Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam spory kłopot z jednym z kompów na debianie. Jest to Sarge. Wiem, należy mu sie upgrade, ale to dopiero przed nim. Jak poradzę sobie z tym kłopotem. Mianowicie wewnątrz jest macierz soft z dwóch dysków SATA. Wszystko działa bez problemu. Podłączyłem dodatkowy dysk ATA o rozmiarze 320GB, żeby robić na nim rachiwizacje części danych. Ilość tych danych to około 85GB. Niestety dysk ten nie może być podzielony, ponieważ archiwizacja nadpisuje pliki i tworzy twarde dowiązania. I tu zaczął się kłopot. Niezależnie od tego, czy była to partycja FAT32, ext3 czy wreszcie wolumin LVM z kilku małych partycji sformatowany na ext3, to podczas archiwizowania danych, po nagraniu około 22 GB wszystko siada. Ciężko określić nawet przyczynę, ponieważ efekty widzę w postaci komunikatów programu archiwizującego. Gdy robiłem to pośrednio przy urzyciu cpio nagle w trakcie wyskakiwało:
cpio: write error: Brak miejsca na urządzeniu
cpio: write error: Wartość za duża dla zdefiniowanego typu danych
Kiedy robiłem to pośrednio przy pomocy rsync otrzymałem:
rsync: recv_generator: mkdir "katalog_docelowy" failed: No such file or directory (2)
rsync: stat "katalog_docelowy" failed: No such file or directory (2)
I pojawia się to nagle w trakcie racy archiwizacji, zaraz pod prawidłowymi komunikatami powodzenia. Od tego momentu zupełnie jakby dysk był odłączony. Jest coprawda zamontowany i daje się odmontować, natomiast w punkcie montowania nie pokazuje jego zawartości i np. cfdisk pisze że nie znajduje urządzenia a tune2fs wyświetla:
tune2fs: Attempt to read block from filesystem resulted in short read podczas próby otworzenia /dev/vg00/lv00
Nie można znależć poprawnego superbloku systemu plików
Pomaga tylko reset kanałów IDE, czyli poprostu restart systemu.
Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
Podłączyłem dodatkowy dysk ATA o rozmiarze 320GB, żeby robić na nim rachiwizacje części danych. Ilość tych danych to około 85GB. Niestety dysk ten nie może być podzielony, ponieważ archiwizacja nadpisuje pliki i tworzy twarde dowiązania.[/quote]
Wybacz nie rozumiem...
podzielenie dysku=utworzenie partycji?
gdzie archiwizacja nadpisuje pliki i tworzy twarde dowiązania (raczej nie na nowym dysku)
Może napisz co po kolei robisz. Postaram się pomóc.
Teraz teoretycznie ;-)
aby dysk "nadawał się do pracy trzeba w nim utworzyć przynajmniej jedną partycję, po zapisaniu zmian, wskazany jest restart systemu w celu odczytania ponownie tablicy partycji, przynajmniej ja tak robię, następnie tworzy się na tej(tych) partycjach systemy plików i na ostatek montuje poszczególne partycje do odpowiednich katalogów i pora na archiwizacje.
Wyjątkiem jest "archiwizacja" przy pomocy "surowego" transferu danych z pominięciem systemu plików np przy pomocy dd - wtedy na dysku nie musi być żadnych partycji. Raczej do specyficznych zastosowań.
Rzeczywiście trochę namieszałem. Prościej mówiąc zależy mi, żeby na dysku była jedna partycja, albo jeden logiczny obszar danych, chyba że znasz narzędzia, które potrafią podczas archiwizacji, a później porównywania/analizy/odzyskiwania tych kopii korzystać z kilku partycji i samodzielnie zarządzać podziałem danych?
Podłączony przeze mnie ATA to 320 GB. Ilość informacji, która w tej chwili będzie na niego archiwizowana to ok 85 - 100GB, ale to się będzie szybko zwiększać. Walczę z tym już kilka dni. Tworzę partycje i usuwam, pamiętając oczywiście restartuje system :) Nie ma mowy żebym zapomniał utworzyć system plików czy zamontować. Dysk działa prawidłowo w systemie. Zapisuje i odczytuje z niego dane normalnie. Całość poddaje się dopiero w trakcie właściwej archiwizacji.W tej chwili mam na tym dysku zrobiony LVM, z jednym woluminem logicznym. I kłopot jest dokładnie ten sam.
Mam nadzieję, że wszystko dokładnie wyjaśniłem.
Limitów wielkości partycji lub pliku nie przekroczyłeś bo wynoszą:
Rozmiar bloku w systemie plików: 1kB 2kB 4kB Maksymalny rozmiar pliku: 16GB 256GB 2048GB Maksymalny rozmiar systemu plików: 2047GB 8192GB 16384GB
Jedyne co mi przychodzi na myśl to uszkodzony dysk, na stronie [url]http://www.ultimatebootcd.com/index.html[/url] są obrazy płytki z narzędziami do testowania dysków, zrób pełny skan dysku.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.193.175' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.193.175', 1738438835) |
0.00063 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738438535 |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=69098 |
0.00065 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=8989 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=8989 AND t.moved_to IS NULL |
0.00020 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00073 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=8989 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=8989 |
Total query time: 0.00611 s |