Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A więc chciałem wyczyścić dysk tak żeby normalnie był uper hiper wyczyszczony :) zapuściłem sfill i już leci sobie prawie 9h. Ma ktoś jakąś inną metode ? Dysk ATA 120Gb.
ZTCW, takie logiczne usuwanie danych niewiele Ci da, jeżeli dysk ma odpalony mechanizm SMART to niektóre dane sa dla Ciebie zablokowane a tam mogą być naprawdę ogromne ilości danych
szyfrowanie dysku, jedyne wyjście. chcesz format, wywalasz klucz z luksa i koniec.....
a jak juz musisz to nadpisanie danych 100 razy daje Ci 100% pewność.
ja tam formatowalem przy uzyciu Hiren Boot CD, jest tam kilka programow do wipe'owania dysku.
80GB - 3h
po takim zabiegu wiekszosc dostepnych programow typu Recovery (np. File Scavenger, R-Studio) nie powinno byc wstanie rekowerowac takich danych
oh, te programy nie radzą sobie juz z jednokrotnym nadpisaniem danych ;]
myślę, że autor tematu bardziej boi sie firm w stylu ontrack ;)
.. ah, moje marzenie, dostac pracę w ontracku :)
A chccesz go tylko wyczyscic czy jeszcze z niego kozystac??
Moze defibrylacja elektryczna prądem o napięciu 100 – 400 W/s??
shred, wipe - one działają na podobnych zasadach co sfill
Nadal leci :)
rano:
No i prąda w nocy niebyło.... to jeeszcze jeden i jeeeszcze raz....
Tak dla potomnych :) dysk 120Gb ATA czas bezpiecznego kasowania danych sfillem
real 11540m59.822s user 6m30.428s sys 5569m15.759s
Czy nie sądzicie że to troszke dużo ??
Czy nie sądzicie że to troszke dużo ??[/quote]
faktycznie, 8 dni (jeśli dobrze liczę) to troszkę przydługo :P
[url=http://terapieautorskie.pl][img]http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif[/img][/url]
pozdrawiam
szczypior
Wystarczy zajrzeć do man sfill aby się przekonać, że przy wymazywaniu domyślnym wykonuje aż 38 przejść.
Cztery przejścia zupełnie wystarczą aby odczyt danych był praktycznie uniemożliwiony, a skróciło by to czas do niecałego jednego dnia. :)
Szyfrowanie to jednak lepsza opcja i zabezpiecza od razu. :)
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
ja przegrałem zakład z kumplem. Ja puściłem juz zdychajacy dysk 40 GB, który używałem to backupu danych (wtedy jeszcze nie szyfrowałem :/ ) i nagralem mu tam pare filmów, a on zadeklarował sie ze odzyska moje dane . zalozylem sie o 100 PLN
przez TYDZIEŃ z plytki z hiren boot cd chyba killdiskiem traktowalem ten dysk, non stop, oddałem mu dysk - odczytał w ciągu 15 minut dużą część danych zablokowanych przez S.M.A.R.T. w tym plik ustawien totalcmd w którym były moje hasła do FTP, co prawda plik był bardzo niekompletny ale na 17 kont podał mi hashe 3 od razu.
szczerze.. nie wiem jak zamazac i tamte informacje :|
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)
Comment: http://firegpg.tuxfamily.org
iD8DBQFG5Szj7tyJ7YiisagRAtSuAJ4x8CO3p6DmexQWLjwLdheLrhPHRACghSRk
UpJoDIGDPXwNcd7mHY5aVkA=
=6fRw
-----END PGP SIGNATURE-----
Co prawda nie przoduję w znajomości tych mechanizmów, ale może wyłączyć SMART i wykonać ponownie wipe na całym urządzeniu.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.133.39' WHERE u.id=1 |
0.00094 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.133.39', 1732703882) |
0.00081 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732703582 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=68210 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8902 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8902 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8902 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00120 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8902 |
Total query time: 0.00607 s |