Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Jakie macie doświadczenia z niekontrolowanym wyłączaniem zasilania na serwerach debiana. Mam serwer ale nie mogę go podłączyć do UPS-a i zastanawiam się jak on będzie reagował na "regularne, niekontrolowane" wyłączanie zasialnia.
tripoli
u mnie tak sie dzialo ze s[adkiem napiec puki nie zjeb**lem wspolnoty zeby cos z tym zrobili. Partycje mam ext3 i bez problemu wstaje - podobno fs Reiserfs to nie straszne mu resety. Czasem fsck pojezdzi ci po dysku.
u mnie stoi i broi ;)
a tak na powaznie to nic mu sie nie dzieje pracuje jak pracowal, tylko co jakis czas sptawdza spojnosc systemu i nic pozatym ciekawego sie nie dzieje :)
I o takie odpowiedzi mi chodzilo :) :)
Dzięki
tripoli
Ja kilka razy byłem zmuszony zrobić twardy restart ze względu na to, że czasem mi się Neverwinter Nights wiesza tak, że nie nie mogę dać mu nawet killa - klawiatura i mysz odmawiają posłuszeństwa. Ale Debian wstaje normalnie, jakby w ogóle nie zauważył wyłączenia ;)
a mi sie serverek w piatek zjeba*.
mialem ext3 na /.
debianek 3.1 zamarzl wczasie pracy okolo 3 rano, o 10 rano go odwiedzilem, zresetowalem, fsck zaczelo naprawiac dysk i tak ponaprawialo ze mam polowe /etc/ w /lost&found/. Ale to tez moja wina bo dysk juz dawno sie o wymiane prosil (4GB IBM).
@tripoli1
Powinno być dobrze pod warunkiem, że zawartość /boot będzie umieszczona na partycji z systemem plików bez księgowania, np. ext2.
Powinno być dobrze pod warunkiem, że zawartość /boot będzie umieszczona na partycji z systemem plików bez księgowania, np. ext2.[/quote]
Czemu? Ja nie mam oddzielnej boot, jest to ext3.
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypior
W przypadku ext3 można zamontować go z opcją [b]data=journal[/b] powinno to trochę zwiększyć bezpieczeństwo (man mount).
PS. Ja jak tworzę ext3 to używam opcji [b]-O dir_index[/b] (man mkfs.ext3) używa drzewa B-Tree podobnie jak reiserfs
Powinno być dobrze pod warunkiem, że zawartość /boot będzie umieszczona na partycji z systemem plików bez księgowania, np. ext2.[/quote]
Czemu? Ja nie mam oddzielnej boot, jest to ext3.[/quote]
Ext2 jest najmniej podatny na uszkodzenia logiczne. W zasadzie najbezpieczniej jest jeśli partycja /boot w ogóle nie jest zamontowana.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]Offline
Witam
Mam pytanie jak sobie poradziliście z ponownym załaczeniem serwera po zaniku zasialania? w wypadku gdy jest on oddalony od miejsca w którym się znajdujecie.
W biosie płyty głównej nie mam opcji Restore on AC Power Lost a szukam czegoś co ułatwiło by mi życie z lataniem i załaczaniem serwera ;)
Witam
Już mam radę ;)
Wystarczy równolegle na pinach power dać kondensator elektrolityczny o wartości od 1 do 10 uF biegunem ujemnym do pw- i już serwer będzie się załączał automatycznie po powrocie zasilania.
Dotychczas działa świetnie ;)
ja np mam starego compaq slima ( P2 350Mhz) to tam jest zasilacz AT wiec sam mi wstaje po resecie ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00015 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00171 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.149.24' WHERE u.id=1 |
0.00178 | UPDATE punbb_online SET logged=1732225013 WHERE ident='3.15.149.24' |
0.00055 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732224713 |
0.00093 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=67638 |
0.00184 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8823 ORDER BY posted |
0.00098 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8823 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00147 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8823 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00079 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8823 |
Total query time: 0.01032 s |