Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Zainstalowalem sterowniki nvidia wg opisu z tego forum ale nie chca sie X-y odpalic:/
na Etch wszystko smigalo bez problemu a teraz tutaj sa problemy:/
xorg.0.log:
[http://rafb.net/p/bbqMTA59.html
Ale jak je zainstalowałeś pobrałeś sterowniki ze strony producenta czy poprzes repro?? Jaki model karty?
pobieralem ze strony producenta stery z oznazeniami 9639( ostatnie co oblsuguja geforce 4 mx440)
A próbowałeś wcześniej instalować sterowniki z repozytorium czy pierwszy raz instalowałeś ze strony producenta??
probowalem obu sposobow, reinstalowalem i tez nie chcialy dzialac
więc tak usuń pliki
#aptitude purge [nazwa_pliku]
nvidia-glx nvidia-glx-dev nvidia-kernel-2.6.18-2-k7 nvidia-kernel-2.6-k7 nvidia-kernel-source nvidia-settings
a także w
/etc/init.d
wykasuj (recznie)
nvidia-kernel i nvidia-glx
i restart powinno działać jeśli nie to napisz coś więcej czyli jak te x'y nie startują:)
Na pewno masz zmienione wpisy w xorg.conf ?
dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
wlasnie X-y nie wstaja jak mam xorg.conf po zmianie go pod sterowniki nvidii. jak jest standardowy to dzialaja X=y ale nie ma sterownikow nvidii
a czytał kolega [b]cały[/b] [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=3977]ten wątek[/url]?
Przejdź do folderu, w którym znajduje się pobrany plik. Teraz wpisz:
Kod:
chmod +x NVI*
lub zamiast NVI* wpisz pełną nazwę pobranego pliku.
Teraz zainstalujemy odpowiednie pakiety (jako root oczywiście musisz te polecenia wykonać):
Kod:
aptitude update && aptitude install linux-headers-`uname -r` gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base gcc-3.4-base libgcc1 g++ g++-4.1 build-essential
lub jeśli używasz apt-get:
Kod:
apt-get update && apt-get install linux-headers-`uname -r` gcc gcc-4.1 gcc-4.1-base gcc-3.4-base libgcc1 g++ g++-4.1 build-essential
Teraz wyloguj się z root'a (exit), pozamykaj wszelkie programy i naciśnij podaną niżej kombinację klawiszy:
Kod:
Ctrl + Alt + F1
gdzie F1 możesz oczywiście zastąpić numerem innej konsoli.
Teraz jesteś już w konsoli, więc zaloguj się na root'a i wpisz:
Kod:
/etc/init.d/gdm stop
lub:
Kod:
/etc/init.d/kdm stop
lub jeszcze co innego - zależnie z jakiego menadżera logowania korzystasz.
Po wykonaniu powyższych, przejdź do katalogu gdzie znajdują się sterowniki i wpisz:
Kod:
sh NVI*
gdzie NVI* możesz zastąpić pełną nazwą pliku instalacyjnego.
Teraz uruchamia się instalator. Zaakceptuj licencję, na pytanie, czy instalator ma pobierać dodatkowe pliki z internetu, możesz odpowiedzieć No. Jeżeli podczas instalacji wystąpi błąd, zobacz co jest tam napisane i dojdź do tego co powoduje ten błąd (zapewne brak jakiejś paczki). Pod koniec instalacji, instalator zapyta Cię, czy sam ma skonfigurować xorga, czy chcesz to zrobić sam. Zalecam wybrać, żeby sam to zrobił, ale jeżeli to Ty chcesz pozmieniać xorg, to przejdź za chwilkę do podanego linku, ale najpierw przeczytaj poniższe: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=8883#8883
To już koniec - sterowniki zainstalowane, teraz możesz zalogować się do x'ów:
Kod:
/etc/init.d/gdm start
lub:
Kod:
/etc/init.d/kdm start
lub jeszcze co innego wpisz - zależnie z jakiego menadżera logowanie korzystasz.
Powinno pojawić się logo nVidii.
Ja tez miałem problem z zainstalowaniem tej kary pomugł mi ten sposób polecam!!
mam tą samą kartę i zawsze ze sterownikami producenta mam problemy. ja robię tak:
zakladam że masz zainstalowane nagłówki wyedytuj /usr/src/linux-headers-twój_nr_jądra/scripts/mod/modpost.c
i usuń gdzieś na wysokości 1158 (+/- 100 lini ) lini w zależności od jądra to:
if (!mod->gpl_compatible)
check_for_gpl_usage(exp->export, basename, exp->name);
a reszta bez zmian.
póki co u mnie skutkuje.
Staruszek GeForce 4 MX 440 od dłuższego czasu u mnie sprawuje się bez większych problemów, jedynie na Lenny mały problem z 'para virt_ops' i sterownikiem 9639,ale znalazłem rozwiązanie. Wrzuć jeszcze raz /var/log/nvidia-installer.log
zobacz jeszcze [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=8557&highlight=nvidia+para]ten wątek[/url]
probowalem robic to metoda wg przewodnika z debian.linux.pl ale wystapil taki blad:
The compiler used to compile the kernel (gcc 4.1) does not exactly match the current compiler (gcc 4.2). The Linux 2.6 kernel module loader rejects kern el modules built with a version of gcc that does not exactly match that of t he compiler used to build the running kernel.
kiedy usune gcc-4.2 to usuwaja sie automatycznie te pakiety ktore mialem doinstalowac:/
To samo miałem przy instalacji :> ale jakoś przebrnąłem przez to - klikając ok? Czy jak tam jest. (skleroza) :P
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=8992
tam pisze ze mam usunac dowiazanie. co to jest to dowiazanie i jaka komenda mam to usunac?:D
komenda do kasowania to
rm plik
Dowiązanie to link do pliku.
Jest tam jeszcze jedna metoda podana w tym poście.
Pozdrawiam
robilem to oba sposobami. jak dalem komende to to nic nie dalo jak usunalem plik to pokazuje ze nie mam gcc
ln -s /usr/bin/gcc-4.1 /usr/bin/gcc
Potem sprawdź
gcc --ver
Pozdrawiam
Najlepiej zassać sources i kompilnać a potem wykonac sh NVIDIA
Linux-x86 coś tam coś tam i działa bez bubu
Tak juz jade jakiś spory czassssssss i jest łokej
[b]ilin[/b] zrobilem tak jak powiedziales i pokazuje teraz:
bash: gcc: command not found
[b]Ryszard[/b]
wlasnie tak tez robilem i mimo wszystko jest problem z gcc
[b]ilin[/b] zrobilem tak jak powiedziales i pokazuje teraz:
Kod:
bash: gcc: command not found[/quote]
A masz w /usr/bin taki plik jak gcc-4.1 ?
Zobacz w graficznym.
Pozdrawiam
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
no mam go. dokaldnie na takiej sciezce
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.187.210' WHERE u.id=1 |
0.00169 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.187.210', 1732431583) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732431283 |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=69517 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9024 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9024 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00106 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9024 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00135 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9024 |
Total query time: 0.00705 s |