Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałbym wysłuchać opinii osób, które oprócz Debiana użytkowały/użytkują Gentoo: jakie plusy/minusy w stosunku do Debiana w codziennej pracy? Jak z mityczną szybkością? Jak ze stabilnością w stosunku do testing czy unstable?
Myślę i myślę i nie mogę rozstrzygnąć, czy poświęcić partycję Gentoo, czy sidowi i który z systemów zgłębiać ;-)
Myślę i myślę i nie mogę rozstrzygnąć, czy poświęcić partycję Gentoo, czy sidowi i który z systemów zgłębiać ;-)[/quote]
Oba ;] Jak ci się znudzi to polecam jeszcze poznać pld i systemy bsd, na koniec zostaw sobie solarisa.
Witaj!
Ja korzystałem z Gentoo przez prawie pół roku. System jest wg. mnie stabilniejszy niż Debian sid. Oczywiście mówię o Gentoo ~x86 - wersja niestabilna.
Dla mnie ten system się nie nadawał :/ Czasami testuje różnego rodzaju programy - zniechęcała mnie kompilacja - a raczej czas!
Byłem zadowolony jedynie z tego, że sam postawiłem system i wiem co w nim mam! Dużo mnie nauczyło Gentoo - mi. szukania na google xD
Dobranie dobrych flag pod procesor... Zabawa ;) Każdy konfiguruje jak mu się podoba, albo jak bardzo jest obczajony. ;)
Małe porównanie:
Instalacja Debiana + KDE + szmery bajery - 2-3h... Można skrócić!
Instalacja Gentoo + KDE + połowa... - 5 dni. :/
Chciało by Ci się kompilować Firefoxa godzinę na Sempronie 3000
Sun Aug 5 03:55:47 2007 >>> www-client/mozilla-firefox-2.0.0.6 merge time: 57 minutes and 49 seconds.
Albo [b]kdebase[/b] - [b]merge time: 1 hour, 22 minutes and 12 seconds.[/b][b]
gcc-4.2.0 - merge time: 1 hour, 41 minutes and 7 seconds.[/b]
Może gdybym miał lepszego proca, to bym się zastanowił....
Czeka mnie zaraz szkoła - i nie mam czasu na "grzebanie".
Ja podziękowałem i na drugiej partycji postawiłem Debiana xD.
Może się wypowiedzą bardziej obczajeni ludzie, ja to się tam znam.... :]
Ja mam gentoo, mimo iż kompilacja troche trwała IMO sie opłacało. Uzywam wersji stabilnej, a mimo to i tak często są pakiety aktualizowane. Jedyny minus to czas, ale nikt nikomu nie karze przecież patrzeć na log kompilacji (:]). Do tego bardzo podoba mi się w gentoo rozmieszczenie plików konfiguracyjnych, oraz układ skryptów startowych. Ale ja myślę że jak przyjdzie BiExi to się lepiej na ten temat wypowie :)
Pozdrawiam.
Witam
Chciałbym wysłuchać opinii osób, które oprócz Debiana użytkowały/użytkują Gentoo: jakie plusy/minusy w stosunku do Debiana w codziennej pracy? Jak z mityczną szybkością? Jak ze stabilnością w stosunku do testing czy unstable?[/quote]
Z szybkością to jest tak, że jak się z flagami przedobrzy to szybkość naprawdę jest tylko mityczna, wiadomo, że mogło by być szybciej ale jest dziwnie wolno. U mnie najlepiej zbierał się LFS. :)
Poza tym spoko dystrybucja, bardzo dużo portów, duża baza wiedzy, ale instalacja dla cierpliwych i mających duuużo czasu, oraz dla tych co wiedzą dokładnie do czego potrzebują systemu.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
z gentoo po roku czsu uciekłem na Deba dlaczego
aptitude install coś a w gentoo miesza i miesza i miesza kde kiedys instalowałem 12 godzin to jest chore
I nie było w zasadzie zadnej róznicy szybkoscią to wszystko mity i legendy
Jestem dumny z mojego Debiana sid innege systemu nie widzę
Edit
no czasem na gentoo oraz freebsd cos pomieszam ale to musze byc nacpany by tam co kolwiek poklikać
Z szybkością to jest tak, że jak się z flagami przedobrzy to szybkość naprawdę jest tylko mityczna, wiadomo, że mogło by być szybciej ale jest dziwnie wolno. U mnie najlepiej zbierał się LFS. :)
Poza tym spoko dystrybucja, bardzo dużo portów, duża baza wiedzy, ale instalacja dla cierpliwych i mających duuużo czasu, oraz dla tych co wiedzą dokładnie do czego potrzebują systemu.[/quote]
Czy pisząc o "przedobrzeniu" z flagami myślałeś o tym, że ustawi się ich zbyt dużo? :-) Faktycznie, przy desktopie i tak trzeba pakować większość flag, bo ma być multimedialny, uniwersalny itp. Jak się dużo obetnie, to w użytkowaniu to szybko wyjdzie.
