Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Sciagnalem sobie dekoracje okna w postaci binariow do instalowania. postepuje wg wskazowek w pliku README
1) untar the archive 2) cd to the new directory 3)./configure --prefix=`kde-config --prefix` 4) make >/dev/null 2>&1 5) make 6) make install
przy ./configure pojawia sie pare bledow ale mimo wszystko pisze ze mozna kompilowac:
configure: creating ./config.status wrong input (flag != 4) at admin/conf.change.pl line 117, <> line 1203. config.status: creating Makefile config.status: WARNING: Makefile.in seems to ignore the --datarootdir setting config.status: creating kwin/Makefile config.status: WARNING: kwin/Makefile.in seems to ignore the --datarootdir setting config.status: creating kwin/config/Makefile config.status: WARNING: kwin/config/Makefile.in seems to ignore the --datarootdir setting config.status: creating config.h config.status: config.h is unchanged config.status: executing depfiles commands Good - your configure finished. Start make now
przy kroku 5. pojawia sie dosc spory log bledow ale mimo wszystko mozna dalej kompilowac(nie wkleje calego loga bo jest za dlugi)
cylonminimal.cpp:1697: error: 'options' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:1738: error: 'isMinimizable' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:1740: error: 'isActive' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:1742: error: 'isMaximizable' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:1744: error: 'isActive' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:1746: error: 'isCloseable' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:1748: error: 'isActive' was not declared in this scope
przy ""make install"":
cylonminimal.cpp:2141: error: 'options' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:2143: error: 'maximizeMode' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:2143: error: 'MaximizeVertical' was not declared in this scope cylonminimal.cpp:2145: error: 'options' was not declared in this scope cylonminimal.cpp: In member function 'virtual QSize Cylonminimal::CylonminimalCl ient::minimumSize() const':
dodam ze przy instalacji kazdych binariow pojawiaja sie bledy i nie da sie nic zainstalowac:/ Moje pytanie brzmi nastepujaco:
O co kamman?:D
to sobie sciágnij inna dekoracje taka co sie da zainstalowac - zawsze tak robie
sorki nie doczytalem
dzieki za podpowiedz;] napisalem tego posta bo nie tylko [b]te[/b] binaria nie chca sie zainstalowac tylko [b]wszystkie[/b] i chce cos zrobic zeby sie juz dalo instalowac binaria, wiec prosze,czytaj dokladnie posta i jak mozesz pomoc to prosze o pomoc[/b]
brakuje jakiś pakietów developerskich. Niestety nie jestem aż tak dobry, by wiedzieć co ( za mało informacji), ale pewnikiem warto doinstalować kdelibs4-dev kdebase-dev
kde-devel??
jesli to jakiś nowy bajer to zobacz czy masz zainstalowane
libkdebase4-devel
kiedy zainnstalwoalem kdebase-dev pojawil sie jakis dziwny konfigurator(juz nie pamietm jakiego pakietu dotyczyl ale mial cos wspolnego z kdm) zaraz potem wylaczyl sie xserwer. wstal bez problemu ale nie da sie teraz zainstalowac nic:/ poajwia sie w konsoli log:
debian:/home/mateusz/cylon kc/cylonminimal-0.1# apt-get install kde-devel E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem. debian:/home/mateusz/cylon kc/cylonminimal-0.1# dkpg --configure bash: dkpg: command not found
co sie stalo?
Do [url=http://www.kde-look.org/content/show.php/Crystal?content=13969][color=blue]TEGO[/color][/url] brakowało mi kde-devel. Doinstalowałem i ruszyło :)
[URL=www.fotosik.pl][img]http://images13.fotosik.pl/69/bf6d30be60c27d4c.jpg[/img][/URL]
EDIT: A to nie potrzebne [b]xorg-dev[/b]?
ale teraz sie nie da nic zainstalowac. nawet synaptic nie odpala
pisze jak byk
dpkg --configure -a
kiedy zainnstalwoalem kdebase-dev pojawil sie jakis dziwny konfigurator(juz nie pamietm jakiego pakietu dotyczyl ale mial cos wspolnego z kdm) zaraz potem wylaczyl sie xserwer. wstal bez problemu ale nie da sie teraz zainstalowac nic:/ poajwia sie w konsoli log:
Kod:
debian:/home/mateusz/cylon kc/cylonminimal-0.1# apt-get install kde-devel E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem. debian:/home/mateusz/cylon kc/cylonminimal-0.1# dkpg --configure bash: dkpg: command not foundco sie stalo?[/quote]
edit
sorki zdublował sie mi post przepraszam
[url=http://img196.imageshack.us/i/freebsde.jpg/][img]http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg[/img][/url]
no zrobilem tak jak pisze i znowu wyskoczyl ten konfigurator. przeladowalem komputer itp i dalej nie chce dzialac synaptic. wyskakuje ten sam blad
juz opanowalem sytuacje. pomoglo dpkg --pending --remove. ale teraz jak chce zainstalowac kde-devel to wymagany jest plik o nazwie libpam0g i to wlasnie on psuje mi menedzer pakietow i resetuej kdm. Jak to ominac?
sory za nastepnego posta ale nie wiem jak sie dolacza;)
Zrób to bez x-ów.
dobra przeszlo;) zainstalowalem wszystkie pakiety o ktorych mowiliscie i dalej pojawiaja sie te same bledy:/
mi się skompilowało. Potrzebujesz pakietów developerskich do tych pakietów:
kdelibs4c2a (>= 4:3.5.7-1), kwin (>= 4:3.5.7-1), libart-2.0-2 (>= 2.3.18), libaudio2, libc6 (>= 2.6-1), libfontconfig1 (>= 2.4.0), libfreetype6 (>= 2.3.5), libgcc1 (>= 1:4.2.1), libice6 (>= 1:1.0.0), libidn11 (>= 0.5.18), libjpeg62, libpng12-0 (>= 1.2.13-4), libqt3-mt (>= 3:3.3.7), libsm6, libstdc++6 (>= 4.2.1), libx11-6, libxcursor1 (>> 1.1.2), libxext6, libxft2 (>> 2.1.1), libxi6, libxinerama1, libxrandr2 (>= 2:1.2.0), libxrender1, libxt6, zlib1g (>= 1:1.2.3.3.dfsg-1)
mam te pakiety i nic to nie dalo
mam te pakiety i nic to nie dalo[/quote]
developerskie?
Jeśli je masz a nie kompiluje się, to ni mam bladego pojecia dlaczego tak jest. Za mało informacji podałeś.
born to be root
linux register user #362473
Co jeszcze chcesz wiedziec?
Jestem wręcz pewien, że mimo wszystko nie masz jakiegoś pakietu developerskiego. Wklej [u]całe [/u] wynik polecenia make na http://rafb.net/paste/ i daj linka. Mi się skompilowało, czyli pewnikiem da się.
okazalo sie ze pare pakietow bylo za staryvh;) juz jest ok. dzieki za pomoc
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.23.124' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.23.124', 1732457222) |
0.00052 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732456922 |
0.00041 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=68778 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8969 ORDER BY posted |
0.00037 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8969 AND t.moved_to IS NULL |
0.00025 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00118 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8969 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00115 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8969 |
Total query time: 0.00622 s |