Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Ile może [orientacyjnie] kosztować np. godzina pracy komputera domowego, który kompiluje [czyli mocno obciążonego]. Zakładam, że procesor jest współczesny, ale jednordzeniowy, zasilacz 300 W. Nie znam nawet rzędu wielkości :-)
to nie są duże pieniądze - 1 godzina pracy typowego współczesnego pc kosztuje 8 do 10 groszy
--
koszt 1 kWh = ( 0,15 PLN za energię + 0,17 opłata przesyłowa ) + VAT = 39 groszy
mój komputer z monitorem żrą 200 - 230 W (w zależności od obciążenia), zmierzone watomierzem ;)
czyli w ciągu 1 godziny zestaw pochłania 0,20 - 0,23 kW. pomnóż to przez koszt 1 kWh i masz wynik
Heheh to mnie też stać a raczej moich rodziców:)
to nie są duże pieniądze - 1 godzina pracy typowego współczesnego pc kosztuje 8 do 10 groszy
--
koszt 1 kWh = ( 0,15 PLN za energię + 0,17 opłata przesyłowa ) + VAT = 39 groszy
mój komputer z monitorem żrą 200 - 230 W (w zależności od obciążenia), zmierzone watomierzem ;)
czyli w ciągu 1 godziny zestaw pochłania 0,20 - 0,23 kW. pomnóż to przez koszt 1 kWh i masz wynik[/quote]
No to mi miesięcznie za bramkę wychodzi trochę.
8 gr x 24 x 30 = 5760 gr = 57,60 PLN
Podejrzewam, że rzeczywiście to bramka mniej zużywa bo komp pracuje bez monitora.
To nie jest mało. Warto walczyć o każdy watt.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
Coś koło tego wynosi co mówi [b]czadman[/b]. ;/
W sumie to już sam nie wiem :]
We wakacje komputer chodził 24/7. I za 2 miechy zapłaciłem tak jak normalnie (czyli jakby komputer chodził po 12 h dziennie) :|
To ja się boje liczyć ;-)
Minimalna liczba działających u mnie rzęchów wynosi 3.
Dobrze, że się jeden monitor spieprzył i nie chce mi sie kupować nowych - jeszcze 2 skrzynki czekają do obsłużenia (a 3 w drodze) ;-)
@Lorenzo
Kup przełącznik KVM :)
Ja jeśli odchodze od kompa na dłuzej niż 5 minut to wyłączam monitor. Nie jestem w stanie sprawdzić ile płace za prace kompa, ale wiem, że moj komp jest energooszczędny. Z wyłączonym monitorem zużywa niewiele prądu - podejrzewam, że niewiele więcej niż żarówka 100W ;).
Nie posiadam w nim wielu napędów i zabawek (np. flopa, czytnika kart pamięci, wiatraków - bo w sumie po co :P) a większość sprzętu jest na USB.
Konfiguracja która jest włączana przy starcie kompa:
Zasilacz IBOX 350W UltraSilent (wiatrak wylotowy 12cm)
Płyta Asrock
Sempron 1450 MHz
2 x 256 MB Goodram DDR
Nvizja Gsiła 4 MX440
Samsung SATA 80GB
Seagate ATA 30GB
DVD-RW LG
Sieciówka Realtek
Procek wiatrak 10cm
Obudowa wiatrak przedni/boczny wlotowy 12cm
Monitor MAG Innovision 17" kineskop 1152x864 75Hz
Klawiatura USB Dell
Mysz A4Tech
Włączane sporadycznie
Zestaw głośników Creative
3 x pendrive
Wi-fi USB adapter
Bluetooth USB adapter
Irda USB adapter
Kamerka Logitech USB
Inne sprzęty wyłączone raczej na stałe (osobna listwa)
Drukarka HP atrament USB
Skaner CCD LPT
Staram się podchodzić do używania kompa racjonalnie i wiem, że taki flop czy wiatrak za darmo nie chodzi.
Oszczędzając prąd, oszczędzasz środowisko naturalne!
Ja na prawde nie wiem Potrafie kompa nie wyłaczać
nawet dwa tygodnie lub trzy tygodńie
Tak naprawde płace i wymagam i enter
Podejrzewam, że rzeczywiście to bramka mniej zużywa bo komp pracuje bez monitora[/quote]
no tak, nie powiedziałem, że mam monitor bańkę 19'' ;)
pomiar mocy czynnej (tą, za którą płacimy) samego tylko komputera:
[img]http://rychu_78.w.interia.pl/watomierz.gif[/img]
watomierz jest na zakresie 400 V i 2,5 A czyli 100 działek = 400 V * 2,5 A = 1000 W (watomierz mierzy sumę geometryczną U i I). zatem 1 działka = 10 W.
na obrazku jest 8 działek, czyli [b]sam komp pobiera 80 W
koszt 1 godziny pracy kompa bez monitora to 0,08 kW * 0,39 PLN = 0,03 PLN[/b]
konfiguracja kompa jest dość typowa jak na współczesne czasy:
- semp 64 3000+
- GF 6800 GS
- 1 dysk SATA
- 1 DVD
- dźwiękówka
- karta telewizyjna
PS: sory za tak nieelegancki pomiar na początku skali, ale nie chciało mi się bawić w szukanie posobnika :d zresztą do naszych celów taka dokładność wystarczy
linux regd. user #248790
No to chyba nie muszę się aż tak martwić kosztami bramki.
Duron 900 - katalogowo max 39,5 W
Dysk ATA - katalogowo max 12,5 W przy wyszukiwaniu, w stanie bezczynności (idle) 7 W
Grafika jakaś byle komp odpalił
i wsio
Daję mu 60 W, przy założeniu, że dysk cały czas ryje i coś się kompiluje. To pewnie z dużym zapasem.
To daje w zaokrągleniu w górę ok 17 PLN / mies. :)
Sempron 3000 to 59 W katalogowo.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00098 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.119.247' WHERE u.id=1 |
0.00110 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.119.247', 1732851567) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732851267 |
0.00071 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=70049 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=9077 ORDER BY posted |
0.00095 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=9077 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00343 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=9077 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00148 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=9077 |
Total query time: 0.0095 s |