LFS.... hmmm, on wymaga chyba jeszcze więcej czasu ;-)
MMW
KDE
Lenovo S510 SFF (10KY000SPB)
W zasadzie co do kompilacji to znalazłem taki artykuł:
Z pewnością wielu użytkowników Linuksa chciałoby posiadać system w pełni zoptymalizowany pod swój komputer, jednak nie ma chęci lub umiejętności, aby instalować dystrybucję Gentoo. Tu z pomocą przychodzi nam przydatne narzędzie apt-build, które można zastosować w każdej dystrybucji korzystającej z APT-a jako menadżera pakietów. Autor: ??? Tu jest właśnie czas na apt-builda. Po instalacji programu poleceniem apt-get install apt-build zainstalujemy i skonfigurujemy apt-builda. Podczas konfiguracji jesteśmy pytani o stopień optymalizacji, czy chcemy utworzyć repozytorium apt-builda dla APT oraz o architekturę procesora. Oczywiście w każdej chwili możemy przekonfigurować ustawienia poleceniem: dpkg-reconfigure apt-build Podczas rekonfiguracji mamy do wyboru dodatkowe opcje dla gcc i make, opis tych opcji można znaleźć w pomocy systemowej: man gcc i man make. Teraz możemy już spokojnie optymalizować nasz system. Program korzysta z wpisów deb-src w pliku /etc/apt/sources.list. Dzięki źródłom zawartym w tym repozytorium, prawie całkowicie automatyzuje proces kompilacji i instalacji oprogramowania (podobnie jak emerge w Gentoo). Pobiera źródła oraz zależności, kompiluje program, tworzy pakiet deb oraz go instaluje. Mamy też do dyspozycji spory wachlarz opcji. Opiszę jednak tylko te podstawowe: apt-build update — aktualizuje listę repozytoriów, apt-build upgrade — aktualizuje system, apt-build install program — instaluje program, apt-build world — coś dla eksperymentatorów, rekompiluje cały system. Przydatne będą też opcje: --noupdate — użyteczne jeżeli mamy słaby komputer i nie chcemy za każdym razem odświeżać listy repozytoriów (apt-build przy każdym poleceniu wykonuje update), --yes — nie musimy potwierdzać czy chcemy zainstalować program, --force-yes — instalacja nieuwierzytelnionych pakietów (UWAGA: apt-build nie zainstaluje pakietu nieuwierzytelnionego, co gorsza podczas instalacji nie zapyta się nas o to, więc ta opcja jest wysoce wskazana), --reinstall — reinstaluje pakiet, --rebuild — przebudowuje pakiet. Przebuduj sobie Debiana! Jeżeli ktoś po przeczytaniu kilku zdań wcześniej chce rzucić się na głębokie wody i od razu przebudować system, musi wiedzieć kilka rzeczy, bez których rekompilacja się nie odbędzie. Polecenie apt-build world powinno na początku wyrzucić: -----Rebuilding the world!----- -----Building package list----- Please read README.Debian first. Oczywiście system nie został przebudowany. Dzieje się tak ponieważ domyślne apt-build nie ma w sobie pełnej listy pakietów systemowych, jednak da się to naprawić poleceniem: dpkg --get-selections | awk '{if ($2 == "install") print $1}'> /etc/apt/apt-build.list Ja ze swojej strony poleciłbym jeszcze dodanie opcji –-yes oraz –force-yes, aby zautomatyzować proces przebudowy. Po tym zabiegu, rekompilacja powinna wystartować bez problemu, jednak nigdy nie ma 100% pewności, że kompilacja nie stanie w pewnym miejscu, oraz że nawet po teoretycznie dobrze wykonanym zabiegu, wszystko będzie działać jak powinno. A co z flagami USE? Wielu z was zapewne zastanawia, że jeżeli możemy przekompilować system tak jak w Gentoo, to czy tu też mamy dostęp do flag USE. Dla niewtajemniczonych: flagi USE są specjalnymi opcjami w portage (systemie pakietów Gentoo). Dzięki nim nie musimy kompilować programów z obsługą wszystkich opcji. Na przykład jeżeli korzystamy tylko z środowiska GNOME i nie potrzebujemy obsługi KDE, możemy ustawić kompilator tak, aby programy były kompilowane tylko z obsługą tego pierwszego. Niestety apt-build nie posiada obsługi tych flag. Mimo że sam program jest w stadium wersji rozwojowej, zapowiada się bardzo obiecująco. Według mnie, w przyszłości będzie mógł spokojnie konkurować z portage w Gentoo. Jednak na dzień dzisiejszy, system ten jest zbyt młody i mało dopracowany, aby konkurować ze stabilnym, dojrzałym i łatwym w obsłudze portage. Jednak Debian, w odróżnieniu od Gentoo, nie został stworzony do kompilacji a wręcz odwrotnie. Jeżeli tylko możemy, powinniśmy korzystać z domyślnego repozytorium, jednak kto z nas nie pokusi się, aby całkowicie zoptymalizować swój system. Na koniec nietypowa prośba. Autor tego artykułu jest bardzo proszony o odezwanie się do michuka: michuk@jakilinux.org, najlepiej z CC do t_ziela: t_ziel@jakilinux.org). Niestety w niewyjaśnionych okolicznościach michuk zagubił logi jabbera czy też wymianę mailową z autorem i nie potrafi go teraz zidentyfikować :P
bespośrednia linka: http://jakilinux.org/linux/debian/apt-build-optymalizacja-dla-kazdego/
apt-build jest... za młody ;]
no sorry ale, uzywa tylko apt-get i nie daje mi żadnego wyboru ;] robi syf w systemie, nie sprawdza kluczy publicznych. no a przeciez....... paczki z debiana są kompilowane na -O2 ... a -O3 jest przeciez jeszcze niestabilne
jak to mawia Ryszard
Amen i enter ;)
Racja ;]
No dobrze, powiem Wam..... wprawdzie to straszna zdrada, ale to nie ja to Ona, to Biexi paskuda :) postawiła serwer DUG'a na Gentoo.
