Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W debianie sarge próbowałem zainstalować kdm bo dotychczas miałem xdm. Po zainstalowaniu kdm przy instalacji pojawia mi się menu użytkowników ale po wpisaniu danych użytkownika na błękitnym tle w lewym górnym rogu uruchamia mi się białe okienko konsoli zamiast KDE. Pod gdm jest podobnie, jedynie pod xdm jak się zaloguję to startuje kde.Co można z tym zrobić?
jak masz kdm, to kliknij na przycisk menu a następnie typ sesji, wybierz kde i od tej pory będzie Ci się zawsze uruchamiało kde.
Kowall - nie zrozumiałeś, ja byłem u puchatka i razem instalowaliśmy kdm i gdm.
Wygląda to tak:
startuje kdm,
pokazuje się ekran logowania,
wybierasz sobie sesję KDE,
wpisujesz login i hasło,
i teraz najgorsze - wygląda to tak jakby proces ładowania KDE został zatrzymany w połowie. NIebieski ekran, bez paska na dole, a w lewym górnym rogu mała prymitywna konsola.
I na tym koniec, nic z systemem nie możesz zrobić.
Analogicznie jest w przypadku gdm.
Jedynie xdm daje możliwość pełnego załadowania KDE. Ale xdm daje też pewne ograniczenia. Z poziomu usera część usług systemowych np. kmix zazwyczaj userowi dostępnych - tu stają się niedostępne.
Dla mnie rozwiązaniem jest odinstalowanie KDE z opcją --purge i zainstalowanie na nowo - no chyba że ktoś ma lepszy pomysł.
Najlepiej zrobić tak:
1. Wywalić całe X'y (+WM itd.), czyli wywalić x-window-system
2. Na jego miejsce zaistalować x-window-system-core (apt-get install x-window-system-core).
3. apt-get install kde kdm
Finito, ręczę własną głową, że będzie działać (o ile ktoś nie skopał czegoś w konfiguracji)
jak instalujesz x-window-system to się automatycznie instaluje x-window-system-core
no ale spróbować warto - decyzja puchatka :)
a xdm został odinstalowany, może on coś miesza?
nie ma prawa mieszać
dpkg-reconfigure kdm (lub gdm, lub xdm) daje ci prawo wyboru któregoś z nich, reszta jest nieaktywna
czytając ten temat to zgupłem. niestety nie potrafię pomóc :(
czytając ten temat to zgupłem. niestety nie potrafię pomóc :([/quote]
Nic się nie martw - ja też. Na mój głupi rozum to reinstall X-ów tylko w grę wchodzi - lub...... samego KDE
Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
[img]http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif[/img]
[url=https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9]Beskid Niski[/url]
tzn sprawa jest taka ze jesli gosc uzywa xdm'a to wszystko gra a jak sobie kdm'a zainstaluje to sie dokde nie moze zalogowa c bo mu sie klocki takieruzne pojawiaja :]
co do interfejsu lo to raczje ma podnieisony :]
jak instalujesz x-window-system to się automatycznie instaluje x-window-system-core[/quote]
Ale x-window-system dorzuca parę innych zbędnych śmieci (jak np. xdm, twm), a x-window-system-core nie.
Dzięki za pomoc, odinstalowałem x-window-system oraz kde i ponownie zainstalowałem wcześniej upgrade-ując system. Zainstalowałem początkowo x-window-system-core i wówczas kde uruchamiało się z gdm a kdm się wieszało. Po zainstalowaniu x-window-system i ustawieniu kdm poszło bez problemu z domyślnymi ustawieniami. Trochę dziwny to system ;-) Szczerze mówiąc samonaprawiające się systemy są niebezpieczne bo gdy nie wiadomo o co właściwie chodziło to pewnie zgodnie z którymś tam prawem Murphego na pewno coś niedługo się sknoci. Ale na razie cieszę się tym że udało mi się w końcu zainstalować kdm. Jeszcze raz dzięki za pomoc!
sorka o czym Wy tu piszecie bo zgubiłem wątek :|
Ja chyba mam podobny pronblem.
Jestem na EduCd(taka odmiana Debiana) ale mam Woodiego i też mam problem ładuje gdm'em Gnome chula a KDe sie wiesza w połowie. Konfigurowałem ixy na różne sposoby i nic :(
Czy przeinstalowanie gdm'a na KDm'a może to rozwiązać. Nie instalowałem nic z sieci bo mam modem i ciężkie są realia Debiana :(
Aha czy istnieje nowsza wersja Debiana niż Sarge choćby unstable to sobie zrobie update spod Woodego ;)
Nie instalowałem nic z sieci bo mam modem i ciężkie są realia Debiana :(
Aha czy istnieje nowsza wersja Debiana niż Sarge choćby unstable to sobie zrobie update spod Woodego ;)[/quote]
sory kali nie rozumieć
chcesz robić updajte debiana z modemem? eee nie, nie chcesz tego robić...
tak w ogóle to najnowsiejsza jest wersja 'sid' określana mianem 'unstable', której nie polecam... sarge jest w sumie wystarczająco świerze i lada dzień zostanie uznane za stablilne ('stable', teraz ma status 'testing'), więc lepiej poczekaj aż w kioskach pojawią się wydania linux+ czy coś w tym guście z sarge ('debian 3.1').
a woody to już historia...
linux regd. user #248790
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00099 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.225.175.230' WHERE u.id=1 |
0.00217 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.225.175.230', 1732300405) |
0.00062 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732300105 |
0.00133 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.190.153.77' |
0.00084 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=7028 |
0.00145 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=843 ORDER BY posted |
0.00110 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=843 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00115 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=843 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=843 |
Total query time: 0.01079 s |