote]bardzo zabawne, ciekawe skąd weźmiesz inną fazę w obrębie tego samego lokalu. nasze polskie realia...
Ideał to oczywiście dobra listwa i UPS .[/quote]UPS pod kątem podtrzymania systemu, owszem. ale kopię bezpieczeństwa robi się z wielu różnych powodów, nie tylko dlatego, że akurat napięcie w sieci zdechło. listwa natomiast jest o kant dupy do rozbicia... sory.
linux regd. user #248790Offline
Jeśli nie możesz/chcesz robić kopii na DVD to kup sobie [url=http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Zewnetrzne_USB_/_FireWire_/_eSATA/Obudowy_do_dyskow/na_dyski_3_5_/USB_2_0/Obudowa_USB_Welland_ME_740AN_LAN/pelny,id,38706,s,1/]LINK[/url]
i podłącz najlepiej do gniazda zasilającego z inną fazą.
Ideał to oczywiście dobra listwa i UPS .[/quote]
Za 236 zł kupisz na allegro kompa, dołożysz do niego dysk i zostanie Ci jeszcze na 3 m skrętki, sieciowkę i ze 3 browary, które wypijesz w trakcie instalacji i konfiguracji komputera-backupu.
Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik
Moim zdaniem większość możliwych problemów z dyskiem wiąże się z przepięciami na zasilaniu. Jak spali zasilacz, to padną Ci oba dyski. [/quote]
A moim zdaniem najpierw padnie pamięć RAM, później proc, później płyta a na końcu dyski. Tak to jest z punktu widzenia zasilania w kompie i najczęściej się sprawdza. Właściwe chłodzenie dysków oraz umiejętne posługiwanie sie nimi (np. montaż, przenoszenie) też mają duże znaczenie, jeśli chodzi o ich trwałość.
Ostatnio robiłem kompa który miał płytę do pupci (przegrzane mostki przez wsadzony zły zasilacz) i dyski palił (płyta dawała impulsy na ACPI dysku który się włączał i wyłączał, rozkręcając się i zwalniając co chwila, głowica chodziła jak piłeczka do ping-pong'a)
Mam już komputery w domu od 15 lat (w tym czasie zmieniłem miejsce zamieszkania) i jedyne co mi padło to pamięci i kiedyś płyta. Całe życie na listwie bez UPSa.
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
Hm..
Mam jakby doświadczenia odbiegające od normy :)
- kiedy poszło przepięcie i padł zasilacz, to spaliło się wszystko co było do niego podpięte, nie padł RAM i procek
- mieszkałem w dość nowym budynku gdzie developerowi nie opłacało się podłączać gazu, więc każde mieszkanie
miało w kuchni 3-fazowe złącze 7,5 kW i oddzielne obwody na różnych fazach.
- komp z Allegro będzie brał 3-10 razy więcej prądu niż zaproponowany "serwer ftp" (chyba tak to się nazywa)
- mówię o porządnych listwach, a nie o przedłużaczu z bezpiecznikami
Większość moich historii z kompem wiązało się z zasilaniem i może
dlatego spłyciłem problem :)
- komp z Allegro będzie brał 3-10 razy więcej prądu niż zaproponowany "serwer ftp" (chyba tak to się nazywa)
- mówię o porządnych listwach, a nie o przedłużaczu z bezpiecznikami
[/quote]
Moim zdaniem zupelnie chybione argumenty ;] komp z allegro bedzie mial zasilacz około 210 W, więcej raczej nie, i dużo tego prądu nie zużyje... zwlaszcza jezeli bedzei chodził przez 30 minut codziennie, wiecej niz 1 PLN miesiecznie na prad nie wyda....
a porządne listwy... cóz, chyba nie ma takiego pojęcia :D
http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)
A czym jest listwa? Kilka gniazdek zabezpieczonych bezpiecznikiem. Ot co! Jeśli już ktoś chce mieć bajerancką listwe to są ją musi sam wykonać.
Czym sie różni komp z Allegro od zwykłego PC'ta? Nie widze różnicy.
Na allegro sprzedaja zasilacze 150W pod P3 800 Mhz (z markowych kompów). Mnie uczyli w szkole, że jak mnie obudzą w nocy mam znać kilka ważnych praw elektrotechniki m.in. P=I*U*cos. Choćby nie wiem jak kombinować w życiu nie zużyje 3 do 10 razy wiecej prądu.
panowie, dajcie siana z zasilaniem. kopię bezpieczeństwa robi się z różnych powodów, np. był włam, zrobiłem [b]chmod 0666 /[/b], namieszałem coś z pakietami i tera nie wiem co, system plików mi się rozjechał... niekoniecznie dysk musi ulec uszkodzeniu, żeby człowiek sięgał po backupy ;)
mój komp żre 150 watów, w porywach do 180 watów. żeby nie było, zmierzyłem watomierzem. to jest semp64 3000+ z jednym dyskiem i z GF 7600GS, czyli normalny współczesny desktop. ludziom z okolic trójmiasta ciekawym ile prądu ssą ich kompy pożyczę watomierz ;)
Zyong, gratuluję zasilania w chacie, tak właśnie się to powinno rozwiązywać. dodam, że ochronniki przeciwprzepięciowe w klasie B+C również są mile widziane, nie tylko porządna listwa :)
UPS'y z sinusoidą duży wydatek, listwy może i dobre ale cześć powoduje tętnienie na dławikach.
Ja się o prąd nie martwię - na balkonie mam generator i mogę mieć własny prąd :P
Rychu ma rację, to że na zasilaczu pisze np. 500W nie znaczy że tyle on pobiera cały czas.
Taka kopia przydaję sie podczas eksperymentów :D
Zbooj, standardowo P=U*I.
Zyong, tyle że 3-fazowe leci na 380V (albo 360 nie pamiętam teraz) więc jak podepniesz tam cokolwiek innego niż np. płytę indukcyjną to zasilacz na pewno nie wytrzyma :D
Zyong, tyle że 3-fazowe leci na 380V (albo 360 nie pamiętam teraz) więc jak podepniesz tam cokolwiek innego niż np. płytę indukcyjną to zasilacz na pewno nie wytrzyma :D[/quote]
Nie do końca prawda - na dzień dzisiejszy napięcie pomiędzy którąś z faz a przewodem neutralnym wynosi 230V, natomiast między poszczególnymi fazami ok. 397V
Ale to nie na temat ;-)
na dzień dzisiejszy napięcie pomiędzy którąś z faz a przewodem neutralnym wynosi 230V, natomiast między poszczególnymi fazami ok. 397V[/quote]
to może byc również tak, że międzyfazowe wynosi 400 V, a fazowe 231,2 ;)
do dzisiaj teoretycy nie są zgodni. praktycznie jest to 230/400 +5/-10 %
linux regd. user #248790
Zbooj, standardowo P=U*I.[/quote]
To jest teoria. W praktyce zawsze jest jakiś kąt.
[url=https://www.youtube.com/watch?v=rNg2Dh6gPkw]Nemo sailing home...[/url]
dla prądu stałego: P=U * I
dla przemiennego: P=U * I * cos (kąta między U a I)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00078 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.98.10' WHERE u.id=1 |
0.00119 | UPDATE punbb_online SET logged=1732307688 WHERE ident='3.139.98.10' |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732307388 |
0.00128 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.208.189' |
0.00124 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.176.228' |
0.00077 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=66269 |
0.00011 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8601 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8601 AND t.moved_to IS NULL |
0.00008 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00254 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8601 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00146 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8601 |
Total query time: 0.01079 s |