Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hmmm, czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego podczas wyboru instalacji są do wyboru dwa jądra, 2.4.27 i 2.6.x. Chodzi mi o to dlaczego tak jest zrobione w Debianie i co wynika z instalacji tego jądra czy tego (poza oczywistymi różnicami wynikającymi z różnic kerneli), jaki ma wpływ na system wybór? Czy 2.6.x jest po prostu dodane jakby ktoś potrzebował obsługi jakiś urządzeń?
Prawdopodobnie zainstalowałeś sobie drugiego kernela. Jezeli cel zamierzony to tak pozostaw jezeli niezamierzony to mozesz odinstalowac sobie jeden (zalezy ktorego uzywasz). No i chyba podczas deinstalacji APT sam zadba o usuniecie wpisu w GRUBie
Pozdro
NIe nie:)
Chodzi mi po prostu, o to że jak zbootujemy z cd i przystępujemy do instalacji to możemy sobie wybrać jądro np w woody było podstawowe 2.2.x ale można było sobie wybrać 2.4.x, ciekawy jestem filozofi takiego podejścia np w Slaku można wybrać jądro tylko jednej serii ale pod różne profile systemu.
pewnie jest tak jakby wersja bardziej stabilna i taka bardziej rozwojowa. Jak robisz serwerka to wlasnie wybierasz te stabilną. A jak np do domciu to najnowszą. Tak chyba mnie się wydaje ;)
a mnie się wydaje że poprostu, zamiast zmuszać usera tego który wie, że chce pracowac na kernelu 2.6 do kompilacji samemu nowego jajka(migracja z 2.4 => 2.6) to odrazu dają mu możliwość wyboru :P
no w 2.6 jesteś zmuszony do nieco innej obsługi modułów i urządzeń. osobiście w debku polecam 2.4.x, zachowuje się dużo stabilniej
Kwestia obsługi innych urządzeń. W 2.6 jest wiele nowości weź sobie przeleć po opcjach 2.4 i 2.6 i porównaj. Ostatnio widziałem ile jest opcji w 2.2, to jądro to było łatwo skompilować :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00138 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.143.237.140' WHERE u.id=1 |
0.00099 | UPDATE punbb_online SET logged=1732477001 WHERE ident='3.143.237.140' |
0.00022 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732476701 |
0.00078 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=7099 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=865 ORDER BY posted |
0.00065 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=865 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00107 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=865 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00070 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=865 |
Total query time: 0.00606 s |