Ja być niewinny, Giertych zaświadczy
postawiła serwer DUG'a na Gentoo.[/quote]
http://src.gentoo.pl/ stoi na Debianie ;)
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Jak tak dalej będzie to rozszerzymy nasze forum o różne działy i zmienimy nazwę na "Polskie forum dyskusyjne miłośników Linux/Unix" i nie widzę w tym nic złego. Sam zdradzam Debiana ;) lubię inne dystrybucje, bo w końcu Linux to Linux tylko, że ma inne nazwy i konfiguratory :)
p.s
z ciast najbardziej lubię schabowe a z linux-ów windowsa 3.11 ;)
Kto z Panów użytkowników i Pań użytkowniczek jest przeciw proszę podnieść rękę i nacisnąć przycisk :P
A tak w temacie:
Jeśli masz czas i dużo zbędnych pieniędzy na rachunek za energie elektryczną to się pobaw :)
apt-build
testowałem dawno temu jak chcecie miec system w kosmos prosze bardzo
Na tym forum jest dobry klimat i rozszerzenie o nowe działy byłoby niezłe :-)
Jak zauważycie na dole wiadomości, piszę teraz z Gentoo ;-) Faktycznie, rachunek za prąd dostanę kosmiczny - ciągle tylko miele i miele, aktualnie międli Firefoksa. Ale szybkość jest naprawdę dobra - szczegółowe testy porównawcze na Firefox zrobię później. Teraz wyjeżdżam na 10 dni na urlop - a jak wrócę, będę testował i dopieszczał Gentoo :-D Musze się pakować, kończę - oby skończył kompilację Firefoksa przed wyjazdem ;-)
Pozdrawiam wszystkich.
oby skończył kompilację Firefoksa przed wyjazdem ;-)
Pozdrawiam wszystkich.[/quote]
raczej przed powrotem :D
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
pozatym kto non stop cos dorzuca do systemu ?[/quote]
kto by tam ugprade'ował system? frajerzy jacyś...
co do tej mitycznej szybkości — to nie jest główna zaleta Gentoo, raczej skutek uboczny. Główną zaletą Gentoo jest to, że się system samemu kompiluje — a skoro już to się robi samem, to robi się to wedle własnych upodobań.
Szybkość jest porównywalna z binarnymi dystrybucjami odpowiednio skompilowanymi, np. PLD (polecam! ;]), Yoper. A o ile szybciej się je instaluje. ;)
Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712
Niektórz mówią, że Arch Linux to "Gentoo w 40 minut" ;]
Ale mowa o calym systemie, a nie o samym tarballu stage3 i portage + edycja kilku conf'ów :P
jak kiedys podchodzilem do gentoo to system z kde base stawialem 2 dni a potem sie wykrzaczylo cos i musialem od nowa, wiec wrocilem do debiana ;]
No dobrze łokej przyznaje śię też zdradzam debianka prosze nie ćiepać mięchem ale to tylko na chwile by coś pocykać dla zabawy
Obecńie siedzę na Arch fajna zabawka ten Arch
Można zasymilować portage'a do debiana i cieszyc się mieszanką gentoo+debian ;-)
Oczywiście można robić wiele innych rzeczy :-)
Ja z gento korzystam juz od jakiegos czasu i jestem badzo zadowolona, przedewszystkim wzrostem wydajnosci:]
dodatkow gentoo ma fajan zabawke do naprawy system (revdeb-rebuld)
kolejna zaleta to to ze mozna kompilowac pakiety z takimi flagami ktre sa nam potrzebne w debianie nie do konca widomo z czym zsotala zrobiona paczka....
Na worksacje gentoo tylko dla cerpliwych za to na servery jest swietny...
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.227.108' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.227.108', 1732851096) |
0.00040 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732850796 |
0.00059 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.6' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=68274 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8901 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8901 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00176 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8901 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8901 |
Total query time: 0.00655 s |