Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witajcie moi mili :)
chciałem się wam pochwalić moim małym sukcesem
otóż zawitałem z wizytą do domu rodzinnego i oczywiście zasiadłem szybciej niż prędko do kompa
niestety - komp leciwy z 128 ramu, zainstalowanym ikspekiem, mulił się niemiłosiernie
jako fanatyk-wariatyk zacząłem prać Mamie beret o linuksie (mam na myśli Debiana oczywiście ;D) i nawet nie zajęło to długo - zainstalowałem Etcha tydzień temu, skonfigurowałęm go na szybko (instalowałem w środku nocy, a rano wybierałem się do Gdyni na openera) tak coby Mamie było dobrze ze wszystkim co potrzebne
dziś wróciłem do domu i co...?
pytam się Mamy, jak tam Debianik, a Mama: a bardzo dobrze :D
przez tydzien nawet nie włączyła windowsa, bo niepotrzebny :P
bałem się o neostradę, ale jak widać wszystko cacha jak się należy,
nawet wam powiem, że Mama neostradę uruchamia z konsoli, bo, jak już powiedziałem nie miałem zbyt wiele czasu na konfigurację i nie zrobiłem klikalnej ikonki na pulpicie do włączania takowej - zaraz się za to zabiorę ;)
tak więc nawet jestem z siebie dumny (bardziej nawet z mojej Mamy, która znakomicie sobie daje radę, mimo, że jest technicznym "dyslektykiem" ;) - po prostu powiedziałem Mamie, że wystarczy czytać informacje, które kompuyter wyswietla na ekranie i tyle :)
jeszcze tylko powiem Mamie, coby zarejestrowała się na naszym forum i będzie git
pozdrawiam
miłosz
ps. kto nie był na openerze w gdyni, niech żałuje
dwa koncerty beastie boys i rewelacyjny muse rządzą :D
gratulacje :)
Gratulacje fajnej Mamy
namów ją na login w naszym wspańiałym Forum
ja w domu jak zainstalowałem Linuxa to nikt go nawet nie trącał, jak kiedys na partycji Linuxowej będąc w domu zostawiłem pare rzeczy i chcialem to wziąc to włączenie Linuxa abym się tam zalogował i sobie to wział to... ojej... pare dni się zeszło...
niby mój Tata może powiedzieć "aaa no tak, ten twoj Linux... no... może to i fajne..." dalej... "aaa wiesz, mi serwer w szkole zużywa 1,5GB RAMu, chyba sobie dokupie kolejny GB... bo co poradzę??" - jak mówię "wypier... tego calego Win2003 i SBSa i postaw Linuxa bo i tak jako router + serwer www / FTP tylko to robi" to i pare lat juz nic nie zdziałałem... a serwer lepiej przeinstalować raz na pare miesięcy (z jakichś pokrakowanych płyt ministerialnych bo same się instalują, wystarczy tylko DVD do napędu włożyć i reset na obudowie wcisnąć) niż postawić sobie śmigający serwer... i to na takiej maszynie jak jest ten teraz to.. o ho ho... ale by chodziło :)
więc... niektórych za chu... nie przekonasz...
pokazujesz że Tobie takie samo (router + www (w tym php z MySQL) + ftp + ssh + pierdoły lokalnie...) na procku 400MHz śmiga że pięknie :)
i wogóle :)
a tutaj ma jakiegoś Core Duo ten 2003 i do dupy chodzi... ale nie... Linux ble...
gratuluję przekonania :)
dzięki za dobre słowa :)
a Mama się tak rozbujała, że już pytała się czy nie lepiej wywalić windowsa :P
poza tym zabrała mi koszulkę Debiana i kazała się fotografować, coby mieć na forum (jak się zarejestruje) zdjęcie.... :D
eeech.... i jak ja mam być normalny z taką rodziną...? ;)
pozdrowienia
miłosz
ale [b]BiExi[/b] widziałaś może te pracownie co Ministersto rozdaje dla szkół??
to jest wogóle porazka...
to tylko dowód na to że M$ dobrze gdzieś pod$marował i ich soft wszędzie idzie... ani to wydajne, ani to udokumentowane jakoś dla odbiorcy po ludzku... a do tego same (jak dla mnie) pokrakowane płyty dostają... i zrobione tak że średnio inteligentna małpa by przeszła instalacje całości...
a co mnie śmieszy najbardziej??
że tego Win2003 + SBS ktoś ni ch... nie zna ale jak na Linuxa namawiam to słyszę odpowiedź "nie... nie znam Linuxa, to trudne... a jakby się psuł... ja z tym mam tyle problemów..."
to zawsze pytam "a tamto (SBS) znasz??"
i tutaj się urywa rozmowa... - a szkoda...
sorry - nerwa mi naruszył ten wątek... :P
bo mam Kolegę który jak poszedł do szkoły na informatyka to pierwsze co zrobił to serwer 'z palca" postawił na Linuxie i się cieszy ze popszedni sobie nie radził z jego stabilnością a Radkowi idzie jak trzeba :)
U mnie w domciu tylko ja korzystam z windowsa ;-)
Głupie pytanie - co to jest ten SBS ?
