Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-09-17 21:29:44

karpiu - Użytkownik

karpiu
Użytkownik

Dyski SCSI - hałas i dobieranie

Nie wiedziałem czy dać to do hardware czy tu.

Sprawiłem sobie komputer starej daty na 2xXeon P2 450Mhz. Do dyspozycji mam takie kontrolery SCSI:
"SCSI storage controller: LSI Logic / Symbios Logic 53c875"
"SCSI storage controller: Adaptec AIC-7880U"
i sprzętowy raid:
"Compaq Computer Corporation Smart-2/P RAID Controller"
Wszystko jest z okresów świetności wspomnianego komputera. Gniazda SCSI mają po 68pin.
Pytanie czy każdy dysk SCSI 68pin mogę podpiąć i będzie działał prawidłowo pod takimi kontrolerami? Dodam, że celuję dyski pojemnościowo 9,1 i 18,2GB. Niestety nie mogę znaleźć konkretego info w necie albo tak słabo szukam.

A teraz główne, luźne pytanie.
Nigdy nie miałem przyjemnościi posłuchać pracy tego typu dysków. Zdaję sobie sprawę, że nie są stworzone do cichej pracy, mają być po prostu wydajne i trwałe,.. ale
czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak głośno pracują takie dyski? Tak, wiem, trudno opisać ale czy chodzi to jak odkurzacz? Nie wiem czego się spodziewać.
Powiedzmy, że mowa o tych 18,2GB 10tys obrotów. Komputer ma stać w niedużym pokoju w szafie, pytanie czy da mi spać. W nocy dyski będą przeważnie w idle.
Pytanie może niezbyt wybitne ale pytam poważnie.

#2  2007-09-17 23:29:51

kaskad3r - Użytkownik

kaskad3r
Użytkownik

Re: Dyski SCSI - hałas i dobieranie

To jak tak co do glosnosci.

W pokoju okolo 12-15m^2 (nie wiem, naprawde) stoi sobie serwerek w ktorym mam IBM 4,2gb 7,2k rpm i SEAGATE 9,1gb 10k rpm. Lezac w odleglosci 2 metry od serwera po prostu NIE DA sie usnac :) Dlatego serwer jest w nocy off, natomiast wczesniej stal w zamknietej szafie (no, byla lekko niedomknieta - kable) jakies 3m od lozka i jak sie kladlem spac oczywiscie szum bylo slychac ale mozna bylo sie wyspac (wtedy serwer mial w sobie stare, glosne wentylatory, teraz jest poza szafa bo wstawialem nowe ciche wentyle, teraz slychac tylko dyski, wiec podejrzewam ze po wstawieniu do szafy bedzie sporo ciszej niz ze starymi wentylami - jest ich az 6 w serwerze) :) Natomiast normalnie w dzien nawet nie zwracalem uwagi na ten szum, przy sredniej glosnosci muzyce juz nie byl slyszalny.

Odpowiedz moze niezbyt wybitna ale jak najbardziej szczera :)

pzdr.

#3  2007-09-17 23:38:38

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

to ja może takie małe doświadczenie... miałem kiedyś dysk Seagate dodatkowo obłożony takim gumowym futerałem. był zupełnie cichy, trzeba było się wsłuchiwac, żeby usłyszeć to charakterystyczne terkotanie, jak głowica przeskakuje. niestety był to dysk na IDE i niestety przez nieuwagę go rozpiepszyłem jak wracałem z nim od kumpla

linux regd. user #248790

#4  2007-09-17 23:40:05

kaskad3r - Użytkownik

kaskad3r
Użytkownik

to ja może takie małe doświadczenie... miałem kiedyś dysk Seagate dodatkowo obłożony takim gumowym futerałem. był zupełnie cichy, trzeba było się wsłuchiwac żeby było słychać terkotanie jak głowica przeskakiwała. niestety był to dysk na IDE i niestety przez nieuwagę go rozpiepszyłem jak wracałem z nim od kumpla[/quote]

Hehe identycznego Seagate'a mialem, 40gb w gumie czarnej :) Super, 0 drgan, 0 halasu, ale niestety 5400rpm i IDE...

#5  2007-09-18 01:27:19

TBH - Członek DUG

TBH
Członek DUG
Serwis

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

macie na myśli model seagate st340810A ?

o ten :
http://www.tomshardware.pl/storage/20011015/images/seagate-u6-1.jpg
http://www.tomshardware.pl/storage/20011015/images/seagate-u6-2.jpg

Posiadam, służy na comiesięczny transfer danych do zioma (coś trzeba oglądać, no nie ?:D) oczywiscie, zaszfrowane, a po tym miesiącu obowiązkowy backup, tez zaszyfrowane :)

nie narzekam na jego prędkość :) ale grzeje się niemiłosiernie ;/

-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.7 (GNU/Linux)
Comment: http://firegpg.tuxfamily.org

iD8DBQFG7w1Q7tyJ7YiisagRAuCmAKCG+tTO9mNcAtcyexB0FBeLHNryXwCffLT7
CwDS6ycRYuqdTra1JbCEuQI=
=NZCC
-----END PGP SIGNATURE-----

http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)

#6  2007-09-18 01:52:20

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

o to to

jak ktoś szuka cichutkiego dysku to polecam to cudo. demonem szybkości nie jest. jeśli jeszcze się zastosuje porządne chłodzenie procka i grafy (w sensie, że jak największe radiatory i jak największe, wolnoobrotowe wentyle), ewentualny underclocking w razie potrzeby i można trzymać własny bezglośny serwer/router pod łóżkiem

linux regd. user #248790

#7  2007-09-18 15:58:14

karpiu - Użytkownik

karpiu
Użytkownik

Mój pokój to 10m2, komputer jest w szafie, którą mam 2 metry od głowy kiedy śpię :)
Z dyskami ide mam już obycie, bo komputer w szafie mam już grubo ponad rok. Miałem różne dyski i obecny, wcale nie taki cichy, Samsung SV0412H 40GB jest trochę słyszalny ale da radę spać.
Teraz w tym "nowym" kompie dokuczają wentyle co już drażni ale z tym dam radę bo wstawię nowe.
I właśnie obawiam się takiej suszarki jak pisze kaskad3r.
Nie mam parcia na SCSI, po prostu komputer posiada taki kontroler, to chciałbym do nauki/zabawy wstawić takie dyski. A jak sprzedam tego IDE to mam 2x18,2GB scsi, więc nie wchodzę w koszta.
Najwyżej na noc będzie power off, bądź uda mi się komputer jakoś do piwnicy przenieść, choć obawiam się wilgoci.
Jeszcze przemyślę to wszystko, a jakieś nowe opinie z hałasem SCSI mile widziane

Stopka forum