//EDIT: ok już wiem ;-)
Ha! A ja nawet zaszedłem dalej. U mnie łatwiej było namówić rodziców na Linuksa niż brata. Obecnie w tej chwili mam 3 kompy w domu i rodzice przy swoim robią co chcą. Co prawda, instalacja i konfiguracja leży na mojej głowie ale nie ma problemów. Obecnie Windowsem to straszę domowników. Niedługo planuje zainstalować u babci Ubuntu (to nie żart, babcia ma kompa i umie poczytać newsy, pogadać przez Skype). To będzie wyzwanie :) Babcia chce poznawać komputer więc chłonie wszystko jak gąbka :)
Ha! A ja nawet zaszedłem dalej. U mnie łatwiej było namówić rodziców na Linuksa niż brata. Obecnie w tej chwili mam 3 kompy w domu i rodzice przy swoim robią co chcą. Co prawda, instalacja i konfiguracja leży na mojej głowie ale nie ma problemów. Obecnie Windowsem to straszę domowników. Niedługo planuje zainstalować u babci Ubuntu (to nie żart, babcia ma kompa i umie poczytać newsy, pogadać przez Skype). To będzie wyzwanie :) Babcia chce poznawać komputer więc chłonie wszystko jak gąbka :)[/quote]
Jak ja wam kurcze zazdroszcze, żeby baby u mnie w robocie tak....
choć ostatnio zdebianowałem panią mgr emerytowaną nauczycielkę, po tym jak na win98 straciła wszystkie swoje prace.
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
Babcia chce poznawać komputer więc chłonie wszystko jak gąbka :)[/quote]
ukłony dla Babci!
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypior
Jeszcze dodam iż babcia chce wiedzieć co i jak dlatego iż jest pewna że tam wysoko są już na pewno skomputeryzowani :) Tak sobie żartuje. Chociaż nie mogę osiąść na laurach, jeszcze dużo ją muszę nauczyć. Jestem z mojej babci dumny, mało kto taką ma :) Dziadek już inaczej do tego podchodzi, z dystansem, telefon kom. ma i to mu wystarczy z nowości technicznych.
witajcie .. czasu upłynęło zanim zdecydowałam się napisać..
syn nawet nie wie, że zalogowałam się na forum..hi..hi.. ciekawe kiedy się zorientuje!t ak zajety jest c++,że potrwa to jakiś czas..
teraz marzę o jakimś programie typu picasa2..mam gimpa ale podchodzę do niego jak do jeża..pozdrawiam serdecznie mama Lacera
witam..witam..
weszłam w link i..
tak ..ta picasa ..ale nie znam angielskiego i :( i nie wiem co dalej..
no to tak
dosłownie tutaj jest ta instalka (plik .deb)
http://picasa.google.com/linux/thanks-deb.html
to należy gdzieś zapisać a na stronie która się pokaże jest instrukcja jak zainstalować to
ale zeby było tutaj napisane to tak
1. otwieramy konsolę (dowolną, np. konsole, yakuake, albo cośtam innego ważne że jakiś terminal)
2. wpisujesz "su" wciskasz ENTER i podajesz hasło root'a
3. wpisujesz "dpkg -i plik.picassa.deb" i wciskasz ENTER (gdzie "plik.picassa.deb" to ten plik co się ściągnie z netu)
i powinno działać
syn nawet nie wie, że zalogowałam się na forum..hi..hi.. ciekawe kiedy się zorientuje!t..... ak zajety jest c++, że potrwa to jakiś czas..
mama Lacera[/quote]
A jak się zorientuje, to widzę ten płacz i wściekłość :) - w szkole mnie kontrolujesz i tu mi też wlazłaś !!! :D
Swoją drogą, pierwsza linuxowa Mama - powitać :)
ale jaja hehe
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
Linux dla rodziców to super sprawa. Firewall nie pyta o to, czy coś puścić, czy nie (skąd mają wiedzieć, co odpowiadać). Można wleźć niemal wszędzie bez obawy o złapanie wirusa - nie muszę się martwić, czy nie kliknęli czasem w jakiś podejrzany link albo nie ściągnęli z niewiedzy czegoś zawirusowanego. Po załadowaniu pulpitu nie muszą czekać minuty czy więcej, aż wszystko co trzeba się uruchomi (klikając bez sensu gdzie popadnie i jeszcze bardziej zamulając komputer). Antywirus (Avira) nie wypluwa reklam i informacji o aktualizacjach. Po prostu ustawic ikonkę Firefox na środku pulpitu i wszyscy są szczęśliwi ;-)
no to tak
dosłownie tutaj jest ta instalka (plik .deb)
http://picasa.google.com/linux/thanks-deb.html
to należy gdzieś zapisać a na stronie która się pokaże jest instrukcja jak zainstalować to
ale zeby było tutaj napisane to tak
1. otwieramy konsolę (dowolną, np. konsole, yakuake, albo cośtam innego ważne że jakiś terminal)
2. wpisujesz "su" wciskasz ENTER i podajesz hasło root'a
3. wpisujesz "dpkg -i plik.picassa.deb" i wciskasz ENTER (gdzie "plik.picassa.deb" to ten plik co się ściągnie z netu)
i powinno działać[/quote]
ale jakie hasło? to co podaję jak otwieram neostradę?:(
"teorie usidlają świeżość uczucia i odruchu"
/T.Makowski /
syn nawet nie wie, że zalogowałam się na forum..hi..hi.. ciekawe kiedy się zorientuje!t..... ak zajety jest c++, że potrwa to jakiś czas..
mama Lacera[/quote]
A jak się zorientuje, to widzę ten płacz i wściekłość :) - w szkole mnie kontrolujesz i tu mi też wlazłaś !!! :D
Swoją drogą, pierwsza linuxowa Mama - powitać :)
ale jaja hehe[/quote]
jaja to będą dopiero :)..zawsze jak nie coś zrobiłam ,to było takie "..oj mama"..
szkołę to on dawno skończył..teraz w pracy i w opisie gg ma "..praca mać! ;)..
"teorie usidlają świeżość uczucia i odruchu"
/T.Makowski /Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00089 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.235.66' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.235.66', 1732849097) |
0.00045 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732848797 |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.224.53.246' |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=67506 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8502 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8502 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8502 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8502 |
Total query time: 0.00588 s |